Otvoreno pismo poslanicima: Vi danas birate između Srednjeg i 21. vijeka, između korijenja na trpezi građana i zajedničkog izlaska iz krize

2

NVO Montenegro International uputila je otvoreno pismo poslanicima i građanima u kome navode razloge zbog čega 42. Vlada Zdravka Krivokapića nije dobra za Crnu Goru.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti

Poštovani poslanici,

okupili ste se da danas i sjutra izaberete 42. Vladu Crne Gore. Poželjeli bismo vam uspješan rad i da donesete sreću i napredak građanima Crne Gore, ali ne možemo, jer vi danas birate između izdaje i patriotizma; između klero-fašizma i antifašizma, Podgoričke skupštine i 13. jula i 21. maja; Srednjeg i 21. vijeka; crkovne i svetovne države; pravne anarhije i ustavnog poretka; Srbije Aleksandra Karađorđevića, popa Mace Vukojičića i Ratka Mladića i Srbije Stojana St Protića; Koče Popovića i Ivana Stambolića; Svijeta koji simbolizuju Vladimir Putin, Tajip Erdogan i Si Đinping ili onog koji simbolizuju Džo Bajden, Kamala Haris, Jacinda Ardern, Katrin Jakobsdotir i Sana Marin; Evrope Marine Le Pen, Viktora Orbana i Aleksandra Vučića ili Evrope Roberta Schumana i Konrada Adenauera.

Vi ste se danas okupili da izaberete klerikalno-teokratsku, jednonacionalnu i jednovjersku vladu u građanskoj, sekularnoj i multikonfesionalnoj državi.

Vi danas birate vladu koja baštini profašističke svjetonazore, umjesto antifašističkih vrijednosti na kojima počivaju savremena Crna Gora i savremeni svijet.

Vi danas, u vrijeme najveće i razarajuće ekonomske i zdravstvene krize birate vladu kojoj je jedini cilj legalizacija otete imovine, zaštita 30-godišnje pravne anarhije i kulturocid sa kojim se Crna Gora već decenijama suočava, a koji treba biti zapečaćen na popisu naredne godine, kojim treba zaokružiti “srpski svet”.

Vi danas za premijera birate čovjeka koji je otvoreno kršio Ustav i Krivični zakonik države Crne Gore, prenoseći opasnu zaraznu bolest i ne postupajući po zdravstvenim propisima (čl. 287 i 288 Krivičnog zakonika), koji širi vjerski fundamentalizam i negira civilizacijske tekovine, kome su Mahmud Ahmadinedžad i Nikola Kavaja idoli, koji Crnu Goru smatra srpskom državom i želi da ukine 09. maj Dan pobjede nad fašizmom, koji “pomijera planine sa jednog na drugo mjesto” i koji umjesto sa građanima, dogovara vladu sa popovima.

Vi danas na mjesto ministarke birate osvjedočenu šovinistkinju da vodi prosvjetu, nauku i kulturu države Crne Gore, koja se ponosi time što je “srpski nacionalista” i “žena četnik”, a nas kao narod naziva “Novocrnogorcima i Milogorcima, koji nemaju istorijsko utemeljenje, nego smo rezultat “etničkog inžinjeringa”!

Treća osoba koja treba da odgovara pred Zakonom Crne Gore sa spiska od “12 apostola”, koje danas birate je osoba koja je kao načelnica interne klinike KBC-a pogazila i Hipokratovu zakletvu i ljekarsku etiku i Krivični zakonik Crne Gore.

Među vama se danas nalaze i oni koji po Ustavu i zakonu ne bi smjeli danas biti u najvišem zakonodavnom tijelu države Crne Gore, zbog čega ćemo kao organizacija podnijeti krivičnu prijavu protiv članova Državne izborne komisije, koja je između ostalih dozvolila ovo bezakonje u Crnoj Gori.

Podsjećamo vas da smo kao organizacija podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužiocu sa zahtjevom za procesuiranje svih odgovornih za kršenje Ustava i zakona države Crne Gore i da ćemo sa prijavama nastaviti pred domaćim i međunarodnim institucijama, dok odgovorni za pravnu anarhiju ne budu procesuirani i Crna Gora ne postane sve ono što piše u njenom Ustavu i pravnim propisima.

Većina koja danas treba da se konstituiše u proteklih 3 mjeseca raspirivala je mržnju širom Crne Gore, otvoreno negirala crnogorsku naciju i prava nacionalnih manjina, prijetila ponavljanjem genocida u Srebrenici i teritorijalnom integritetu susjednih država, šireći govor mržnje i lik i djelo ratnih huškača i zločinaca širom Crne Gore.

Skrećemo pažnju na činjenicu da odgovornost za imenovanje osoba koje promovišu šovinizam, kulturocid i fundamentalizam, ne može snositi samo mandatar koji će se naći na čelu jedne ovakve vlade, već i svi poslanici koji daju glas za izbor takve vlade i takvih ministara.

Prije nego donesete odluku da date glas jednoj ovakvoj vladi, pročitajte Ustav Crne Gore kao najviši pravni akt i razmislite dobro hoćete li biti neki novi Savo Fatić u mračnoj istoriji Crne Gore i kako ćete sjutra pogledati u oči svoje potomke, članove vaših porodica, komšije i prijatelje!

Ako smo živjeli 30 godina u pravnoj anarhiji koja je potirala interese Crnogoraca različitih etničkih grupa, gazila pravni poredak države i dovela do ovakvog stanja u zemlji, pored svih civilizacijskih iskoraka učinjenih u protekle 3 decenije, grdno se varaju oni koji misle da će trodecenijska praksa biti nastavljena, jer morate biti svjesni da je kratak vijek ovoj vladi koju birate ova dva dana.A ako postojeće tužilaštvo i sudovi ne reaguju i ne zaštite pravni poredak države i ljudska prava svih građana Crne Gore, učiniće to neko naredno tužilaštvo i sudovi, a ako ne ni oni, isti će se suočiti sa posljedicama pred međunarodnim institucijama.

Obavještavamo vas da se trenutno prevodi na engleski knjiga izbjegličke vlade Kralja Nikole “Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića” i da međunarodni tim advokata priprema tužbu protiv države Srbije za genocid u periodu 1918-1929 u trenutku kad se kao društvo i nacija suočavamo sa istom politikom kojoj vi treba da date vlast.

Crnogorci svih etničkih grupa predugo su ćutali i dozvoljavali da im lični interes ljudi iz vlasti i politička trgovina sa nosiocima raznih hegemonističkih ideologija iz regiona omoguće slabljenje državnog sistema i snaženje retrogradnih ideja, koje su devesetih godina prošlog vijeka odnijele preko 200,000 nevinih života na prostorima bivše nam domovine.

Sada kada se mijenja međunarodna politika nemate političke i pravne protivnike samo u nama, građanima ove zemlje koji nemaju rezervnu domovinu i vole Crnu Goru čitavim svojim bićem, već ćete se susresti i sa Spoljno-političkim odborom američkog Kongresa i Evropskim Savjetom, koji je nedavno jasno potvrdio većinski stav Evropske unije, da neće biti ni eura podrške iz zajedničkog budžeta EU članicama i zemljama kandidatima koje se ne zasnivaju na vladavini prava.

Budite sigurni da ćemo se potruditi i mi u Crnoj Gori i naša dijaspora da čitavoj međunarodnoj zajednici predočimo sve ono što se u Crnoj Gori dešavalo od 1918. do danas, uključujući i katastrofalno djelovanje pojedinaca unutar institucija sistema u protekle 3 decenije.

Time, na kraju imate još jedan izbor, kojim ćete pred građane Crne Gore, u trenutku ekonomske krize koja slijedi u narednim mjesecima, da im ponudite da “jedu korijenje” kao devedesetih ili da zajedničkim snagama prevaziđemo podjele i sveukupnu društveno-ekonomsku krizu sa kojom se suočavamo!

Predstavnici građana Crne Gore, ne budite tuđa sreća i ne poštujte tuđu državu više nego svoju, tim prije što ta tuđa država nije ništa bolja i naprednija od Crne Gore!

Razmislite dobro, jer će i poslije ova dva dana svanuti onaj treći, ili oblačan, uz zajedničke napore svih ka ekonomskom i političkom “razvedravanju”, ili “grmljavina sa pljuskovima” sa kojima smo se suočavali početkom devedesetih!

2 KOMENTARI

 1. …A KOJI JE VIJEK-STOLJEĆE BILO-KAD JE KRSTO ZRNOV NA KOLJENA KLEĆAO 1929 GODINE..I IZ LIJEŽA…BELGIJE MOLIO KRVNIKA ALEKSADDRA KERA ĐORĐEVIĆA DA MU DOZVOLI DA SE VRNE U ZECKU BANOVINU I OPROSTI GREHOVE UČINJENJENE -U GAETU OD 1919-KAO “DOPISNI ČLAN AKADEMIJE “ITALO OVRA”-KRVAVA TALIJANSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA-KOJA JE NA PETROVDAN 1941 STVORILA VIVA VERO MONTENGRO-KOJU JE KRIŽOM-POŠKROPIO MITRO POLIT JOANIKIE-NA JUNAČKO CETINJE-APIKO DO CUCA-1944 -TU ISTU “OVRU” U BLIZNICU CELIVO!!!!..O TOME MALO-DA VE ČUJEMO-KAKO VAM BIJAŠE MILA ITALIJA-NE MANJE NO SLOBINA SER BIJA-NA KONAVLE I DUBROVNIK 19911992-1999-2OO6.GODINE…KAD SU MILO I AJATOLAH AMFILOHJE-KRSTILI NEOCRNU GORU-SAMOSTALNU-2OO6.godine….KA JOANIKIJE I PIRCIO BIROLI-STVORILI SAMOSTALNO-OVISNU MONTENEGRO-NAPISA MILE U “TELE GRAFU”.U PVODU UGINĆA AJATOLAHA AMFILOHIJA…3O LISTOPADA.2O2O GODINE…?!!!

 2. Uz sve postovanje za napisano nalazim da je koncept promovisanja nekakvih nepoznatih udruzenja koje kao brane crnogorske interese po ovoj materiji duboko pogresan i koontraproduktivan.

  Crna Gora se mora braniti javno, punim imenom i prezimenom svih koji je vole.

  Srbi su tu bili konkretniji i uspjesniji, nisu se skrivali iza nekakvih nepoznatih udruga i nna koncu su preokrenuli rezultat.

  Obavezno raspustiti sve kvazi komitske udruge jer izgledaju cirkuzantski, formirati snazan pokret od patriotskih medija poput Skale, antene m i ostalih u sadejstvu sa politickim partijama koje vole Crnu Goru a nisu se obrukali. Znam da ih je malo ali mora se tako. Izdali su nas ovi u koje je narod vjerovao.

  Gospodin Jovo Sudjic bi trebao voditi pokret u Kotoru, nikako ovaj smotani Aprcovic i njegovi propali kumovi. Da mu pomazu Vicevic, Neno Radunovic, Mlinarevic i Dzeverdanovic i eventualno vatrogasci ako je dozvoljeno. I garantujem uspjeh.

  Tvrd je orah…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].