NVO “Euromost”: Bez pomoći Vlade ugasiće se veliki broj medija u Crnoj Gori

0
Almer Mekić

Da su mediji u Crnoj Gori u jakoj teškoj situaciji govori nam i upozorenje direktora Agencije za elektronske medije koji je izrekao upravno-nadzornu mjeru i upozorenja emiterima, čak 40 elektronskih medija, zbog neblagovremenog izmirivanja obaveza plaćanja godišnje naknade za emitovanje..

Svi emiteri su upozoreni da će ponovno kršenje ovih obaveza rezultirati strožijim kaznama.

Naime, saglasno Zakonu o elektronskim medijima Agencija može privremeno, u trajanju do 30 dana, oduzeti odobrenje za emitovanje ukoliko emiter i poslije izricanja mjera upozorenja ne izmiri obavezu plaćanja godišnje naknade za emitovanje.

Teška ekonomska situacija je pogodila i medije u Crnu Goru, obzirom da im se u velikoj mjeri smanjio i prihod od reklama, jer su mnoge firme koje su se dosada reklamirale u jakoj teškoj situaciji ili su se zatvorile.

Stanje je toliko alarmantno da se veliki broj medija priprema, zbog finansijske nemogućnosti da održe svoju programsku šemu, na zatvaranje.

Zbog takvog stanja naša država je došla u situaciji da se gledaju dva do tri komercijalna tv emitera, kao i dva kanala državnog servisa, isto toliko da se čitaju i štampana medija, i smiješna je svaka anketa koje sprovode pojedine agencije, koje ti emiteri ili štampani mediji prikazuju i u kojima su prikazani kao da su najgledaniji ili najčitaniji, jer osim njih, drugi nijesu u situaciji da proizvedu svoj program.

Takođe smo došli u situaciju da će mnogi mediji zbog nedostatka sredstava, a da bi opstali uzimati i novac od onih koji će ih koristiti za obračune sa neistomišljencima.

Sve ovo treba da bude jedno veliko upozorenje novoj Vladi da mora nešto da se učini da bi opstali mediji u Crnoj Gori, u suprotnom doćićemo u situaciji da kao nekada budemo gledali samo dva kanala, slušamo samo dvije radio stanice i čitamo samo dva lista, samo što ovaj put možda neće biti u vlasništvu države već nekih drugih.

Zato pozivamo novu Vladu, da pod hitno reaguje da bi pomogli svim medijima u Crnoj Gori bili oni komercijalni ili javni, jer ćemo doći u situaciju da većinu medija uskoro i ne bude, poslije čega ćemo teško moći da pričamo o nezavisnom izvještavanju, kaže se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].