Odbornici kotorske SO usvojili Izvještaj o radu predsjednika opštine za 2019. godinu

6

Sa sjednice SO Kotor

Na danas održanoj 39. sjednici SO Kotor u žiži interesovanja bio je Izvještaj o radu predsjednika Opštine Kotor sa izvještajem o radu lokalne uprave i službi za 2019. godinu.

Sjednica je održana u kinu „Boka“, a odbornici SO Kotor su, noseći zaštitne maske i rukavice, uz obaveznu fizičku distancu, podržali mjere Nacionalnog kordinacionog tima za sprječavanje zaraznih bolesti.

Predsjednik Aprcović

Željko Aprcović je, u uvodnom dijelu sveobuhvatnog materijala, podsjetio da je na funkciju predsjednika opštine  izabran 18. jula 2019. godine, a izvještajni period, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi obuhvata čitavu godinu.

Budžet opštine Kotor za 2019. godinu je planiran u iznosu od 20.681.600 € a realizovan sa 96,45% ili u iznosu od 19.946.919,68 €.

Predsjednik kotorske opštine je u izvještaju kazao da je protekli period bio pun izazova, sa ciljevima koji se odnose na dinamiziranje privrednog rasta, odnosno otklanjanja prepreka  za potpunu valorizaciju značajnih razvojnih potencijala. Proteklu godinu obilježila je tendencija finansijske stabilnosti budžeta, što je prvenstveno posljedica evidentnog poboljšanja efikasnosti naplate, posebno izvornih prihoda opštine. Zahvaljujući postignutom visokom nivou fiskalne discipline, kako u pogledu naplate sopstvenih prihoda tako i u pogledu trošenja budžetskih sredstava, Opština Kotor je uredno izmirila sve obaveze prema državi, bankama, institucijama, pojedincima, što je ujedno i pokazatelj finansijske stabilnosti i održivosti sitema lokalne samouprave.

Aprcović je podsjetio odbornike i građane Kotora na obaveze sa kojima se nova vlast suočila nakon preuzimanja svih vitalnih funkcija u gradu. On je izrazio zadovoljstvo učinjenim u prethodnom periodu, tim prije što je obezbijeđeno normalno funkcionisanje organa lokalne uprave, preduzeća i javnih ustanova.

Budžet za 2020. godinu bio je planiran na 27,2 miliona eura. Na žalost, zbog pandemije korona virusa budžet će doživjeti rebalans jer je jasno da će prihodi biti značajni manji.
Predsjednik Aprcović se osvrnuo i na mnoge investicije koje su u toku ili su u procesu pripreme za realizaciju. Vrlo značajna investicija je izgradnja budućeg bulevara od Tivta do Budve. Na toj dionici će biti postavljena i druga cijev Regionalnog vodovoda, što će značajno poboljšati vodosnadbijevanje na teritoriji naše opštine.

Kada je u pitanju VK „Primorac“, Aprcović je objasnio da je došlo do zastoja u realizaciji ugovora o preuzimanju Kluba od strane opštine. Ugovor je potpisan i predsjednik kotorske opštine vjeruje da će se realizovati u narednih dvadesetak do mjesec dana.

U trenutku kad se desila pandemija neke aktivnosti su ostale nezavršene, ali se kotorski predsjednik nada da će Kotor izaći brže iz krize. Sad je definitivno jasno da se neće ostvariti milion ipo od bedema, neće ni oni disperzivni prihodi, jer je Luku Kotor do 30 aprila trebalo da posjeti 90.000 turista. Samo je Luka Kotor po tom osnovu izgubila preko milion i sedamsto hiljada eura.

Moramo se okrenuti novim vremenu, kazao je Aprcović, a koliko su prihodi bili dobro planirani, najbolje govori podatak da je u prvom tromjesječju realizacija budžeta bila 131%.

On je govorio i o kapitalnim investicijama koje su u toku, i onim koje će se realizovati. Posebno kada je u pitanju ljetnji bazen i njegova rekonstrukcija čije će rješenje biti prikazano u ponedjeljak, 4. maja tekuće godine u prostorijama opštine. Što se tiče zatvorenog bazena, radovi su u toku, a završetak se očekuje do polovine septembra 2020. godine.

Aprcović se osvnuo i na set mjera za podršku privrednicima i građanima opštine Kotor koji trpe posljedice izazvane koronavirusom. Sjednica SO sa samo tom tačkom dnevnog reda zakazana je za utorak, 5. maja u 10 sati.

Predsjednik SO Jovo Suđić, osvrćući se na rad lokalne uprave u 2019. godini i izvještaj predsjednika opštine Kotor, je posebno istakao brojne rezultate koji su preporodili Kotor od kad ga je preuzela sadašnja vlast.

Odmah po preuzimanju vlasti, odvežen je neopasni otpad sa lokacije bivšeg hotela FJORD, koji je predstavljao ruglo za naš grad, a koji prošla vlast nije uspjela da ukoloni za više od godinu dana, naglasio je Suđić, konstatujući da je Kotor investiciono oživio. Izgradnja pothodnika teče ustaljenom dinamikom. Završava se i zatvoreni bazen. Što se sportske dvorane tiče,  predsjednik kotorskog parlamenta je kazao da je to problem sa kojim se suočila ova vlast. Na njega nije jednostavno odgovoriti i potrebno je što hitnije donijeti odluku kako dalje i što činiti sa sportskom dvoranom. Svakome je jasno da se ona mora završiti i da je bilo određenih propusta koji su zaustavili finalizaciju ove investicije, važne za daljnji sportski, ali i turistički razvoj kotorske opštine.

Suđić je pohvalio posebno rad komunalnih službi u vrijeme trajanja pandemije kao i pripadnika Službe zaštite i spašavanja, kotorske policije, a iznad svih ljekara i medicinskog osoblja.

Skupština kotorske opštine za godinu dana je održala 24 sjednice sa više stotina tačaka dnevnog reda i donjela važne odluke za normalno funkcionisanje opštine, uz brojne javne rasprave, rad  komisija i odbora. On je podsjetio da je prethodna vlast uspjela za vrijeme trajanja mandata održi samo jednu i započne drugu sjednicu opštinske skupštine.

Ljilja Popović Moškov, odbornica GP URA je, osvrćući se na izvještaj o radu predsjednika opštine, kazala da je Aprcović mnogo više govorio o planovima u ovoj godini od izvještajnog perioda. Ona je istakla da je mnogo toga urađeno zahvaljujući kadrovima koji su bili u opštini za vrijeme prethodne vlasti, iako je  bila bez predsjednika opšine.

Popović Moškov smatra da nije dobro graditi strategiju na jednom jedinom segmentu razvoja. Sada vidimo da kruzing turizam doživljava kolaps, smatra ona postavljajući pitanje da li neko misli da pored ovog užasa koji se dogodio u sjevernoj Italiji postoji vlast koja će dozvoliti da im uplovi kruzer sa 4000 putnika. Ova pandemija će pokazati da neće biti masovnosti i da se neće na njoj zarađivati. Po njoj, osnovno pitanje je kako će se puniti budžet, kako će se Kotor u toj situaciji snaći i kako će razvijati potencijale kada znamo da u narednom periodu TO Kotor, muzeji pa ni Kulturni centar nemaju prihoda.

Odbornica URE se posebno osvrnula na što hitnijem donišenju mjera pomoći kotorskim preduzetnicima, ali ne nikako svima jednako. Da se, kazala je ona, ne bi dogodilo da se pomoć daje kompanijama Voli ili HD Laković, a radili su i dobro zarađivali u proteklom periodu. Kao i građevinska preduzeća.

Bruna Lončarević

Da li će opozicija ovu sjednicu nazvati Bokeljskom, kao što su onu kada je bivša vlast zaključala skupštinsku salu, pa se sjednica morala održati u sali za sastanke hotela Vardar a oni je nazvali Vardarskom, pitala je nezavisna odbornica Bruna Lončarević.

Ova vlast je uradila mnogo. Zahvaljujući entuzijazmu i optimizmu. Dajte da nas to drži tokom ove godine koja će biti mnogo teža. Izaći ćemo iz krize sigurno oštećeni i osujećeni ali i sa novom snagom, poručila je Lončarevićeva, zadovoljna što je bila dio onih koji su spasili ovaj grad od daljeg propadanja, kako je kazala.

Izvještaj o radu predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića, sa izvještajem o radu lokalne uprave i službi za 2019. godinu, usvojen je glasovima 17 odbornika i to 16 iz redova vladajuće koalicije i glasom samostalne odbornice Brune Lončarević. Odbornica Tena Božović iz SDP nije glasala a odbornica Ljiljana Popović Moškov iz Građanskog pokreta URA bila je uzdržana.

Nova odbornica u SO Kotor Ivana Mišković

Na početku sjednice verifikovana je ostavka Tatjane Stanovčić odbornice iz redova DPS-a koju je zamijenila Ivana Mišković iz iste partije.

Lana Vulović iz skupštinske Stručne službe sa sredstvima za zaštitu i dezinfekciju odbornika pred zasijedanje SO

6 KOMENTARI

 1. SREĆAN VAM PRAZNIK NERADA-JAVAŠLUKA-PLJAČKE SVEGA ŠTO ZA NEBESA NIJE SVEZANO-SVEZNANJA I VRAĆANJA BOGU I APOSTOLIMA..U ULICU KARAĐORĐEVIĆA U TITOGRADU–KAO PRILOG SVEUKUPNOM UKOPU OPŠTINE KOTOR-KONTAJUĆI “OD NEKAD VAŠE STARE SRPSKE GODINE 1989-godine”KAD STE 14 NA 15 SIJEČNJA-U ODAJE “ONO i DSZ” NA PELUZICU POŠEKLI I PODPALILI SVE ŠTO JE VALJALO U OPŠTINI-KOTOR…POČEV OD “MRČEVOG POLJA”-“JUGOSLOVENSE PRIVREDNE- ZONE U GRBLJU “A LA MACA”-KOJU SU IZGRADILI NAR0ODI I NARODNOSTI TITOVE JUGOSLAVIJE-POSLIJE “SREĆNOTRESA-1979”.godine – “ŠTAMPARJU PALTAŠIĆ”-“AUTOREMONT”-..”JUGOOCEANIJU”-“NAPREDAK”-“FJORD-(uz pjesmicu “Oj Kotorue grade…sa dva temelja -od dva hotela…bez hotela”)-“.JADRAN pERAST-EKSPORTBILJE-RISAN”-“TUP-LUP “TEUTA-RISAN”-I NA UILTIMU OD ULTIME “POŠTO ZAŠTO-U VAŠE ŠPAGE OLITI DŽEPOVE” PASA”JUGOPETROLJE”(SPARTA-NSKO)….?! …HVALA VAM NA SVEMU ŠTO STE UČINJELI ZA NAŠ-NE I VAŠ KOTOR….

  NO IMA NADE-BOGU FALA-POSLIJE”STAKLENIKA NA UŠĆU ŠKURDE” I DO “PRVE INVESTICIJE DVA CRVENA BRODA IZ ŠKALJARSKOGA “KAŠUNA..VODE-SMEĆA-KOMUNFEKALIJA I NAPREDKA”.. ZAFALEĆI SVETOME JOSIPU RADNIKU…STIŽE ODPUČENA I DRUGA INVESTICIJA-(NA VIDIKU-…NA KRAJU TUNELA)..”PODPORTIK-SPOJENI SUDOVI” ŠKURDA-IZVORTUŠTE PUČ”-“VRATA OD ŠURANJA-ČASTI I POŠTENJA” KOTORSKIJE LAVANDER-A…?!

  U NADI “DA ĆE MO ĆETE ĆE DOČEKATI” JUBILARNU 2021 GODINU..3O GODINA TAJNOVITOG ZAGROBNOG ŽIVOTA-NEKADAŠNJE OPŠTINE KOTOR-OPŠTINE KOJA JE NA DAN SMRTI..14/15.SIJEČNJA-POSJEČENA.1989 GODINE BILA U PET(5) NAJRAZVIJNEIJIH OPTINA U TITOVOJ JUGOSLAVIJI-OD VARDARA DO TRIGLAVA-HORGOŠA I DO ŠTOJA-BOJANE…NEKA VAS SREĆA PRATI…SA ŽELJAMA DA NAM BUDE BOLJE-ALI SAMO KADA OVA TIDESETOGODIŠNJA VLAS(POZICIJA I OPOZICA-ITI U RAZLIČITIM PAKOVANJIMA!)… PASA-U VJEČNOST UZ OPIJELO U ONU KONZERVU-LIMENKU NA SVETOJ RUMIJI….VRHUBNAC “ISKRENOG” VRAĆANJA TITIĆA”-GOSPODU BOGU…:”MI TI SE KUNEMO(do prve prile?)-DA SA TVOGA PUTA SKRETAT NEĆEMO…BREZ DA SE TEBI ŠTO DOGODI-GOSPODE BOŽE…BILO TI DALEKO?

  KO NE VJERUJE U OVU MOJU ISKRENU MOLITVU-ZA NAPREDAK NAŠEGA KOTORA-NEKA POŠTO OVO POROčITA-UZME SVOJE ZRCALO…I NEKA SE DOBRO ZAGLEDA U ZRCALO,PA NEKA SE OKRENE BOGU I TRAŽI OPROST ZA ONOGA ŠTO JE VIDIO SEBE U ZRCALO…(kako reče Njegoš:”M…sebe gleda u zrcalo”?!

  • Jole vrti se pecivo na 4 kotura !
   Jutros smo obrnuli 3 janjca i upravo
   završavamo i praca sa jabukom!
   Ima ne puno ko šipaka.
   Ustala he cijela Dančulovina !
   Da nam živi, živi rad !

    • ..HVALA VAM GOSPON Moj gade..ŠTO STE POSLUŠALI MOJ SAVJET IZ MOJE POTONJE REČENICE-POSLEDMNEG STAVA GORNJEG NAPISA..PA PROVJERILI SEBE U OSOBENO ZRCALO I U NJEMU UGLEDALI MAJMUNA(reče Njegoš…”MAJMUN SEBE GLEDA U ZRCALO”!)…!

     USPUT KORISTIM PRILIKU…DA UPUTIM SUĆUT VAMA I VAŠOJ BROJNOJ PORDICI U KOTORU..U POVODU NENADOKDIVOG GUBITKA -KOJIM STE IZGUBLII-VI I VAŠA ČESTITA KOTORSKA PORDICA….VELIKOG ČOVJEKA…KAKAV SE POODAVNO NIJE RAĐAO-DAR BOŽI KOTORANIMA! AMIN,AMEN!!!

  • ..IZVINJAVA SE GOSPAR Moj gadu…ŠTO GA JE KLASIFKACIJOM..(poštujući njegove kvalifikacije-umotvornost…) SMESTILA NA RADNE POSLOVE I ZADATKE-KOJE GOSPAR-stručno i savjesno …RADI-KUPI-PAPI …:”IZ ŠKALJARSKOGA KAŠUNA:”VODE-SMEĆA-KOMUNALFEKALIJA….GODINAMA U IME I ZA PROBOJ-NAPREDAK SRBODrPiSveto. OD…NJIHOVOG VREMENA “ZASTIĐA I NAPREDKA”-ABlejalice KONTRAREVOLUCIJE-1988-1999-godine”…U OBRANI “NEPRIRODNIH GRANICA-NA ŠTETU SRPSTVA I KOSOVA NA KONAVLE I DUBROVNIK-od PRVOG .listopada.1991.GODINE I DALJE…do konačne pobjede..”na frontu Murina-Bar-Danilobgrad”?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].