Opet smrdi mala uš iz susjedstva (2)

16

 

Nastavak satiričnog serijala „Opet smrdi mala uš iz susjedstva“ nastao je nakon izraženog prisustva jajašaca vaški i stalne opasnosti od mogućeg prelaska uš epidemije u vaško pandemiju. Zbog toga je neophodno djelovati  na vrijeme poznatim dezinfencionim sredstvima, koja su, na sreću, pokazala svoju efikasnost prilikom detaljnog uništavanja uši i vaški. Po koja ostane, što znači da je potrebno stalno nadziranje teritorije i prašiti prostor kako se ova pošast ne bi rasprostrirala.

Satirični serijal se nastavlja i zbog činjenice da je mala uš iz susjedva imenovala svoga pomoćnika, koji se odaziva na Krconije Mizerija,  seroslavski insektoid, kome je sistematizovano mjesto zahvaljujući ogromnom pregnuću u postizanju stepena više u razvoju kolonije uši, što se smatra sramotom 21. vijeka.

Podsjetićemo se priče iz prvog dijela.

Reče mi jednom prijatelj jedan, ne čeprkaj balegu jer će nesnosni smrad  da zagadi širi prostor. Neću, rekoh, ali ovo nije balega, jer balegu koriste poljoprivrednici da pođubre zasade ne bi li bolje rodili. Ovaj primjerak je više uš, koja umije samo podmuklo da se uvuče i da šunja, kako Bokelji vole da kažu, ne bi li kome kakvo zlo ili pakost napravila.

Zbog takvih karakteristika nju, uš preko brda, angažovala je osoba, približno istih „kvaliteta“, u literaturi poznata kao „goveče“, da one sitnije prljave rabore i lažavine, koje su čak i za njega dno, odrađuje. I prekobrdska uš je krenula u akciju. Kopala je rukama i nogama da iskopa nečiju nevolju i trčala da je „govečetu“ doturi, prepuna sreće što može da bude od prljave koristi. A „goveče“ je znalo da nagradi vlastitu uš, onako kako je nagrađivao sve one koji su formacijski ispod njega. Rogovima, nego kako?

Uz dozvolu „govečeta“, ova spodoba je sklopila đavolje saveze sa onima poput sebe, i tada nastaje koalicija smrdo-prda, koja udruženo nastavlja da zagađuje okolinu.
Ovoga puta prekobrdskoj uši poslužilo još jedno jajašce od vaške, za koji rekoše da mu je ime Krconije Mizerija seroslavski insektoid, i da je došao u grad gradova iz neke vuko.ebine. To se svojski trudilo da, kao sporedna uš glavne uši, odradi neki glibosmrd, ispuni zadatak koji je sam sebi postavio. Kako to obično biva u satiri poput ove, kojoj je cilj da edukuje i nauči kako se boriti i izboriti sa ovakvim zlokobnim pojavama, evo što treba da urade oni koji se sa glavnom gnjidom, ili pomoćnom, svejedno, sretnu:

1. Iz kesice istresti unaprijed pripremljeni prašak di di ti (antignjida), istorijski poznat,  direktno na glavu glavne gnjide i njegovog pomagala. Sredstvo je efikasno, mada je gnjida mutirala pa su potrebne dvije kesice po glavnoj gnjidi i pola kesice za pomoćnu. Može se koristiti i petrolej, tako što se gnjide utope u ovo pogonsko sredstvo po potrebi, za vjeki vjekova.

 1. Da bi sredstvo bilo efikasnije i djelotvornije potrebno se okrenuti suprotno od vaškinih jajaščića i pustiti vjetrove da ih dotuku u cjelosti.

Zanimljivo će biti kako će reagovati prekobrdska uš kada se prepozna, a moraće, bez obzira na intelektualnu nemoć, kojom jedino uspješno zaudara preko brda. Ova druga pomoćna uš se sigurno prepoznala mnogo ranije. I jedna i druga uš ne kriju zadovoljstvo što su uš, vjerujući da će napredovati značajno na uš ljestvici i da će se izleći u prave vaške i tako živjeti do kraja svog vaško- života.

Slavko Mandić

16 KOMENTARI

 1. Kakav planetarni prekršaj gospodina Mandića što je opstinskim kolima dovezen do Pidgorice.
  Pritom ga kao i ostale vozi vozač TV A1 da informišem VIJESTI da bas ne budu u zabludi.
  Njihov visoko profesionalni novinar naravni nema drugu stranu po sistemu onoliku količinu informacija koliko je dovoljno za izvještavanje objektivno i bez senzacionalizma.
  Jadne li su Vijesti kad im je Slavkov orevoz udarna informacija.
  A onda naručene reakcije demokratskih prvaka i velikih ljudi.

 2. Kakosu popiz…zbog prepoznavanja u svijetu gnjida.
  Zato odmah udruženi u komentare ha haaaa haa prdnjave

 3. slavko, evo si izbio na prvo mjesto po komentarima na Vijesti, a Boga mi i na drustvenim mrezama i na Mim stranicama. Svaka cast.

 4. A što mencuješ Špiljare Jole?
  Najeo si se fažole, pa udrio po Špiljarima, oli su Ti trn u okicama?
  Zašto?
  Ipak u pravu si, oni jesu šljegli i odavna su fetivi, eno puna ig je Tabačina i šire , pa im se obrati izravnim pitanjima, da
  čuju tvoje ošervacijune, poprugasti
  njaole, maniti pošpicunu !

 5. Razne su vrste smrada, a i uši se razlikuju ( po dubini pipaka) , u odnosu
  na “Vaši”!
  Jedna U ška (rambečka), koja
  rije po ovom portalu, je “drug” paštricad
  prčanjotski, šljegli bopan, u poprugama,
  JORDANIZOVANI DRINčina,
  sa neartikulisanim i nevežanim
  politURAnilovkama iz večernjih kurseva,
  odviknut od samoupravnih uzusa,
  sada jaše na sopstvenim sapima,
  samouzjahane razularene kljusine,
  bez uzengija i samara, ali potkovan
  čavlima , bez kovačke vatre i sa bisagama preko ramena, punih
  tajnih i obskurnih spisa!
  Tamo su i propali dinari, koje nije uspio potrošit, za dobro svih naroda, na koje je zaboravio, jer ih je bilo na kubike,
  kad je Topčider štampao non-stop!
  Zaboravio je on na narode, pa sad selektivno, zavisno od situacije, na
  narode sikće, ali na popove ne piska,
  kao ni na one, što po bedemima
  sv.Matije pišu da će užat isti !
  Dogorio duvar caru u širokim čakširama, pa ostao bez argumenata!
  Ovo stanje, je njegova jalova višedecenijska neradnička rabota u
  ONO i DSZ i TO, sa puno fleka i
  rašpiškanim samoupravnim socijalizmom !

  • …”DOKUSURIO ONO i DSZ i TO,SA PUNO FLEKA I RAŠPIŠKANIM SAMOUPRAVNIM SOCIJALIZMOM”U KOJIMA I POSLIJE TITA I “MENE”-DOŠLA GOVEDA-U ZBJEGOVIMA SA KONAVOJSKIH FARMI-POSLIJED “USPEŠNE OBRANE SER BPSTVA I KOSOVA”U DANILOVGRAD-A ČOBANI “SER DA…RI..NA VLAST”-EVO DO SKORO 32 KRCATE GODINE-CRNOGORSKOG ZATIĐA-(NE)ZBILJEŽENO U MILNIJUSKOM TRAJANJU CRNE GORE..?!!..KOJE DANAS-SDUŠNO BRANE -OBADALA GVEDA …:BUZDO-NI I OSTALA-ŠUTA GOVEDA..POTOMCI “PREŽIVARA-KOPILADI BEČKIH KONJUŠARA-DO 1918.GODINE-I ALJE U KERAĐORĐEVIĆA JEDINOJ KRALJEVINI..”ser ba-krvata-slovenaca”-SENCA CRNOGORACA-državo jevropskih državotvoracaa”-KOJI SU JEDINI NA BALKANU IMALI SLOBODNU DRŽAVU..MEĐU SLUGaMA SVAKOG OKUPATORA-KOJI JE JAHAO I PREJAHAO BALKAN-SEM CRNU GORU PETROVIĆA NJEGOšA!..DRAGI VI-TI KOPILAD U ZBORU SVAKOG BALKANSKOG OKUPATORA-U PASANOM MILENJjUMU!!!

   ŽIVIO TI NAMA “DETE SREĆE-MMULINU-BUZDO-VE!!!

 6. Bravo, sjor Slavko. Moraju jednom shvatiti poruku i ovi koji su sljegli u nas grad u prikolicama da nam zagadjuju nasu Boku, Nevjestu Jadrana.
  Slavko, vi ste zadnja linija odbrane, ne dajte se hrabri covjece!

  • Mirko kušo shvati da ima i domićijeg uši, vaši , oli gnjida kojie crvotoče Boku iz unutra !
   Razna reakcija , te štrige gunđalice , pa tatar 303 sa decenijskim podrepašenjem , to je slika i prilika
   prudenterske “bokeljštine”, koja izumire
   u sopstvenom”tolerisanome”krpeljaštvu i
   nadmenosti, do potonje ure, tj. izumiranja !
   Šuplje su priče kotorske, jerbo je Corona, ogolitila lakrdijaške naravi
   bokeljske i primorske , sa sve pompom
   konobaša iz kantuna-la i njihovim
   gazdarlucima, “kapetanskih”
   apartmanskih gulanfera, čiji ofiti
   zvrje prazni, a ostrviše se peticijom na
   Našu Crnu Goru, jerbo im je milija
   strana država (Srbija), tako da im neće lako bit nać sluge za održavanje
   apartmana, a ni servisera, jerbo isti neće rabotat za izrode, pa da leba neće jesti ! Tamo vama anti-rodoljubi, sad poznati Nama pesto-kuoljevinari, ne iđe vi ovi kapitalizam nikako, a teke ne hoće sa gedžama kapitaliziranijem!
   Tamo vama svima, bulumento jedna
   gotovanska i klero-fašisoidna !

  • …DA SU I “ŠPILJARI ŠLJEGLI” u naš grad…”I DA NAM ZAGAĐUJU NAŠU BOKU”-NEVJESTU JADRANA?

    • …VI-ONI KOJI STE ŠLJEGLI OTOLENAKA(UZ NIZ PRAĆIŠTA)..NIJESTE SE FATALI CREVALJA-NO GLIBAVIJE OPANAKA I OBOJAKA..ALA VAŠI OBRAZI I JEZIČINE ŠPORKE…KOJI MRZITE OVE ŠTO VAM ZA NAVIJEK “REMETE MIR I LJUBAV-PREMA OVIJEMA -“GORENAKE..STOJI KO I MALO VIDI I ZNA-POZNAJE VAŠU-TVOJU PAŠU NARAV-KRIJE…NASLEĐE PUSTIJE PR(E)DKA…TI!!”?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].