PU: Počela kampanja “Računa se svaki račun”

0
foto: Poreska uprava

Kampanja „Računa se svaki račun“, koja promoviše projekat elektronske fiskalizacije i značaj poreza za finansiranje svih potreba u društvu, počela je danas, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Biljana Peranović istakla je da je pandemija korona virusa prouzrokovala ozbiljnu ekonomsku krizu, zbog koje su i privrednici i država suočeni sa izazovima u poslovanju.

„Upravo u ovom momentu došla je do izražaja potreba da država još snažnije zaštiti uredne poreske obveznike od nelojalne konkurencije, kao i da ojača mehanizme za efikasnu naplatu javnih prihoda, radi servisiranja svih potreba u našem društvu“, kazala je Peranović na predstavljanju kampanje u KIC Budo Tomović.

Ona je dodala da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, na kojem se zasniva sistem elektronske fiskalizacije, usvojen radi smanjenja sive ekonomije, usmjeravanja resursa inspekcije na obveznike s najvećim rizikom i relaksiranja urednih poreskih obveznika od čestih i nepotrebnih kontrola, te izgradnje poslovnog ambijenta u kojem ravnopravan tretman imaju svi privredni subjekti.

Generalna direktorica Direktorata za digitalizaciju i informacione sisteme u Ministarstvu finansija Bojana Bajić je predstavila projekat elektronske fiskalizacije koji ima za cilj potpunu automatizaciju sistema rada, kroz elektronsko prikupljanje podataka o prometu u realnom vremenu.

Fiskalizacija će omogućiti bolju kontrolu poreskih obveznika, statističko izvještavanje i analize.

„Elektronska fiskalizacija treba da ograniči nepravilnosti, imajući u vidu da će Poreska uprava registrovati i odobriti svaki fiskalni račun prije završetka fiskalne transakcije. Sistem elektronske fiskalizacije podrazumijeva potpunu otvorenost svih specifikacija fiskalnog servisa i korišćenih standarda, koje su javno objavljene sa primjerima programskog koda za osnovne funkcionalnosti“, rekla je Bajić.

Prema njenim riječima, za projekat je elektronske fiskalizacije naročito je zainteresovana IT zajednica, imajući u vidu da je testna faza počela 20. oktobra, te da su pojedina rješenja za fiskalizaciju već spremna.

„I obveznici fiskalizacije koji koriste ta rješenja su spremni za početak elektronske fiskalizacije. Elektronska fiskalizacija prometa treba da unaprijedi razvoj digitalnog društva u cjelini, elektronsku razmjenu podataka i korišćenje usluga poverenja, prije svega korišćenje elektronske identifikacije, elektronskog potpisa i elektronskog pečata, kasnije vremenskog pečata i svih druguh usluga poverenja u cilju unapređenja elektronskog poslovanja“, navela je Bajić.

U PU su ukazali da će fiskalizacija pokrenuti nove modele poslovanja i podstaći elektronsko poslovanje.

„Posebno će promjene biti evidentne u bezgotovinskom plaćanju, te nakon slanja podataka iz faktura elektronskim putem Poreskoj upravi. Prirodan slijed je dostavljanje elektronskih računa kupcima, u skladu sa Zakonom o PDVu i zakonima kojima se uređuje elektronsko poslovanje“, kazali su u PU.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Crne Gore u Sektoru za informacionu tehnologiju u oblasti poreskog sistema i rukovodilac projekta elektronske fiskalizacije Dejan Abazović predstavio je organizaciju i obuhvat projekta elektronske fiskalizacije. Upoznao je prisutne sa intenzivnim aktivnostima koje multidisiplinarni radni tim realizuje od sprovođenja tenderskog postupka po procedurama Svjetske banke 8. jula ove godine.

„U cilju uspješne realizacije projekta definisan je detaljan projektni plan sa vremenskim okvirom za realizaciju pojedinačnih aktivnosti, kako u periodu razvoja sistema za elektronsku fiskalizaciju, tako i u periodu održavanja, odnosno garantnog perioda za funkcionisanje sistema, do kraja 2023 godine“, rekli su PU.

Primarna lokacija elektronske fiskalizacije biće u Podgorici, dok će rezervna lokacija biti Bijelo Polje i rezervnoj lokaciji u Bijelom Polju.

„Jako važan dio odnosi se i na aplikaciju putem koje će građani moći da provjere regularnost računa izdatih od strane prirvednika“, kazao je Abazović, osvrćići se na testnu fazu kojom je povezano više od 500 elektronskih naplatnih uređaja.

Testiranje u ovom trenutku obavlja više od 150 lica, među kojima je najviše proizvođača softvera što, kako je rekao Abazović, govori o spremnosti IT tržišta da odgovori na zahtjeve projekta.

Kako je naglasio, realizacija aktivnosti na ovom projektu je u završnoj fazi, kako bi svi tehnički preduslovi za primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od 1. januara iduće godine bili spremni.

„Uskoro će biti objavljen poziv obveznicima iskalizacije da izvrše registraciju i blagovremeno se pripreme za početak elektronske fiskalizacije“, naglasio je Abazović.

Direktorica Kulturno-informativnog centra ”Budo Tomović” i učesnica TV spota u okviru kampanje ”Računa se svaki račun“ Snežana Burzan Vuksanović istakla je da je plaćanje poreza dio naše kulture življenja, te da očekuje da će i ova kampanja ojačati poresku kulturu našeg društva.

„Kampanja „Računa se svaki račun“ predstavlja nastavak komunikativnih aktivnosti na temu elektronske fiskalizacije početih prije više od dvije godine. Projekat elektronske fiskalizacije, vrijedan četiri miliona eura, sprovodi se kao četvrta komponenta projekta „Reforma poreske administracije u Crnoj Gori“ i ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednogplaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu, što je posebno potvrđeno tokom pandemije infekcije Covid-19“, zaključili su u PU.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].