Od 1. oktobra i digitalni udžbenici na raspolaganju prvacima

0

 

Od 1. oktobra svi prvaci, njih oko 7500, na raspolaganju, pored standardnih udžbenika, imaju i digitalne udžbenike na platformi uci.me, razvijenoj sa M-telom, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvjete.

Udžbenici sa 450 interaktivnih sadržaja su izrađeni sa čuvenim National Geographicom, ali i BBC, Twig, Klett i drugim čuvenim izdavačkim kućama.

Kako se vodi računa o mogućnostima svakog djeteta, digitalni udžbenici će biti dostupni kako u školi, tako i u njihovim domovima.

Preciznije, đaci prvaci i njihovi učitelji će dobiti besplatno licence za pristup kompletnom gradivu. Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred mogu da preuzmu svoje besplatne licence, koje će dobiti nakon što se registruju na platformu www.uci.me.

“Digitalni udžbenik nije, kako se pogrešno katkad misli, standardni udžbenik koji je samo postavljen na online platformu. Oni zapravo kroz interaktivne zadatke sa ponuđenim odgovorima i objašnjenjima, mini-dokumentacima, animiranim filmovima, virtuelnim panoramama, igrama i dr, djeci pojašnjavaju sve ono što im je nejasno i apstraktno. Oni su urađeni za sve predmete prvog razreda, ali su naravno samo dopuna standardnim udžbenicima“, kazala je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

 

“Obuku za korišćenje ovih udžbenika je prošlo oko 700 učitelja prvog razreda, odnosno gotovo svi. Digitalni udžbenici su veoma jednostavni za upotrebu, sa brojnim multimedijalnim sadržajima, koji će gradivo učiniti zanimljivijim. Ne bih volio da se ovi udžbenici gledaju kao nešto što će da djecu prikuje za ekran, već upravo suprotno: da im pokažemo da se nove tehnologije ne koriste samo za igranje igrica, već i za sticanje znanja“, kazao je Saša Bakrač, učitelj i koordinator obuke za nastavnike.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].