Peraška Fašinada

3
Fašinada u Perastu

Milja Radulović

Milja Radulović

Vjekovi u Boki običaje čuvaju, a svaki iz naroda je po jedan starinski medaljon zlatni.

U Perastu, kao u škrinji sa intarzijom, ređaju se s datumima drevne fešte, Mađ posvećen buđenju proljeća i ljepoti života, Gađanje kokota u čast slavne pobjede Peraštana nad moćnom turskom armadom i Fašinada Gospi od Škrpjela na dar.

Tradicionalna Fašinada 561. po redu pučka fešta u Perastu biće održana u ponedjeljak 22. jula u zalaz sunca u čast Gospe od Škrpjela-svetilišta Bokelja.

Po predanju 22. jula 1452. godine ribari braća Mortešić su na hridi u moru pronašli ikonu Bogorodice, a jedan od braće je izmolio ozdravljenje.

Peraštani su poslije ovog događaja počeli gradnju otoka i crkvice na njemu, nasipajući kamenje i potapajući brodove kako bi se ogradilo ostrvo.

U čast Gospi, svakog 22. jula povezane barke u fašu, otud i riječ fašinada – povez, okićene jablanovim granama i napunjene kamenjem u kojima su muški predstavnici mjesta, a u prvoj barci župnik peraški i članovi Bokeške mornarice, pjevaju Bugarštice ploveći prema otoku.

Ispred školja uz zvona crkve izručuju kamenje u more za još jedan pradjedovski zavjet, a potom barke čine prsten oko Gospe od škrpjela što simbolizuje povezanost sa nebeskom Majkom.

Ovoj fešti prisustvuju Bokelji i turisti, uz medijsku pažnju brojnih ekipa, jer Fašinada predstavlja svojevrsnu kulturno-turističku manifestaciju.

* * *

Za mještanku Mariju Milju Radulović predsjednicu Društva prijatelja Perasta Fašinada predstavlja neponovljiv doživljaj.

Ona smatra da je Fašinada valorizovana samim tim što je ovaj običaj postao jedan od prepoznatih elemenata nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Ono što Fašinadu čini jedinstvenom je to što se običaj toliko vjekova nikada nije prekidao ni za vrijeme ratova ni potresa i što god se dešavalo, Fašinada je postojala i opstajala.

3 KOMENTARI

  1. Ne spomenu Milja, koliko barki je bilo u Fašinadi. Pamtim ja sretnija vremena, kad je Fašinada bila FAŠINADA i sve peraške barke, zajedno sa barkama iz Strpa, koja je po tradiciji druga barka u Fašinadi, potom sa barkom iz Lastve, koja je treća barka u vezu, pa redom: Kotor, Stoliv, Risan i td… Danas je Fašinada spala na desetak barki. Napreduje tradicija, napreduje. I u meni taj paganski običaj budi sjećanja i emocije, svakako. Zato vise i ne dolazim u Perast na tu i slične proslave, jer to više nisu Peraški običaji, već tamo neki, tudji. “Gadjanje kokota” je novi naziv za proslavu Peraškog boja, to jest ODBRANE PERASTA OD TURAKA. Tradicionalni red proslave je: Postrojavanje Peraške mornarice, te doček Glavnog odreda Bokeljske mornarice, sa podruznicama Kotor, Herceg-Novi, Tivat i Lastva. Predaja peraške Bandjere, ( kojoj se ne zna gdje je! Mislim na pravu zastavu Perasta. Danas se, ako se i nosi, a ne nosi se, nosi neka kopija, plastificirana) kapetanu, te djir odreda duž cijelog Perasta uz pratnju gradskih muzika iz Kotora i Herceg-Novog. Zatim Procesija i na kraju se pristupa gadjanju kokota, što simbolizuje sam čin ubistva Mehmed age Rizvanagića.Madj je ličio na ništa. Madj, stablo bez iti jednog lista. Za pohvalu. Madj je po tradiciji proslava nadolazećeg proljeća, a na što danas liči, nemam komentar. To je trebalo napomenuti u ovom izlaganju. Neka se vidi na što lice nekadašnji peraški običaji! Skala, Skala… počeli ste svašta objavljivati!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].