Od ponedjeljka, 26. oktobra otvaraju se škole u Nikšiću, Pljevljima i Budvi

0
Škole u Nikšiću i Pljevljima počinju od ponedjeljak, 26. oktobta da rade, jer je kako obajveštavaju u Ministarstvu prosvjete, nivo kumulativne incidencije nakon 14 dana od zatvaranja spušten ispod 800/100.000.

 

Sa radom počinju i škole u Budvi, gdje je novom procjenom Instituta za javno zdravlje, sa realnim i novim podacima o broju stanovnika, nivo kumulativne incidencije u toj opštini takođe ispod 800/100.000.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva, minimum još nedjelju dana ostaju zatvorene škole u Kolašinu, Ulcinju, te Cetinju i Žabljaku, uz mogućnost otvaranja narednog ponedjeljka ukoliko se kumulativna incidencija u tim opštinama do narednog vikenda dovede na nivo ispod 800/100.000.

“Kao što je poznato, prema tzv. Sistemu semafora, koji je izradio IJZ za prosvjetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dvije nedjelje kada “uđu u crveno”, odnosno kada kumulativna incidencija u tim opštinama pređe 800/100.000. Sa druge strane, u ‘zelenim’ opštinama, u kojima je kumulativna incidencija ispod 5/100.000 relaksiraju se mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski”, naglašavaju u Ministarstvu.

Napominju da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online. Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].