Pećanin za N1: “Vijesti” predvode medijsku pripremu velikosrpskog projekta protiv Crne Gore

0
Senad Pećanin

Senad Pećanin, nekada jedan od najuglednijih novinara na prostoru bivše Jugoslavije, a danas uspješan advokat, važi za ponajboljeg poznavaoca prilika u regionu. Sinoć je gostovao u emisiji “Presing” televizije N1, studija u Sarajevu i posebno zanimljivo govorio o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori.

“Radi se o, za mnoge neočekivanom, plej-ofu velikosrpskih aspiracija u prekrajanju područja bivše Jugoslavije. Nakon kratkotrajnog rata u Sloveniji, agresije na Hrvatsku, BiH, rata na Kosovu, izgledalo je da je došlo do tektonskog slijeganja tla u aspracijama velikosrpske politike, koja je odgovorna za stravične zločine, uključujući i zločin genocida u BiH”- kaže Pećanin i navodi kako se, upravo dok traje “Presing”, u Beogradu održava promocija trotomnog uratka Vojislava Šešelja, u kojem dokazuje da nije bilo genocida u Srebrenici.

Dodaje da je na dan obilježavanja holokausta, dok je na BBC-ju taj povod ilustrovan koncentracionim logorima koje su u BiH držali Srbi, na jednoj beogradskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom gostovao Duško Tadić, prvi osuđeni za ratne zločine na prostoru SFRJ!

Gledano iz perspektive BiH, Crna Gora danas se nalazi u martu ’92. kaže Pećanin i objašnjava:

“Prvo je išla teška artiljerijska medijska priprema medija iz Beograda i u Crnoj Gori, predvođena koncernom Vijesti, nedjeljnikom Monitor  i mnogim drugim iz Srbije i Republike Srpske. Onda smo imali crkvu… Bojim se da se  hronološki ne ponovi scenario koji smo mi osjetili: prvo idu popovi, pa dođu topovi” – upozorava Pećanin.

Na pitanje da li je moguća repriza scenarija formiranja srpskih autonomnih oblasti (SAO), osnivač i dugogodišnji urednik kultnog magazina “Dani” odgovara:

”Bojim se da je cilj potpuno podrivanje suvereniteta Crne Gore… federalizacija Crne Gore na etničkom principu, po uzoru na BiH. Pri čemu je to nemoguče izvesti bez daljeg zatezanja međunacionalnih odnosa, sa posebno neuralgičnom tačkom na sjeveru”- kazao je on.

aktuelno

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].