Partije dostavile Krivokapiću spisak zainteresovanih resora: Niko neće finansije, sport i ljudska prava

3
Bečić – Krivokapić – Abazović

Sve političke partije iz nove većine dostavile su mandataru Zdravku Krivokapiću predloge za neka od 18 ministarstva za koja smatraju da imaju a dekvatan kadar za rukovođenje tim resorom u novoj vladi, piše Dan.

Prema informacijama Dana, ima dosta preklapanja oko želja za istim resorima među partijama, što znači da će mandatar Krivokapić morati da donese konačnu odluku.

Najviše je zahtjeva za mjesto potpredsjednika Vlade, kao i za Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo vanjskih poslova, dok za nekoliko resora nijedna partija nije izrazila interesovanje, i to Ministarstvo sporta, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo finansija…

Ranije je postojao dogovor sa mandatarom da se za resor Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija pobrine on lično, odnosno da na te funkcije imenuje eksperte.

Kako saznaje Dan, Demokratski front je u dopisu Krivokapiću naveo da traže mjesto potpredsjednika Vlade, te da imaju kadar za čelne funkcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture i Ministarstvu javne uprave ili Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja. S tim što bi funkciju potpredsjednika ujedno obavljao jedan od deset ministara iz redova DF-a.

U predlogu Demokratske Crne Gore upućenom mandataru Krivokapiću navodi se da imaju kadar za čelne funkcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu kulture, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu pravde, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a traže i jednu poziciju potpredsjednika Vlade, koji bi ujedno bio i ministar.

Iz Socijalističke narodne partije su takođe predložili resore koje bi njihovi članovi mogli pokrivati, i to jedno mjesto potpredsjednika Vlade i četiri ministarstva i to poljoprivrede i ruralnog razvoja, rada i socijalnog staranja, Ministarstvo saobraćaja, kao i Ministarstvo prosvjete.

Kako Pokret za promjene (PzP) sa mandatarom pregovara posebno, oni su tražili poziciju u bezbjednosnom sektoru, tačnije Ministarstvu odbrane, uz koju bi išla i pozicija potredsjednika vlade, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke i Ministarstvo održivog razvoja i turizma jer za to smatraju da imaju najbolji kadar. Naglasili su i da su to zahtjevi samo što se tiče Vlade i da će pozicije tražiti na nivou državnih sekretara i direktora direktorata.

Iz Građanskog pokreta URA su se još ranije izjasnisli da imaju kadar koji bi pokrio poziciju ministra odbrane i ministra unutrašnjih poslova, a među njihovim zahtjevima su još i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. I oni su tražili mjesto potpredsjednika Vlade.

Kako je najavljeno da će se nova vlada formirati najkasnije do 10. novembra, pregovori su ubrzani, a za danas je zakazan i sastanak o učešću manjinskih partija, odnosno Albanske liste, u novoj vladi.

Kadar Ujedinjene na čelu KCCG

Iz Ujedinjene Crne Gore, kako saznaje Dan, nisu predlagali kadar za čelna mjesta u ministarstvima, već su tražili da njihov kadar pokriva mjesto direktora Kliničkog centra Crne Gore.

Što se tiče direktorskih pozicija, iz GP URA su ostali pri stavu da na mjestu direktora Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost treba da budu profesionalci, koji 6i se birali konsenzusom na predlog njihove koalicije.

Zogović na čelu Administrativnog odbora?

Najozbiljniji kandidat za funkciju predsjednika Administrativnog odbora u Skupštini Crne Gore je Milun Zogović, poslanik sa liste koalicije „Za budućnost Crne Gore”, kojoj po dogovoru sa kolegijuma predsjednika Skupštine to mjesto i pripada. Zogović je za sad i jedini predloženi kandidat za tu funkciju.

Administrativni odbor, koji će činiti 13 članova, biće formiran do 20. oktobra, za kada je i zakazan nastavak konstitutivne sjednice započete 23. septembra.

Prema dogovoru, poslanički klub Demokratski front (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija) delegira dva kandidata, koliko kandidata predlaže i klub poslanika Demokrate-Demos „Mir je naša nacija”, a no jednog poslanika predlažu klubovi poslanika Pokret za promjene, Socijalističke narodne partije i koalicije „ Crno na bijelo”.

Demokratska partija socijalista predlaže tri kandidata, klub poslanika Socijaldemokratske partije i albanske koalicije jednog kandidata, kao i klub poslanika Socijaldemokrata i Bošnjačka stranka.

Kako je najavljeno, postoji mogućnost da se istog dana izaberu i potpredsjednici Skupštine.

Jedino ime o kome se u tom kontekstu raspravljalo na sastanku prije dva dana u Skupštini jeste Strahinja Bulajić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore”, a na taj predlog niko nije imao primjedbi i zamjerki.

Ranije je postojao dogovor sa mandatarom da se za resor Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija pobrine on lično, odnosno da na te funkcije imenuje eksperte.

3 KOMENTARI

  1. Ne javljas koliko je Acu Djukanovicu ukrala cistacica, evo izasao spisak sitnica. Ni on ne drzi to u svoju banku jer ne vjeruje u nju.

  2. …”SLIKU VAŠU LJUBE”-POTOMCI “BRASTVA(NIKA) I JEDINSTVA-NAŠIH NARODA I NARODNOSTI..OD PLANINA PA DO DO MORA-I OD ULCINJA DO-BIJELE I NOVOGA”..SVUĐ JE (NI/E/ČIJA?) CRNA GORA..?!!…

  3. …MA ĐE JE ONA MOTUZICA Grujo Dance Kulo Roto Vina..DA BAČI DVIJE “DOMOBRANSKO-DOMOLJUBIVIJE -DVIJE”..AKONTO OVIJE “SPISKA VICA-MUZAVICA-PUZAVICA I PUZAČA-POPUT MOTUZICE Gruja ..Culo Roto…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].