Oće izbori, neće izbori……..

21
klackalica

Nakon intevjua koji je premijer Milo Đukanović dao Televiziji Crne Gore, obrušila se “demokratska” javnost pomognuta “demokratski” nastrojenim medijima. Đukanović je pogodio u sridu, kako bi kazali Sinjani jer je, nakon ipak nešto dužeg čekanja odgovorio na sva pitanja koja se ovih dana postavljaju na javnoj sceni naše države. Osnovno je svakako da li će koalicija koja traje nepunu godinu preživjeti i nastaviti da funkcioniše kao ranijih godina.

I pored premijerove izričitosti da neće biti izbora, čini se da nikada jasnije nije bilo da ovako postavljen međusobni odnos vodi neminovno do raskida koalicije a potom, kao normalan slijed događaja i to prijevremenih parlamentarnih izbora.
Premijer je kazao nedvosmisleno da se SDP diči formulacijom koju je zaista teško razumjeti, da njeni ministri predstavljaju opoziciju u Vladi. Kako je moguće onda da ta Vlada funkcioniše i da donosi odluke koje joj parlamentarna manjina, pomognuta SDP glasovima ruši u parlamentu? Nije moguće. Zbog toga se nešto mora dogoditi.

Premijer Đukanović je iznio i niš kvalifikacija na dio opozicije, od kojih je ona da su pitali strane mentore da li je vrijeme da ulicom ruše vlast, najozbiljnija. Mora premijer da punudi dokaze za tvrdnju, koja u sebi zaista ima elemente monstruoznosti. To se čak može tretirati i kao pokušaj državnog udara, što ni jedna civilizovana i pravna država na svijetu ne bi tolerisala. Pa ako za takvu opoziciju SDP kaže da je sazrela, onda se samo postavlja pitanje u čemu to? U stalnom pokušaju rušenja sopstvene države ili u nekim drugim elementima koje još uvijek nijesmo u stanju definisati. Pa valjda je zbog toga je potpuno jasno zbog čeka za ustavne promjene DF nije digao ruku? A zašto bi? Da idemo brže u Evropu. Neće biti. Odavno  se zna da to nije cilj svih faktora na našoj izblijeđeloj političkoj sceni.

Premijer je poslao poruku koalicionom partneru da i dalje očekuje dogovor i da će se nastaviti razgovor. Do kada? Neće sigurno u beskonačnost. Onoga trenutka kada rebalans bude predmet skupštinske rasprave znaće se više. Pogotovo nakon glasanja koje treba, kako stvari sada stoje da DPS ostavi na vjetrometini da se osjeća kao sirak tuđi bez niđe nikoga. A da li je baš tako?

Po čvrstom stavu premijera, da se osjetiti da je DPS potpuno spremna za svaki mogući epilog. Glasanjem protiv rebalansa SDP će ugasiti KAP i zbog toga će biti direktno odgovoran za odlazak na ulicu 1200 radnika. Tome broju treba dodati i članove porodica radnika koji ostaju bez posla, pa one koji su kao kooperanti i na bilo koji drugi način prihodovali od KAP-a. Neće se SDP-u lako biti izboriti sa problemima te vrste a teško da će u narodu koji ekonomski slabi gašenje makar i posrnulog giganta izazvati simpatije. Možda je zbog toga premijer izgledao onako siguran.

Još par mjeseci ostaje. Taman toliko koliko je potrebno da prebrodimo tropske vrele dane i zakoračimo u ništa manje vruću političku jesen. A onda, viđet ćemo.

Slavko Mandić

21 KOMENTARI

 1. Šavničaninu,ne mlati jezičinom-riječima ka konji zobnicama,reče onomadne Blagota Eraković!Ne priliči ti-tebi Bjeladinu Humcu-Ilijaz Bijelišoću-Bokelju da “srbuješ” na račun tebe i tvojih predaka-za koje reče:”da nisu voljeli ove što šljegoše s’brda i iz Srbije u Boku-pa da tako i ti misliš i osjećaš”!Batali se Ilijaz”srbovanja”-okreni se famelji.

 2. Болан Јоле управо сада окрећем телефоне, обавјештавам српске центре широм васељене о вашем недоличном понашању!
  Нека што сте неуки па мислите да је краљ Никола отац Његошев, него сте и национално застранили.
  Комунистички Срби као Ви су нас скупо коштали!
  Видјећемо шта ће о Вама да каже војвода Вук са Равне Горе!

 3. Neka idu ća jedni i drugi i treći više. I oće kako stvari stoje samo DPS iz Kotora neće zadugo a možda nikada. Oni su genijiiiiiiiiiiiiiiiiii

 4. Дакле господине Јоле, сад и ћирилицу блатите и она Вам снета!
  Комунистички Србине Јоле!
  Васколико српство ће знати како Вам се сада ни ћирилица не свиђа! Знаће српски центри у Србињу, Јагодини, Прокупњу, Нишу, Чачку и Жагубици!

  Болан Јоле избаци већ једном тај комунизам из главе и окрени се Биљани Плавшић и чика Рашу Караџићу добитнику награде “Ратковићеве вечери поезије”.

  На Порталу Аналитика причају да сте написали како је краљ Никола отац Његошев, тиме сте застидјели и Прчањ и Муо и Столив и Кумбор! Српска Бока се црвени због Ваше неукости.

 5. Dragi Šavničaninu,ne brigaj-kad će mo se okrenuti Biljani Plavšić i čika Raši Karadžiću! Samo se ti iseli iz njihovih g…..vaše nacije i vere-koja nikako da nikne u Boki i Crnoj Gori!!!!

 6. A Šavničaninu-fali mi slovo “o”-a tebi cijela Crnogorska azbuka,pa si jopet malo više od n…..?!

 7. Šavničaninu-izgleda da te nisu naučili, da je na ovom Portalu neobavezno da se radi to što ti radiš-da laješ!Ali nije obavezno i da lažeš! I neznam što se ljutiš na mene ,e su ti ovi sa Skala radio objavli sliku na naslovnoj strani teme:”Pompijeri gase i zle naravi anonimnih komentaora!!Zato Šavničaninu,džaba ti ćirilica kad ti iz gu… u glavu curi nešovinizam-iskazan mržnjom prma svima koji nisu tvoje vjere-nacije koja nikako da uspije u Boku i Crnu Goru!!Džaba je sijete-ni makac-ni koliko ti-vi iz gu..vlsnika vaših tabula raza?
  Na kraju,zarad ovih “tvojih” iz Niša i Čačka,navedi -citiraj moje riječi-komentar,vrijeme,datum -temu tog komentara oko sina Kralja Nikol,uz obaveznu moju molbu: Šavničaninu,ne mlati jezikom ka šavnički konji zobnicom!!! Zato tebi moj :Borota-Bjeladine Humac… i ostalim od iste babe,senca đeda,sve naj naj i bježi-kumim te bogom i svetim Mihovilom -od ove žege-ubite ka: “VERITAS ODIUM PARIT”!!! !

  • Дакле господине Јоле, сад и ћирилицу блатите!
   Комунистички Србине Јоле!
   Васколико српство ће знати како Вам се сада ни ћирилица не свиђа!
   Болан Јоле избаци већ једном тај комунизам из главе и окрени се Биљани Плавшић и чика Рашу Караџићу добитнику награде “Ратковићеве вечери поезије”.
   На Порталу Аналитика причају да сте написали како је краљ Никола отац Његошев, тиме сте застидјели и Прчањ и Муо и Столив и Кумбор! Српска Бока се црвени због Ваше неукости.

 8. Јел ово онај неписмени Јоле из Прчња који мисли да је Његош син краља Николе??? Тако се пише на Порталу Аналитика.

  Комунистички Србине Јоле!
  Престани брукати васколико српство. Чули су и у Нишу и Чачку за твоје небулозе!

 9. Vidimo Borota,vidimooooo… po tvojoj tabuli razi-genetski neizlječivoj-iz koje siješ-mlatiš jezikom ka konj zobnicom! Jer, ipak ,ti se mora priznati:”NON TIBI SANUM EST ADULESCENS,SINCIPUT”!
  I već kad tentaš-da te priupitam kao staroga provjerenoga “rododomozaljubljenika” u sve one koji nisu tvoje paše vjere-nacije koju uporno nastojiš da siješ u Boku u Crnu Goru -đe nikad nije i neće nicati ,zašto svoju nacionalnu pripanost pišeš: sa velikim C-kao “crnogorac”-ženinu sa malim s-kao Srpkinja,snahinu sa malim m-kao Muslimanka,komšiju sa velikim A- kao Albanac?! Eli ih bogati slažeš po značaju i količini iskrene ljubavi prema njima i njihovoj vjeri i naciji-pa zato ove što najviše stimaješ i voliš-njihove nacinalne pripadnosti pišeš-brčkaš sa malim početnim slovima,ili je u pitanju:”VERITAS ODIUM PARIT”?

 10. Obrće se žarko ljeto-nailazi kišna jesen- a sa njome i berači-sreće naše-roga(za svojeću)ča,evo kvarat od vijeka….! Blago, blago nama s’njima..i nebo su prekrečili-ono niđe plavo nije,kao nekad ….iznad Crne Gore? Umjesto pokliča:bravo Naše Ajkule i Zlatne Lavice,koji ste Svijetu otkrili da postoji i druga Crna Gora-peporučujem biračima da s’jesni dobro otvore oči kada budu nasađivali nove poslanike-ka kvočke na jajaj-da se kokoške nikada ne nasađuju s’jeseni nego s’proljeća ,jez zima je opaka i nepredvidiva za sve one sa pilećem mozgom,posebno ako su januarci?

 11. Gospodine Mandicu, par komentara na Vas tekst…

  Kazete, “Premijer Đukanović je iznio i niš kvalifikacija na dio opozicije, od kojih je ona da su pitali strane mentore da li je vrijeme da ulicom ruše vlast, najozbiljnija. Mora premijer da punudi dokaze za tvrdnju, koja u sebi zaista ima elemente monstruoznosti” pa onda BEZ tih dokaza Vi nastavljate (kao da je sve dokazano) “To se čak može tretirati i kao pokušaj državnog udara, što ni jedna civilizovana i pravna država na svijetu ne bi tolerisala. Pa ako za takvu opoziciju SDP kaže da je sazrela, onda se samo postavlja pitanje u čemu to? U stalnom pokušaju rušenja sopstvene države ili u nekim drugim elementima koje još uvijek nijesmo u stanju definisati “.
  Valjda kao novinar trebate svoja vidjenja i komentare da iznosite na osnovu istine i cinjenica.

  ” Glasanjem protiv rebalansa SDP će ugasiti KAP i zbog toga će biti direktno odgovoran za odlazak na ulicu 1200 radnika. Tome broju treba dodati i članove porodica radnika koji ostaju bez posla, pa one koji su kao kooperanti i na bilo koji drugi način prihodovali od KAP-a.”
  Ovo je bezmalo izvrcanje cinjenica. KAP je tu dje je i kosta nas toliko koliko nas kosta ne zbog rebalansa, ne zbog SDP-a (mada imaju i oni ogromnog udjela). Svima su poznati razlozi. Kao novinar, imali ste gomilu materijala za pisanje o tome, mogli ste pisat i o PDV-u koji je povezan za to, ali niste. Iskreno mi zao sto niste, sa zadovoljstvom bih procitao Vase vidjenje.

  Ne zamjerite na neslaganju…

  • Poštovani Gogo, raduje me kada se javite jer je Vaš komentar do sada uvijek bio korektan, kulturan i civilizovan. Zbog toga Vam odgovaram, u pokušaju samo da neke stvari bar malo razjasnim.
   Kazao sam da premijer mora dokazati ono što je kazao a nastavak je upravo baziran na toj pretpostavci. Baš kao i na činjenici da koalicioni partneri, posebno premijer i predsjednik Skupštine komuniciraju dnevno pa se ne može reći da Krivokapić nije bio upoznat sa ovom iznesenom tvrdnjom. Dakle, zbog toga ovakav nastavak koji ste naveli. Da li je to tako, vidje će se iz ponuđenih činjenica.
   Što se KAP-a tiče, problem je mnogo složeniji. Oprečna su mišljenja ali mi vjerujte da sam pročitao toliko materijala o KAPU, kao da sam tamo deceniju radio. Nije odgovor tako jednostavan kao što mnogi misle. Mene krivica za sve ne interesuje sada, nego u drugom stepenu. Onda kada KAP stane na noge, ako se država odluči za taj scenario, ili kada se ugasi ako to bude konačno rješenje. Tada treba tražiti odgovorne, mada mi se lično čini da je KAP promašen od samog nastanka, odnosno početka gradnje 1968. godine i nakon tri godine, 1971. godine puštanja u rad.
   Uz zahvalnost na komentaru,
   srdačan pozdrav
   Slavko Mandić

   • A sto se postovani gospodine Mandicu ne javite tako ovome kulturnome Jolu Drinjaku na njegovu pulitiku ??? I on je uvijek bio korektan, kulturan i civilizovan ,pa mu razjasnite neke stvari KUMIM VAS MILIJE GOSPODOM BOGOM I DJEVOM MARIJOM I SVETIM MIHOVILOM. Medicum curat ma non sanam !!! Lijek liječi ma ne izlijećuje.

   • Uz pretpostavku da imate pravo da pisete na nacin na koji zelite i o cemu god Vi ocete, moj komentar je cilju diskusije zbog cega ste valjda i poceli sa komentarima na sajtu te Vam zahvaljujem na ucescu u diskusiji.

    Iznijeti ti pretpostavku bez dokaza, pa na osnovu toga iznijeti optuzbe o drzavnom udaru opozicije mi zvuci cak zlonamjerno i prilicno opasno. Lici mi pomalo na one tracarske/gosip novine gdje se postavi slika dvoje ljudi kako normalno pricaju u kaficu a u tekstu ispod se prica o njima kao ljubavnicima, o razvodima, o djetetu na putu i planovima za buducnost… Ali prica o drzavnom udaru je mnogo ozbiljnija od toga.
    Mogla je pretpostavka biti da opozicija zapravo djeluje po skrivenim naredbama samog Djukanovica.
    Da Djukanovic stvarno ima dokaza o tome, vjerovatno bi vec to iskoristio. Evo mu i Lekic pruza loptu za mec point, i poziva ga da dokaze. Ali vjerovatno nema sa cim da dokaze nego je njegova jedina namjera bila da zamuti vodu i skrene paznju javnosti sa velikih problema do kojih je Crna Gora dovedena. Zao mi je ako ste nasjeli opet na to.

    Kao sto i sami kazete prica o KAPu jeste opsezna. Kako god da se zavrsi, ne razumijem zasto ne treba traziti krivca (pokrenuti istragu) za ono sto se desilo u skorije vrijeme. Potpisan je ugovor koji ce Crnu Goru kostati nekoliko stotina miliona eura. Odredjeni drzavni cinovnici su iz nepoznatih razloga sklopili ugovor koji je visestruko stetan za drzavu cije interese treba da predstavaljaju. To je itekako za istragu.
    Valjda je vrijeme da posao drzavnik cinovnika osim benefita nosi sa sobom i odgovornost pred narodom a ne samo prema partiji?!!

 12. poenta price je da li ce SDP ostat dosljedan svojim stavovima koje propagira ili ce se prodat za par upravnih odbora i jedno ministarsko mjesto…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].