Odsustvo s posla pravdati rješenjem inspektora

0
Sead Čirgić

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić pojasnio je da se odsustvo sa posla usljed infekcije koronavirusom kod poslodavca može pravdati rješenjem Zdravstveno-sanitarne inspekcije. U tom slučaju, odsustvo zaposlenog refundira se u iznosu 100 odsto osonova za zaradu, bez obzira je li zaposleni inficiran ili je kontakt zaraženog.

“Da bi radnik ostvario 100 odsto od osnova za zaradu neophodno je da poslodavcu dostavi Rješenje o samoizolaciji koje je dobio o zdravstveno-sanitarnog inspektora. To je dovoljno da bi mu poslodavac isplatio 100 odsto osnova za zaradu”, rekao je Čirgić.

On je za TVCG saopštio da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju kao jedno od osnovnih prava predviđeno pravo na naknadu kod privremene spriječenosti za rad, a između ostalog i za karantinske bolesti.

“Zapravo za ona lica koja su kliconoše ili je neko u domaćinstvu zaražen, kao i za lica koja su izolovana rješenjem Zdravstveno-sanitarne inspekcije. Kada tumačimo zakon decidno je dato da ona lica koja su zaražena Kovidom-19 imaju pravo na refundaciju bolovanja u visini 100 odsto osnova za zaradu. Međutim, istim zakonom za ona lica koja su izolovana, odnosno koja su u samoizolaciji zbog kontakta predviđena je naknada za zaradu u iznosu od 70 odsto od osnova za zaradu”, rekao je Ćirgić.

Upravo tih 70 odsto, kako je rekao, je dovelo do toga da veliki dio poslodaca ili zaposlenih je zbunjen tom činjenicom.

“Međutim, moramo napraviti razliku između naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad i za neplaćeno odsustvo, koje se definiše Zakonom o radu, a od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja imamo stav da sva ona lica, bez obzira da li su zaražena ili su u samoizolaciji kao kontakti, imaju pravo na plaćeno odsustvo, dakle ne na bolovanje, nego na plaćeno odsustvo u visini 100 odsto osnova za zaradu. Što to znači? Svi oni koji su u samoizolaciji, potrebno je samo da svom poslodavcu dostave rješenje od Zdravstveno-sanitarne inspekcije da se nalaze u samoizolaciji i sa tim stiču pravo na naknadu u visini od 100 odsto osnova za zaradu”, rekao je Čirgić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].