Pjesnik upozorio da je žrtva progona SPC

3
Sreten Vujović

POZNATI CRNOGORSKI INTELEKTUALAC SRETEN VUJOVIĆ JUČE SASLUŠAN U CETINJSKOM TUŽILAŠTVU PO PRIJAVAMA BOJANA VUKČEVIĆA

Ja sam taj koji je ugrožen, jer sam zbog djelovanja Bojana Vukčevića ostao bez posla, nije mi produžen ugovor u školi na Barutani, već sam se vratio u moju matičnu školu. I pored toga što sam zbog njega ostao bez posla, ja njega ničim nijesam ugrozio, samo sam koristio medijske mogućnosti da se odbranim od neosnovanih lažnih prijava – saopštio je, pored ostalog, juče na saslušanju u Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju Sreten Vujović, piše Pobjeda.

Poručio je da su prijave koje je Vukčević podnio protiv njega neosnovane, zlonamjerne i smišljene kako bi bio diskreditovan u javnom i privatnom životu.

Mještanin Barutane, mjesta nadomak Cetinja, Bojan Vukčević od februara pokušava da poznatog crnogorskog pjesnika, prevodioca, akademika Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, potpredsjednika Crnogorskoga PEN centra i nastavnika u OŠ „Njegoš“ na Cetinju Sretena Vujovića izbaci iz sistema obrazovanja – inicirao je protiv njega čak tri krivične prijave.

Nezadovoljan Vujovićevim gostovanjem na Radiju Crne Gore u februaru, kada je ovaj, pored ostalog, kritikovao takozvane protestne litije koje je protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti tada počela da organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, Vukčević je prvo zatražio da Vujoviću bude uručen otkaz u školi na Barutani gdje je radio kao ispomoć, a onda kada je ostao bez tog angažmana zahtijevao je i da ga Ministarstvo prosvjete ostavi bez posla i u njegovoj matičnoj školi „Njegoš“ na Cetinju.

U međuvremenu je inicirao više krivičnih prijava protiv njega, ali i rukovodstva škole „Njegoš“, te nekih medija koji su radili intervjue sa Vujovićem, kao i protiv Unije Crnogoraca „Global“.

Posljednjom prijavom tereti ga za ugrožavanje sigurnosti, a cetinjsko tužilaštvo je objedinilo sve prijave.

“U čitavoj priči sam ja ugrožen. Mene ostavljaju bez posla, mene hoće da strpaju u zatvor”, kazao je Vujović juče za Pobjedu.

Tokom svjedočenja u tužilaštvu, saopštio je i da on ni na koji način ne može ugroziti sigurnost Vukčeviću jer, kako je i ranije kazao Pobjedi, ni ne zna kako taj čovjek izgleda.

Vujović je na saslušanju podsjetio da je on odavno na meti SPC, uz podsjećanje da je Vukčević organizator litija, „za interes SPC i da je na te skupove uspijevao organizovati i zloupotrijebiti đecu iz škole na Barutani“.

“Vukčević je produžena ruka srpskog mitropolita Amfilohija Radovića, mrzitelja svega što nosi crnogorski predznak. Prvi njegov protest u školi protiv mene uslijedio je nakon što sam ja, u okviru redovne nastave po nastavnom planu i programu, Petra II Petrovića Njegoša označio kao najvećeg crnogorskog pjesnika”, rekao je Vujović, pored ostalog.

Istakao je i da je „kao pisac, kulturni javni radnik, prevođen na 15-ak svjetskih jezika i član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti u obavezi“ da iskaže svoje mišljenje o aktuelnim dešavanjima.

Kategoričan je da je on taj koji je ugrožen, a ne Vukčević, naglašavajući da je od kada je ovaj počeo protiv njega da inicira postupke dobijao anonimne prijetnje.

“Da će neko doći na selo, gdje boravim već 10 mjeseci, da mi slomi noge, eventualno da me likvidira “, rekao je Vujović u tužilaštvu.

Anonimne prijetnje nije prijavljivao, ali je, kako je kazao, na oprezu i smatra da sebe još može odbraniti.

Povodom pokušaja progona Vujovića oglasili su se iz Crnogorskog PEN centra izražavajući zabrinutost zbog ugrožavanja bezbjednosti pisaca, novinara i intelektualaca koji promovišu građanske vrijednosti i upozoravaju na opasne trendove klerikalizacije i fašizacije društva.

“Na meti snaga koje osporavaju osnovne tekovine savremene civilizacije u kontinuitetu se nalazi potpredśednik Crnogorskoga PEN centra, pjesnik i prevodilac Sreten Vujović. Ta su nastojanja direktna posljedica radikalizacije ukupnoga društvenoga ambijenta u Crnoj Gori čiji je ključni agens danas Srpska crkva i njen klir”, upozorili su oni u saopštenju, ukazujući da država mora reagovati „osobito u trenutku kad iz novoustanovljene skupštinske većine stižu glasovi prijetnje svim snagama koje stoje na braniku vrijednosti građanske, sekularne i multikulturalne Crne Gore“.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].