Od 2016. u puteve uloženo 390 miliona eura

0

Crnogorski putevi spremno će dočekati zimsku sezonu, poručeno je iz Uprave za saobraćaj.

 

Predstavnici Uprave su saopštili Pobjedi da su u periodu od 2016. do 2020. godine završeni ili su u toku projekti na magistralnim i regionalnim državnim putevima čija je vrijednost 390 miliona eura.

– Državni putevi će spremno dočekati zimsku sezonu. Stanje putne državne infrastrukture se iz godine u godinu poboljšava izgradnjom novih puteva, kao i rekonstrukcijom i održavanjem postojećih, a uložene investicije su u velikoj mjeri doprinijele poboljšanju putne infrastrukture – kazali su Pobjedi iz Uprave za saobraćaj.

Iz Uprave za saobraćaj su saopštili da redovno održavanje i zaštitu državnih puteva vrši kompanija Crnagoraput sa kojom je lani zaključen četvorogodišnji ugovor, koji je na snazi do 2023. godine.

Održavanje

Predstavnici Uprave za saobraćaj su naveli da je vrijednost ugovora sa Crnagoraputom 39,9 miliona eura, na osnovu kojeg je ova kompanija u obavezi da održava 1.935 kilometara.

– Za održavanje je angažovano preko 55 kamiona, 18 utovarivača, 11 specijalnih mašina, 15.000 kubika rizle, a u toku je nabavka 8.000 tona soli za zimsku službu – rekli su iz Uprave.

Iz Uprave za saobraćaj su saopštili da su u periodu od 2016. do 2020. godine završeni ili su u toku projekti čija je vrijednost 390 miliona eura.

– Kroz program redovnog održavanja državnih puteva realizovano je 36 miliona eura, kroz program investicionog presvlačenja državnih puteva asfaltom je presvučeno oko 200 km magistralnih i regionalnih puteva u vrijednosti od 11 miliona eura, dok je kroz kapitalni budžet realizovano 105,5 miliona eura – precizirali su iz Uprave i dodali da je u toku realizacija projekata u vrijednosti 235,3 miliona eura.

Predstavnici Uprave za saobraćaj su podsjetili da je od 2016. godine završena, između ostalog, rekonstrukcija puta Podgorica – Cetinje – Budva u dužini od 60 km i izgrađena dva bulevara (Bulevar Donja Gorica i bulevar od Budve do Bečića). Ugovorena vrijednost tih radova iznosila je 35,9 miliona eura.

U prethodnom četvorogodišnjem periodu izvršena je i rekonstrukcija puta Ilino Brdo – Vilusi u dužini od 4,8 km sa izgradnjom treće trake dužine 700 metara. Ugovorena vrijednost radova iznosila je 2,5 miliona eura.

Obavljena je i rekonstrukcija puta Cetinje – Njeguši u dužini od 16,3 km, koja je bila vrijedna10,2 miliona eura, kao i rekonstrukcija regionalnog puta Slijepač Most – Pljevlja, dionica Crkvice – Vrulja u dužini od 11,2 km, vrijedna 4,75 miliona eura.

Rekonstrukcija

Predstavnici Uprave za saobraćaj su naveli da je završena i izgradnja bulevara na magistralnom putu Podgorica – Petrovac, od kružnog toka aerodroma Golubovci do kružnog toka obilaznica Golubovci u dužini od 2,2 km. Ta investicija je iznosila 3,6 miliona eura.

Za rekonstrukciju puta Petrovići – Vraćenovići – granica sa BiH u dužini od devet kilometara utrošeno je takođe 3,6 miliona eura, dok je rekonstrukcija i izgradnja treće trake na magistralnom putu Mojkovac – Bijelo Polje, lokalitet Lepenac – Stevanovac u dužini od 3,6 km, koštala četiri miliona eura.

Završena je i rekonstrukcija magistralnog puta Trubjela – Vilusi u dužini od 18 km, za što je utrošeno deset miliona eura, kao i rekonstrukcija puta Ulcinj – Krute u dužini od 13,5 km. Vrijednost te investicije je bila 5,8 miliona eura. Rekonstrukcija magistralnog puta Ribarevine – Bijelo Polje u dužini od 3,5 km, koštala je 2,8 miliona, a radovi na rekonstrukciji regionalnog puta Krstac – Ivanova Korita u dužini od 13,2 km bili su vrijedni 6,4 miliona eura.

Iz Uprave za saobraćaj su podsjetili i da je završena rekonstrukcija regionalnog puta Podgorica – Danilovgrad, dionica Rogami – Spuž u dužini od pet kilometara. Ti radovi koštali su 3,5 miliona eura, kao i rekonstrukcija magistralnog puta Tuzi – Pljoče u dužini od četiri kilometra, za što je utrošeno 0,9 miliona eura.

Predstavnici Uprave su podsjetili i da je izgrađena prva faza bulevara Podgorica – Tuzi u dužini od 1,6 km. Vrijednost tih radova je 2,2 miliona eura. Završena je i rekonstrukcija regionalnog puta Berane – Trpezi – Kalače, dionica ulaz u Petnjicu, u dužini od 3,5 km, vrijedna 3,5 miliona eura.

U prethodnom periodu rekonstruisan je i magistralni put Debeli Brijeg – Herceg Novi u dužini od 2,5 km, za što je potrošeno 1,8 miliona eura.

Iz Uprave za saobraćaja su precizirali da je od 2016. godine za sanaciju klizišta, nestabilnih kosina, mostova, kao i izradu rasvjete u tunelima utrošeno četiri miliona eura.

Budžet

Predstavnici Uprave su saopštili i koji se radovi trenutno obavljaju na putevima, a koji se pri tome finansiraju iz kapitalnog budžeta.

Radi se na rekonstrukciji puta Pljevlja – Metaljka, prva faza u dužini od 19 km. Ugovorena vrijednost tih radova iznosi 12,1 milion eura.

Iz kapitalnog budžeta se finansira i izgradnja puta Vrulja – Mijakovići u dužini od 7,5 km. Vrijednost ovog posla je 8,7 miliona.

U toku je i rekonstrukcija puta Dinoša – Cijevna Zatrijebačka u dužini od 17,2 km, za što je predviđeno devet miliona, kao i rekonstrukcija regionalnog puta Berane – Trpezi – Kalače, dionica Berane – Podvade u dužini od 12,5 km. Vrijednost ovih radova iznosi sedam miliona eura.

I rekonstrukcija puta Mojkovac – Vragodo u dužini od osam kilometara finansira se iz kapitalnog budžeta, a ugovorena vrijednost ovog posla je 13,2 miliona eura.

Za aktuelnu izgradnju magistralnog puta Cetinje – Čevo u dužini od 23 km predviđena su 33 miliona eura, a izgradnja Bulevara Vilija Branta na Zlatici u dužini od 0,6 km košta 1,4 miliona eura.

Iz Uprave za saobraćaj su naveli da se obavljaju i radovi na rekonstrukciji dionice Voli – Obod – Bajice u dužini od 3,5 km. Vrijednost tih radova je 1,9 miliona.

Radi se i na dionici Komanski most – ulaz u Podgoricu u dužini od 1,7 km, koji koštaju 4,3 miliona eura.

Predstavnici Uprave za saobraćaj su naveli i radove na putnoj infrastrukturi, koji se finansiraju iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Tu spadaju rekonstrukcija magistralnog puta Rožaje – Špiljani u dužini od 20 km. Za te radove ugovorena vrijednost iznosi 19,6 miliona eura bez PDV–a.

Iz Uprave su podsjetili i da se izvode radovi na bulevaru Podgorica – Danilovgrad u dužini od 15 km. Izvođač radova je ,,Bemaks“, a ugovorena vrijednost radova iznosi 24 miliona eura bez PDV–a.

Iz kreditnih sredstava EBRD-a finansira se i rekonstrukcija puta Berane – Kolašin, dionica Lubnice – Jezerine u dužini od 15 km sa izgradnjom tunela dužine 2,8 km. Vrijednost te investicije je 45 miliona eura, bez PDV–a.

Iz Uprave za saobraćaj su naveli i da je u toku tenderska procedura za izbor izvođača radova bulevara Tivat – Jaz u dužini od 16 km sa procijenjenom vrijednošću radova na 40 miliona eura bez PDV–a. I ovi radovi će se finansirati iz sredstava EBRD-a.

Predstavnici Uprave su naveli i koji se radovi trenutno obavljaju na putevima, a koji se pri tome finansiraju iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke (EIB).

To su radovi na putu Pljevlja – Mihajlovica u dužini od 12 km, za što je predviđeno 7,5 miliona eura bez PDV–a.

Iz sredstava EIB-a se finansira put Lepenac – Berane u dužini od 40 km. Ugovorena vrijednost tih radova iznosi 36 miliona bez PDV–a, dok je za radove na obilaznici Rožaje, druga faza u dužini od 2,2 km, predviđeno da bude utrošeno 20 miliona eura bez PDV–a.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].