O jeziku i naciji slobodno samoizjašnjavanje

0

Sve nacionalne odluke o prikupljanju podataka o osjetljivim i neobavezujućim popisnim temama, poput etničke pripadnosti, religije i jezika, trebalo bi da se zasnivaju na inkluzivnim javnim konsultacijama i principu slobodnog samoizjašnjavanja, poručili su iz Evropske unije.

Na pitanje TVCG povodom predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori, iz EU su istakli da zakonodavstvo EU o popisu ne uključuje etničku pripadnost, religiju i jezik kao osnovne teme popisa.

“Sve nacionalne odluke o prikupljanju podataka o ovim osjetljivim i neobavezujućim popisnim temama trebalo bi da se zasnivaju na inkluzivnim javnim konsultacijama i principu slobodnog samoizjašnjavanja”, saopštila je za Javni servis portparolka Evropske komsije (EK) Ana Pisonero Hernandes.

Naglašava da se Crna Gora ohrabruje da u tom pogledu slijedi Preporuke konferencije evropskih statističara za popise stanovništva i stanova.

“Naše preporuke i nalazi iz poglavlja 18 (statistika) u Izvještaju za Crnu Goru za 2020. u vezi sa pripremama za popis i dalje ostaju na snazi, uključujući i one o potrebi da se znatno ojačaju ljudski i finansijski resursi državnog Zavoda za statistiku (Monstat) i u vezi sa Adresnim registrom”, naglasili su u Komisiji.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].