Otašević: Izjava Maslenikova treba da zabrine ne samo Crnu Goru već čitav region

0
Maslenikov

Poruka ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova da bi širenje Evropske unije (EU) na Balkan značilo uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom i izjava da je premijer Cnre Gore „porastao“ kada je navodno priznao da su sankcije Rusiji nelegitimne sa međunarodnog prava su opasne ali ne iznenađuju, ocijenio je Matija Otašević, menadžer za komunikacije Atlantskog saveza Crne Gore.

“Ambasador Maslanikov šalje poruku da Crna Gora, ali i zemlje Zapadnog Balkana nemaju pravo da samostalno odlučuju o svojim međunarodnim odnosima i da nemaju pravo da vode nezavisnu spoljnu politiku, već da moraju da je podrede Ruskim interesima ako žele da sačuvaju bezbijednost. Dodatno, Ambasador Ruske Federacije uz podršku zastupnika ruskih interesa u Crnoj Gori i regionu, a tu mislim neodređene medije, političke partije, ali i crkvu.

Dakle, oni svi zajedno teže podrivanju procesa evropske integracije naše zemlje i stvaraju i šire neosnovane sumnje u vezi sa članstvom u EU, što je u krajnjem savršano u liniji sa interesima zvanične Moskve kad je u pitanju region zapadnog Balkana, a naročito kad je u pitanju Crna Gora. Imajući sve to u vidu, ova retorika po našem mišljenju zahtijeva najoštrije reagovanje predstavnika vlade, odnosno da se pošalje jasna poruka da su odlučnost i spremnost da branimo suverenitet i integritet Crna Gora protiv svih vanjskih pritisaka neosporni”, navodi on.

Naglašava da reakcije i pojašnjena na izjave koje narušavaju ugled zemlje i njenih lidera na međunarodnom planu i podrivaju nacionalne interese na domaćem planu, zahtjevaju oštru reakciju.

“Atlanski savez Crne Gore kontinuirano ističe, pa moramo i ovog puta, da je neophodno ozbiljnije se suočiti sa prijetnjom koju predstavlja strani maligni uticaj u Crnoj Gori, sistemski i strateški. Dakle, suočiti se sa tim prijetnjama po demokratiju i stabilnosti Crne Gore koje dolaze izvana, uključujući i ruske prijetnje, bez obzira na to da li dolaze direktno iz Rusije ili se plasiraju preko zastupnika ruskih interesa i zemlje i regiona. Dakle, nakon oštrih osuda ovakve retorike, potrebno je preduzeti i neophodne konkretne mjere, kako bi se zaštitili nacionalni interes i integritet Crne Gore kao članice NATO-a i zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji”, ističe on.

Upitan da ali je izjava Maslenikova samostala izjava, ili je to stav ambasade, Otašević kaže da imajući u vidu ono što je do sada dolazilo iz Rusije, bilo preko zvaničnih kanala, bilo preko nezavisnih zastupnika ruskih interesa ovdje, riječ je o strateškom stavu.

“Ova izjava ne odstupa u velikoj mjeri od svega onoga što dolazi u Crnu Goru kroz različite kanale i s različitih strana”, pojašnjava.

Otašević navodi da izjava Maslenikova treba da zabrine, ne samo Crnu Goru, već čitav region.

“Sama činjenica da se sve one zemlje koje imaju jasno evropsko i evroatlansko opredejenje automatski uvlače u konfrontaciju sa Rusijom, je veoma opasna tvrdnja i mislim da je treba ozbiljno shvatiti”, zaključio je Otašević.

standard

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].