Crnogorske patriote ne prihvataju da srbijanski ambasador položi vijenac na spomen ploču

4

Crnogorske pazriote su se okupile su se jutros ispred zidina starog grada u Budvi da izraze protest zbog najavljene posjete ambasadora Srbije Vladimira Boživića i njegove namjere da položi vijenac na spomen ploču iznad vrata na ulazu u grad.

Kako saznaje Skala radio, oni su odlučni da spriječe polaganje vijenca na spomen ploču čiji je sadržaj neistinit, jer je istorijska istina da nikada spska vojska nije oslobodila Budvu. O tome postoje dokazi i fakti koji svjedoče o falsifikovanju i prekrajanju naše istorije.

Skupu prisustvuje Anđela Ivanović koja je za Skala radio kazala da ovdje nije ni u svojstvu političarke, a ni odbornice u SO Budva, već građanke Budve, spremne da brani i odbrani od krađe i falsifikata našu istoriju.

Zrelo je vrijeme za građanski crnogorski front koji će da bude između dekadentnih politika srpskog nacionalizma, sa jedne strane i korumpiranih nosilaca politika, s druge. Najvažnije je da su danas na skupu Budvani, kazala je Ivanovićeva.

“Za ovu tablu laži ovdje postoji saglasnost Uprave da se ukloni”, saopštili su predstavnici Komitskog pokreta.

Božović “zaboravlja” da se nikakvo oslobođenje Budve nije desilo 8. novembra 1918, nego je Budva već bila slobodna prije nego što je srpska vojska umarširala u ovaj grad i da je 1918. Crna Gora okupirana od te iste vojske.

foto: PATRIOTSKO KOMITSKI SAVEZ

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva”.

Iznad tog natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša “Pokolenja, djela sude…”

Isto ono što Božović namjerava danas uraditi, prije tri dana učinio je i gradonačelnik Budve Marko Carević. 

Posjeta ambasadora Srbije bila je planirana za 8 sati, ali je, kako saznajemo, pomjerena za 10.

A ko je i kad postavio spomen ploču iznad vrata na ulazu u stari budvanski grad pročitajte u nastavku:

Dr. Uroš Krulj, IDEOLOG SRPSKOGA RASIZMA, postavio 1931. u Budvi spomen-ploču sa sramnim istorijskim falsifikatom i proglasio se „počasnim građaninom”

Dr. Uroš Krulj, IDEOLOG SRPSKOGA RASIZMA, postavio 1931. u Budvi spomen-ploču sa sramnim istorijskim falsifikatom i proglasio se „počasnim građaninom”
Ko je, uistinu, Krulj?

Piše: Vladimir Jovanović

Bezmalo devet decenija nakon što je postavljena ploča iznad ulaza u budvanski grad, Uroš Krulj se našao u žiži javnosti, pošto ga je slikar Rajko Todorović – Todora, pomenuo kao „ujaka Adolfa Hitlera”.

Ko je, uistinu, Krulj?

Ovaj Srbin iz Hercegovine, po profesiji ljekar, pripadao je do 1918. intelektualcima iz redova javnih i agenturnih srpskih organizacija u Austro-Ugarskoj. A 1918. postaje prvi ministar zdravlja u novoproglašenoj Kraljevini SHS.

Krulj je, osim doprinosa za „srpsku stvar” u BiH, sebe preporučio kao jedan od tvoraca srpskoga rasizma. Samoproglasio se za „rasnoga higijeničara”. Objavio je više rasističkih studija i knjiga.

Još 1910. Krulj piše da su „biološke nauke postale važan potporanj sociologiji, bez kojih ova upravo nije ni moguća; tim je i RASNA HIGIJENA kao biološka nauka postala važan faktor u životu jedne nacije, odnosno država”.

„U našim prilikama i na našem geografskom terenu”, tvrdio je, „ostaje pobjednik ona nacija koja bude prva shvatila i provela NAČELA RASNE HIGIJENE”.

Dalje, Krulj se zalaže za „neumitno RASNO KULTIVISANJE NACIJE po zahtjevima RASNE HIGIJENE”. Kako piše, to je „najjače oruđe u borbi naroda, jer je s jedne strane snažno odbrambeno sredstvo, a s druge strane dobra podloga za SUZBIJANJE i POKORAVANJE drugih naroda”.

Čak i unutar Srba, Krulj se zalaže za odstranjivanje slabih, bolesnih, invalida… piše da se „sama priroda pobrinula za usavršavanje i zdravlje rasa ODBACIVANJEM NEPODOBNIH, a UMNOŽAVANJEM KREPKIH INDIVIDUA”. Po njemu, svrha „prirodnog odabiranja” jeste – „ČIŠĆENJE RASE”.

Ko su na spisku – NE DR MENGELEA, kako ste, s pravom, mogli pomisliti, VEĆ DR KRULJA – oni koji smetaju „rasnoj čistoti”? Sva ona ljudska bića, navodi taksativno Krulj, koji imaju: šećernu bolest, kratkovidost, hemofiliju, rahitis, a „tuberkulozna dispozicija (je) nasljedna patološka rasna osobina”…

U „TJELESNU DEGENERACIJU” Krulj ubraja i one „slabe konstitucije”: slabe koštane građe; nerazvijene, suptilne muskulature; tanke, providne kože; blijedila; one sa opštim tjelesnim slabostima, sa drugim nerazvijenostima, kržljavošću, uopšte sa „slabom otpornom snagom”.

Rasno nepodobni su po Krulju i oni sa „DUŠEVNIM DEGENERACIJAMA”.

„Sva ta abnormalna stanja, tjelesna i duševna, jesu izrazito nasljedna”, veli Krulj, ona „štete naciji”; biva, kako piše da „joj smanjuju njenu tjelesnu i duševnu sposobnost za napredak i borbu u utakmici sa drugim narodima” („Nacionalna rasna higijena”,”„Pregled”, br. 5, Sarajevo, 1910, passim).

Ima ovakvih gadosti čitave gomile. E sad, je li onaj koji je ovo napisao zaslužio metaforu „Hitlerov ujak”? Prosudite sami…

U svakome slučaju, rasizma se Krulj nikada nije odrekao. Na primjer, 1925, sada kao ministar, objavio je knjigu „Politika i rasa: (rasni nacionalizam)”. Svo to mu je preporuka da avanzuje. Doguraće i do predśednika Senata Kraljevine Jugoslavije.

Nakon 6. januara 1929, kada je kralj Aleksandar I Karađorđević, poznatiji u Crnoj Gori kao „Aco palikuća”, izvršio državni udar, suspendovao političke i slobode govora, formiraće administrativne jedinice, nazvane banovina; a jedna od njih je i Zetska banovina, sa śedištem na Cetinju, njen prvi ban je bio general iz Srbije, Krsta Smiljanić (rođen u Čajetini), a nakon njega, postavljen je za bana drugi Srbin – Uroš Krulj.

Krulj je 12. decembra 1931. bio u Budvi, nakon što je otvoren prošireni, kolski put Cetinje–Budva. U pratnji Krulja, između ostalih, bio je i komandant Zetske divizije, Srbin, Vojin Maksimović.

Prema dr Miroslavu Luketiću, „u 12 sati gosti su stigli u Budvu i tada JE BAN ZETSKE BANOVINE OTVORIO SPOMEN-PLOČU POSTAVLJENU IZNAD ULAZA U STARI GRAD POSVEĆENU SRPSKOJ VOJSCI”.

„Opština Budva je”, dodaje Luketić, „bana Krulja proglasila svojim POČASNIM GRAĐANINOM” („Paštrovski almanah”, br. 1, 2014).

Međutim, „Opština Budva”, koja je i potpisana kao postavljač spomen-ploče, nije predstavljala nikakav izraz slobodno izražene volje Budvana, jer je nju, opštinsku vlast, „birao” upravo – Krulj. Naime, Šestojanuarskom diktaturom, ukinuti su čak i izbori za lokalne organe vlasti, pa su oni u Budvi, kao i u ostalim opštinama Kraljevine Jugoslavije, samo postavljani od više vlasti.

Na sličan način kao i sramota na budvanskoj kapiji, preimenovana je obližnja Kastel-Lastva u Petrovac. Jedna grupica lokalaca, ukupno 23 lica, od hiljada drugih Paštrovića, 2. februara 1919. okupljena pod srpskim bajonetima „odlučuje” da li će mjesto dobiti novo ime – ne po nekom od poznatih Paštrovića ili Crnogoraca – nego po Petru ili Aleksandru Karađorđeviću – Petrovac ili Aleksandrovac. Ime Petrovac je dobilo 12, a Aleksandrovac 11 glasova!

A kakve su stavove imali ondašnji Pašatrovići o srpskoj dinastiji?

Na izborima, najprije opštinskim, pa parlamentarnim – koji su održani 1920.godine, prvim nakon „oslobođenja 1918” – masovno su Paštrovići glasali za komuniste – deklarisane ANTIKARAĐORĐEVIĆEVCE. I na bazi te, slobodno izražene volje, zapravo protesta, komunisti su dobili vlast i u „Petrovcu”; nastala je tzv. Crvena komuna – „prva komunistička opština na Jadranu”.

Srpski akademik o „oslobođenju” 1918. godine: ITALIJANI ČETIRI DANA PRIJE SRBA UŠLI U BUDVU

Kralj Nikola 1914. oslobodio Budvu i poručio: „CRNOGORSKI BARJAK na budvanskom gradu na sva vremena”

Gusle crnogorske: „KAD JE VLADIKA 1813. BUDVU OSVOJIO…”

antenam

4 KOMENTARI

 1. Ovi što buka na Crnogorce nije čuo za Raka Mugošu, koji je obavio zadatak i časno poginuo, od ruke boljega, kako ga mati isprati na sahrani, bez lelekanja!
  Razdor među Crnogorce žele umećat
  neo-bjelaši, bezuspješno, jerbo je Krsto
  svoje grijehe platio!
  Dobro je da se održava ovaj protest,
  zahvaljujući svakako ženi heroju, Darinki Ljubiši, koja je prethodno stala na crtu i Careviću, a sad i stranom ambasadoru
  bivše “bratske” republike, sa upitnim naumima u Budvi !
  Razna ništavila i izmišljaoci nepostojećih oslobađanja, ka krivolovci, love istomišljenike i šilju da nasrću na zdrav razum građana Budve!

  • Veljko Milatovic Narodni heroj i covjek koji je likvidirao Krsta Popovica izdajnika CG.

   Ne prevrci istinu. Ne bukam na Crnogorce, nego na najviseg izdajnika i spijuna Crne Gore. Jedan je 13 jul, jedan jedini moj istoricaru.

 2. Veljko Milatovic Narodni heroj i covjek koji je likvidirao Krsta Popovica izdajnika CG.

  Custe li vi za Veljka Milatovica? E ako niste culi da cujete izdajnici i talijanske sluge. Da vam je taj danas tu ne bi ste se kupili da se selfirate nego bi bjezali koliko vas god noge nose, ustvari ne bi se okupljali niti bi vam naum padala takava ideja. Junaci i Junakinje sa mobilnim selfijima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].