Obezbijeđen nadzor arheologa nad izgradnjom kanalizacionog sistema na Peluzici

0
kamene ploče

Povodom pronalaska arheološkog nalaza, tri kamene ploče i jedne nadgrobne iz 1480. godine prilikom izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema na dijelu puta Kotor-Prčanj-Muo, saopštenjem se oglasila  v.d. direktora Uprava za zaštitu kulturnih dobara Ružica Ivanović.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Imajući u vidu da su prilikom zemljanih radova na dijelu magistralnog puta Kotor-Prčanj-Tivat, na Peluzici, preduzetih u realizaciji Projekta izgradnje i revitalizacije vodovodne i kanalizacione infrastrukture Opštine Kotor, pronađene tri kamene ploče i jedna nadgrobna ploča iz 1480. godine,

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je donijela rješenje kojim je naloženo investitoru, JP Vodovod i Kanalizacija Kotor, da je za dalje izvođenje zemljanih radova neophodno obezbjediti nadzor od strane arheologa sa konzervatorskom licencom.

Naime, navedeno rješenje je donijeto na osnovu prijedloga Stručne komisije, koja je nakon saznanja Uprave o slučajnom otkriću, dana 29.05.2013. godine, obrazovana da izvrši uvid na terenu i utvrdi da li se radi o arheološkom nalazištu i nalazu, te predloži mjere za dalje postupanje Uprave.

Stručna komisija je, nakon izvršenog uviđaja,  konstatovala da su u toku izvođenja zemljanih radova na sanaciji kanalizacionog propusta, na katastarskoj parceli br. 156 K. O. Škaljari I, u mjestu Peluzica, dana 27. 05. 2013,  pronađeni arheološki nalazi-tri kamena fragmenta i jedna kamena nadgrobna ploča sa natpisom iz 1480. godine, da je izvođač radova, preduzeće.a.d “Jedinstvo” iz Užica, Sevojno, navedene nalaze uklonio sa mjesta otkrića i nastavio radove na sanaciji kanalizacionog sistema, iako je, shodno odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, bio dužan  obavjestiti nadležne organe o otkriću, a radove prekinuti.

Komisija je, dana 29. 05. 2013. godine, takođe, konstatovala da su na terenu samo tri kamene ploče, odnosno da je nadgrobna ploča nestala, iako je izvođač tvrdio da je ista na sigurnom mjestu.

Po saznanju komisije kamene ploče su pronađene na postojećem kanalizacionom ispustu, odnosno korišćene su za pokrivanje istog, koji je presječen novim vodovodnim kanalom, što znači da su predmetne ploče bile u sekundarnoj upotrebi.

Investitor navedenih radova, JP Vodovod i Kanalizacija Kotor, je postupio po rješenju Uprave i obezbjedio nadzor za dalje zemljane radove, od strane Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, koji je za te poslove odredio arheologa sa konzervatorskom licencom mr Vilmu Kovačević.

Što se tiče nestanka nadgrobne ploče, podsjećamo, da je slučaj prijavljen policiji, koja nas je obavjestila da i dalje traga za pločom i počiniocem ovog djela.

Ostale tri kamene ploče Uprava je prenijela u zgradu Palate Drago.

Koristimo priliku da se zahvalimo Skala radiju, odnosno njenom direktoru gospodinu Slavku Mandiću, od kojeg je Uprava saznala za otkriće kamenih ploča.

kamene ploče

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].