Od naredne nedjelje pad broja oboljelih od koronavirusa

0
dr Ljiljana Krivokapić

Naredne nedjelje očekuje se pad broja oboljelih od virusa korona u našoj zemlji, kazala je predsjednica Samostalnog Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić.

Krivokapić je za Televiziju Crne Gore kazala da je kao i svaki građanin zabrinuta ali, kako je kazala, ne brojem oboljelih već, onim što se dešavalo zadnjih mjesec dana i onim što je uslovilo ovo što se sada dešava.

Zdravstvo je kaže bilo spremno da reaguje odmah nakon što se vurus pojavio u Vuhanu.

“Ja sam bila ubijeđena da naš narod neće sve ispoštovati, imali smo i tradicionalizma, osobinu da se rukujemo, ljubimo, da odlazimo na prijeme, sahrane, svadbe, pomene, fudbalska i druga javna okupljanja i desilo se da je narod prvo bio uplašen, poštovao je preporuke. U prvom trenutku smo svi slušali preporuke, kako zdravstveno osoblje, tako i građanstvo. Šta se desilo u međuvremenu, da li smo se kao građani opustili ili vjerovali da ljetnji period donosi manju transmisiju”, kazala je Krivokapić.

Ona je dodala da su se medicinari u međuvremenu uvjerili da se virus promijenio, mutirao.

“Takođe smo zaboravili da dok virus ne bude u hroničnoj fazi, dok negdje 60 odsto stanovništva ne bude inficirano mi nećemo imati zaštitu kako želimo. Ta zaraženost, ta transmisija među narodom ima različite kliničke slike. U 80 odsto slučajeva je blaga klinička slika, ali smo mi kao građani bili krivi što smo se opustili. Manje smo nosili maske, počeli smo da se družimo, ekonomija mora da ide, počeli smo da izlazimo u lokale, plaže nijesu bile pune. Nije tu bilo mogućnosti zaraženosti putem kontakata, ona je bila u ne pridražavanjhu mjera”, dodala je Krivokapić.

Na pitanje da li je još neko kriv za ovoliki broj zaraženih u zemlji predsjednica Samostalnog Sindikata zdravstva podsjetila je da smo poslije izbora imali razna okupljanja.

“Imali smo litije i slavlja druge prirode, očekivali smo taj pik prije desetak dana”, kazala je Krivokapić.

Sada smo, kako je kazala, svi počeli ponovo da se pridržavamo mjera.

“Dešava se da imamo period kada iz ljeta prelazimo u jesen, narod je uplašenn, ne rade ambulante i imamo ljude koji imaju animozitet prema maskama. Mi smo jednako upozoravali, stalno je bio neko ko upozorava. Dogodilo se da smo se ponovo nekim našim navikama vraćali. Sistem je bio spreman u mjeri u kojoj je pretpostavljao. Pretpostavka i događanje su dva pojma. Imali smo kapacitete ali je veće obolijevanje bilo od onog što smo očekivali i onda smo se u hodu snalazili”, kazala je.

Krivokapić je istakla da se pad broja obeljelih očekuje naredne nedjelje.

Predsjednica Samostalnog Sindikata zdravstva kaže da je očekivala strožiji pristup i zabrane na nekih desetak dana kako je to bilo i u prvom talasu.

“Ugostitelji su najviše pogođeni jer je vrijeme turističkih dešavanja. Očekivala sam da napravimo strožiji pristup svemu da nekih desetak dana zabranimo, kao u prvom roku, to se nije dogodilo. Zdravstveni sistem je spreman koliko je to moguće. Dešavalo se da nijesmo imali odlazak na teren zaduženih za krizni štab, to se dešava sada kada je veliki broj oboljelih posebno na sjeveru. Sada je i Kotor u toj priči”, kazala je Krivokapić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].