Planirano testiranje građana na javnim površinama

0
Begić – Kavarić

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić, danas je najavio da Institut planira da proširi strategiju uzorkovanja.

“Krenuće se sa strategijom šireg uzorkovanja zajednice, po svim opštinama. Biće predloženo uzorkovanje i na javnim površinama, sa ciljem sagledavanja cjelokupne situacije, i otkrivanja asimptomatskih kliconoša”, naglasio je Begić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Begić je kazao da građani do svojih vikendica koje se nalaze u opštini van mjesta stanovanja mogu uz posjedovni list.

Doktor Sreten Kavarić, direktor Interne klinike u KC,  danas je na konferenciji za medije kazao da je Kliničkom centru hospitalizovano osam pacijenata – Pet na Infektivnoj klinici, Internoj tri. Jedan je u poluintenzivnoj klinici. Dva pacijenta su na respiratorima životmo ugrožena. Tri pacijenta hospitalizovana su u Baru i dva u Nikšiću.

Zdravstvenih radnuka pozitivnih na Covid-19 je 16.

Otvaranje granica poslednja mjera

Begić kazao je da će otvaranje državnih granica biti poslednja mjera koja će biti ukinuta ili popuštena.

“Treba biti obazriv i čekati dalji razvoj situacije i sagledati poteze država u okruženju”, istakao je Begić. Napomenuo je da je maltene svuda je nivo obolijevanja veći nego u Crnoj Gori te da postoji bojazan od importacije novih slučajeva.

Begić je dodao da svi koji dolaze u Crnu Goru idu u karantin na 14 dana.

Trenutnio ima šest institucionanih karantina i u njima je smješteno 208 osoba.

Popuštanje mjera u skladu sa situacijom

Begić je govoreći o mjerama, kazao da će popuštanje biti sprovođeno prateći dinamiku dešavanja na terenu.

“Ublažili smo jednu mjeru koja je doživljena kao ukidanje svih mjera i negativno uticalo na epidemiološku situaciju. Ništa nije trajno i nije stalno. Praćenje dešavanja na terenu je ključno za uspjeh u ovoj situaciji”, jasan je Begić.

Govoreći o kapacitetima Interne Klinike, Kavarić je istakao da ima dva dijela. Centar za hematologiju sa 62 mjesta. Dio za Covid-19 ima 20 intenzivnih mjesta.

“Dio za pacijente sa Covid-19 potpuno je odvojen”, naglasio je Kavarić.

Maske u zatvorenom obavezne od 4. maja

Begić je ponovio da insistiraju da svi nose maske u zatvorenom prostoru.

“Posebno od 4. maja kada počinju sa radom određene djelatnosti. Ovo je jedini način da smanjimo vjerovatnoću prenosa virusa”, jasan je Begić.

On je istakao da se mogu koristiti i maske iz domaće radinosti, osim kada je riječ o zdravstvenim radnicima, koji moraju da koriste posebne maske koje su za njih predviđene.

Što se tiče kolektivnih sportova, Begić je najavio da će se sa preporukama izaći u dogledno vrijeme.

M.D. 

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].