Otvaraju se Pine, parkovi i šetališta, a plaže i sportski tereni u Tivtu zatvoreni do daljeg

0

 

Riva Pine, šetališta, parkovi i druge javne šetališne zone biće otvoreni od srijede 29. aprila za javnu upotrebu, a nadležne inspekcije i Komunalna policija će kontrolisati primjenu mjera obavezne fizičke distance i izbjegavanja kontakata.

To je odlučio Opštinski tim za zaštitu i spašavanje na današnjem sastanku kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Siniša Kusovac.

Plaže i sportski tereni ostaju do daljeg zatvoreni za javno korištenje, što je preporuka i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

“Otvaranjem ovih zona Tivat se polako priprema za sprovođenje sljedećih faza ublažavanja mjera. Međutim, upravo sada treba da budemo još oprezniji, kako građani tako i institucije i službe nadležne za kontrolu realizacije mjera. Sada je ključni period da se dobija ova bitka i to zahtijeva dodatne i povećane mjere opreza svakog pojedinca, možda i u većoj mjeri nego ranije“, rekao je Kusovac na sastanku.

Na šetalištima i u parkovima će biti postavljeni plakati sa upozorenjima o obavezi poštovanja mjera fizičke distance.

Prema riječima načelnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat Dragana Kontića, Tivat je jedini grad čiji građani su od samog početka pokazali jako dobru disciplinu kada je u pitanju zabrana kretanja javnim površinama.

“Stanje je sada sasvim solidno. Mi ćemo pojačati kontrole međugradskog saobraćaja jer je Tivat sada bez oboljelih, kako bismo to stanje i održali“, rekao je Kontić.

Za odlazak do vikendica, što je mjera koja stupa na snagu nakon 4.maja, potrebna je lična karta i list nepokretnosti koje je potrebno priložiti na uvid saobraćajnim patrolama.

Za odlazak u staračka domaćinstva van teritorije opštine potrebna je potvrda izabranog ljekara.

Opština Tivat je do sada odobrila 31 poljoprivrednu dozvolu za odlazak na imanja radi održavanja i obrađivanja.

Potpredsjednik Opštine Dejan Maslovar je izrazio uvjerenje da će građani koristiti javne površine uz maksimalno poštovanje mjera, u prvom redu fizičkog odstojanja i izbjegavanja kontakata.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Jovica Stojković je najavio pojačane kontrole javnih površina tokom vikenda i prvomajskih praznika, kako bi se obezbijedilo izbjegavanje grupisanja i poštovanje mjere da se javne površine mogu koristiti za šetnju i individualnu rekreaciju.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić je rekao da su do sada urađene četiri dezinfekcije grada, za što je utrošeno 400 tona vode i oko 400 litara hlora. On je najavio početak aktivnosti na realizaciji protivpožarnog plana i krčenje protivpožarnih puteva.

“Licima iz Tivta koja su bila pozitivna na koronavirus, dva uzastopna nalaza su bila negativna čime se smatraju oporavljenima. Međutim, bez obzira na to, izrečena im je mjera od još 14 dana u samoizolaciji jer to je sigurnost da je produženo izlučivanje virusa potpuno ograničeno“, rekao je epidemiolog Admir Šabanović.

Epidemiološka služba, prema njegovim riječima, kontinuirano šalje uzorke a neke osobe su više puta bile uzorkovane.

“Bitno da sada uzorkujemo svakog ko ima bilo kakve simptome. Obezbijeđen je veliki broj testove i sugerisano nam je da proširimo uzorkovanje jer postoji sumnja da ima asimptomatskih slučajeva. U Tivtu je ipak situacija mirna i nemamo dokaza da postoji cirkulacija virusa“, rekao je Šabanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].