Peraški Mađ – pozdrav proljeću

1

Krsto Žmukić

Krsto Žmukić

Po starom običaju u kapetanskom i baroknom Perastu 1. maja u ranim jutarnjim urama na glavnoj pjaci ispred crkve Sv. Nikole mještani podižu Mađ, mlado stablo duba, okićeno flašicama napunjenim mlijekom, vinom, šarenim trakama i suvim kolačima koromanima.

Svakog 1. maja stablo kiti posljednji mladoženja iz mjesta, što simbolizuje buđenju prirode, pozdrav proljeću uz poruke radosti životu.

Perast je jedini zadržao tu lijepu tradiciju koja je nekada bila zastupljena u većem dijelu Boke, kazao je za Skala radio Peraštanin Krsto Žmukić v.d  predsjednika Mjesne zajednice Perast.

Nako podizanja Mađa, tamburaši sa mještanima i gostima obiđu grad uz starinske primorske pjesme, a potom je čašćenje bijelom kafom i koromanima u konobi “Školji”.

“Bolje da izgori selo nego običaj”, poručuje Žmukić, ponosan na ovu vjekovnu tradiciju koja uz pučke fešte Gađanje kokota i Fašinadu doprinose valorizaciji nematerijalne kulturne baštine drevnog Perasta.

1 KOMENTAR

  1. Oće li i ovu tradiciju ugasiti? I zašto nam i koo to namjerno čini. Ne znam kako da objasnim ovaj divljaluk koji je zavladao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].