Plastično more: Crna Gora prednjači po količini otpada po stanovniku na Mediteranu

0

Oko 229.000 tona plastičnog otpada svake godine završi u Sredozemnom moru, što je više od 500 brodskih kontejnera dnevno, saopštila je danas Međunarodna unija za očuvanje prirode IUCN, ističući da, ukoliko se posmatra po količini izbačenog otpada po stanovniku, zemlje regiona, među kojima je i Crna Gora, prednjače.

Na samom vrhu liste po ukupnoj količine plastičnog otpada koje završi u moru su Egipat sa 74.000 tona godišnje, Italija sa 34.000 tona godišnje i Turska sa 24.000 tona godišnje.

Međutim, po količini izbačenog otpada po stanovniku prednjače Crna Gora sa osam kilograma po osobi godišnje, te Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija sa po tri kilograma po osobi godišnje, navodi se u izvještaju “Plastično more: Sredozemlje”.

Upozorava se da zagađenje plastikom može nanijeti dugoročnu štetu kopnenim i morskim ekosistemima i biodiverzitetu, posebno morskim životinjama koje bi mogle da se zapletu ili da progutaju plastični otpad i umru od iscrpljenosti ili gladi, rekla je direktorka Morskog i polarnog programa IUCN-a, Mina Eps.

Kako se dodaje, godišnje u Sredozemnom moru završi 229.000 tona plastičnog otpada, ali ukoliko se ne preduzmu značajne mjere – taj broj bi mogao da se udvostruči do 2040.

“Vlade, privatni sektor, istraživačke institucije, industrija i potrošači moraju zajedno redizajnirati procese i lance snabdijevanja, ulagati u inovacije i usvojiti održive obrasce potrošnje i poboljšane prakse upravljanja otpadom kako bi zatvorili plastičnu slavinu”, rekao je direktor IUCN-ovog Centra za mediteransku saradnju Antonio Troja.

Prema izvještaju, poboljšanje upravljanja otpadom, počev od sakupljanja otpada, ima najveći potencijal da smanji curenje plastike tokom vremena, a samo globalna zabrana plastičnih kesa smanjila bi ga za oko 50.000 tona godišnje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].