Opština Kotor postala članica organizacije Rainbow Cities Network

1
Sajt opštine Kotor u duginim bojama

Opština Kotor je postala članica organizacije Rainbow Cities Network.

Rainbow Cities je mreža međunarodnih gradova koji se bave LGBTIQ+ politikom.

Cilj navedene mreže je razmjena iskustva i znanja evropskih gradova o LGBTIQ+ politici.

Međunarodni gradovi koji sarađuju u mreži Rainbow Cities su: Berlin (Njemačka), Bergen (Norveška), Brisel (Belgija), Dumphries i Galovej (Škotska), Ženeva (Švajcarska), Gent (Belgija), Briž (Belgija), Hamburg (Njemačka), Keln (Njemačka), Madrid (Španija), Barselona (Španija), Mexico City (Mexico), Brajton (Engleska), Minhen (Njemačka), Ljubljana (Slovenija), Torino (Italija), Bolonja (Italija), Istanbul (Turska), Beč (Austrija), Pariz (Francuska), Cirih (Švajcarska), Oslo (Norveška), a iz Holandije Amsterdam, Hag, Nijmegen, Roterdam i Utreht.

Glavni ciljevi mreže su povećanje vidljivosti LGBTIQ+ zajednice, djeljenje iskustava, stručnosti, materijala, dobrih praksi i izazova, zajedničkih akcija u oblasti LGBTIQ+  politike, razvoj projekata na međunarodnom nivou između dva ili više gradova članica.

Predsjednik Opštine Kotor, gospodin Željko Aprcović potpisao je Memorandum o saradnji sa Rainbow Cities Network. Nakon toga gradovi članice su imali 30 dana da glasaju o ulasku našeg grada u navedenu mrežu. Dana 17.02.2020. godine gospodin Manuel Rosas Vázquez, koordinator Rainbow Cities mreže, javio je da su se gradovi članice izjasnili pozitivno o našem pristupanju i da nam žele dobrodošlicu.

Predstavnice Opštine Kotor u Rainbow cities mreži su Madalena Martinović, savjetnica za LGBT i Tijana Vukasović, savjetnica za međunarodnu saradnju. Predstavnice će prisustvovati jednogodišnjim sastancima navedene organizacije, na kojima će aktivno učestvovati, a primjere dobre prakse vezane za LGBTIQ+ politiku će primjeniti u Opštini Kotor. Takođe, predstavnice su dužne da pripremaju godišnji izvještaj o sprovedenim aktivnostima u oblasti LGBTIQ+ politike.

Sljedeći sastanak će biti održan u novembru u Bergenu, Norveška i tada će Opštini Kotor biti zvanično dodjeljena plaketa o učlanjenju u Rainbow Cities Network.

Više informacija o navedenoj mreži možete naći na sljedećem linku:

https://www.rainbowcities.com/

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].