Ove godine pokrenuto 89 stečajeva

0

 

Poreska uprava je od početka ove godine Privrednom sudu predala 76 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka zbog poreskog duga, saopštili su Pobjedi iz ove institucije. Za devet mjeseci ove godine otvoreno je 89 stečajnih postupaka, a dio je posljedica lanjskih prijedloga.

Ove godine podnijeli su znatno manje prijedloga za stečaj nego lani.

“Prošle godine Poreska uprava predložila je uvođenje stečaja kod 567 poreskih obveznika, a ove godine je poslala 76 prijedloga”, objasnili su iz Poreske uprave.

Ističu da je Privredni sud uvažio veliki broj njihovih prijedloga.

“Privredni sud je, postupajući po prijedlozima PU, lani otvorio stečaj kod 502 obveznika, a ove godine kod 89”,  navode iz ove institucije.

Oni navode da je s početkom pandemije kovid-19 Privredni sud prilagodio svoj rad epidemiološkoj situaciji, pa se to odrazilo i na dinamiku predlaganja stečaja od strane Poreske uprave.

“Ali ovu mjeru predviđenu planom za upravljanje poreskim dugom sprovodićemo u kontinuitetu i to kod svih obveznika kod kojih primjenom ostalih mjera ne bude moguće naplatiti dug”, objasnili su iz Poreske uprave.

PU je, zbog specifičnog rada Privrednog suda usljed pandemije, bila privremeno obustavila podnošenje prijedloga za uvođenje stečaja kod dužnika, ali ih je pripremala.

Naveli su da je pandemija rezultirala odlaganjem naplate potraživanja od 45 miliona eura.

Ove godine PU je naplatila blizu 11 miliona eura poreskog duga, a od početka primjene Zakona o reprogramu poreskog potraživanja 74,9 miliona eura.

Od toga je od pravnih lica naplaćeno 60,2 miliona, od fizičkih blizu 9,9 miliona, a od lokalnih preduzeća i javnih ustanova blizu 4,87 miliona eura.

Naplata reprogramiranih obaveza u ovom momentu iznosi 71,58 odsto u odnosu na dospjele poreske obaveze.

PU je na kraju prošle godine prijavila 378 miliona eura poreskog duga, što je za oko 20 miliona eura manje nego na kraju 2018.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].