Oboljeli od gripa imaju manju šansu da obole od korone

0

Isporuka vakcina za sezonski grip očekuje se u drugoj polovini oktobra, a naručena je 31.000 doza, rečeno je Pobjedi iz Instituta za javno zdravlje.

Prošle godine je Montefarm raspolagao sa 22.700 doza, a ove je naručeno 8.300 više je zbog mogućih istovremenih infekcija sezonskog gripa i epidemije korona virusa, što su pokazale studije sprovedene na sjevernoj hemisferi na samom početku pandemije u martu 2020. godine.

“Rezultati ovih studija, iako sprovedenih na relativno malom uzorku pacijenata, ukazuju na jasno uvećan rizik (gotovo duplo) od umiranja kod onih pacijenata koji su imali istovremenu infekciju sa dva virusa nego infekciju samo sa novim koronavirusom”, saopšteno je Pobjedi iz Instituta.

Epidemiolozi IJZCG su objasnili da postoje naučna razmatranja koja ukazuju da se različiti mikroorganizmi, a posebno virusi „takmiče“ za životni prostor, što znači da ljudi koji obole od gripa imaju manju šansu da se inficiraju koronom.

“Rezultati ovih studija ukazuju da je rizik da osobe oboljele od gripa budu inficirane i sa novim koronavirusom nešto niži u odnosu na one koji nisu oboljeli od gripa ali značaj ovih dokaza i istraživanja je ograničen”, objasnili su oni.

Epidemiolozi ističu da ova godina nije vrijeme kada treba „iskušavati sreću“ i stvarati mogućnosti da se inficiramo posebno kada za grip imamo efikasnu mjeru specifične prevencije kao što je vakcinacija.

“Osobe koje istovremeno obole od oba uzročnika najvjerovatnije će biti u ozbiljnoj nevolji, a upravo su u najvećem riziku oni koji to sebi najmanje mogu priuštiti u smislu postojanja slabijeg imunološkog sistema ili rizika za ozbiljne ishode kao što su hronične bolesti i stanja. Zato je ovo godine, više nego ikada prije, bitno da se nabrojane i posebno osjetljive populacione grupe na vrijeme zaštite od gripa”, savjetuje Institut.

Utješno je, kažu oni kada se analiziraju podaci sa južne hemisfere, ponajvše iz Australije, da opšte mjere prevencije koje se sprovode kao odgovor na pandemiju SARS-CoV-2 su imale očigledan uticaj i na sniženo obolijevanje od gripa tako da je sezona u smislu masovnosti bila nešto blaža.

“To ne znači da nije bilo individualnih smrtnih slučajeva i teških slučajeva infekcije. Takođe, svako nepoštovanje preventivnih mjera samo će dodatno zakomplikovati situaciju i stvoriti uslove za „sudar“ ova dva virusa koji prijeti da bude poguban za one najosjetljivije među nama”, upozorili su iz Instituta.

Preporuka za vakcinu

Vakcinacija se ove, kao i prethodnih godina, preporučuje određenim uzrasnim grupama i osobama u povećanom riziku od obolijevanja i komplikacija infekcije virusom gripa.

“To su sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je npr. šećerna bolest), lica sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije. Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima”, saopšteno je iz Instituta.

Oni su naglasili da je naročito važno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica „jer na taj način ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.“

Vakcinacija protiv sezonskog gripa će započeti odmah nakon završene distribucije zdravstvenim ustanovama prema ranije dostavljenom planu i procijenjenim potrebama.

Ugovor o javnim nabavkama je potpisala ZU Apoteke Crne Gore Montefarm.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].