Novi performans: Djeca mahala srpskom trobojkom i uzvikivala razne političke parole

3

Na društvenim mrežama, nakon snimka na kojem se vidi kako su učenici podgoričke Osnovne škole “Vlado Milić” pocijepali u školskom dvorištu državnu zastavu, pojavio se snimak i nastavka njihovog “performansa”, ali ovog puta van dvorišta škole – mahali su srpskom zastavom i pjevali i uzvikivali parole koje se mogu čuti na protestnim litijama koje organizuje Srpska pravoslavna crkva, piše Pobjeda.

U neprimjerenom “performansu” učestvovalo je nekoliko dječaka dok su ih ostali posmatrali. Peli su se na kamenu ogradu i mahali srpskim zastavama uz parole: “Milo lopove”, “Ne damo svetinje”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora” i “Srbija”. Prema saznanjima Pobjede, ova djeca učenici su škole “Vlado Milić” i pretpostavlja se da se radi o istoj grupi koja je u školskom dvorištu oskrnavila crnogorsku državnu zastavu, tako što su je divljački pocijepali. Prema nezvaničnim informacijama, školska uprava za incident koji se dogodio van školskog dvorišta ne može preduzeti bilo kakve mjere.

Iz Ministarstva prosvjete na čijem je čelu Damir Šehović osudili su u četvrtak čin cijepanja zastave i kazali da to nije ponos, nego sramota za djecu, roditelje i crnogorsko društvo.

Za akademika Radovana Radonjića uništavanje državne zastave u Osnovnoj školi “Vlado Milić” u Donjoj Gorici je odraz katastrofalnog stanja u društvu, u porodicama gdje djeca uče ovako nešto. Poručio je da je to za svaku osudu i sankcije jer se takve pojave ne smiju posmatrati kao nešto što je normalno, prirodno i što se dešava, jer se ne bi smjelo dešavati.

“Djeca su, međutim, slika roditelja, društvene sredine u kojoj nastaju i opšte kulture i jednih i drugih, jer nezavisno od toga kojeg su uzrasta, djeca koja su u najranijem dobu već otrovana time da rješavaju probleme svojih roditelja takvim postupcima, objektivno su izgubljena i za sebe i za njih i za društvo”, rekao je Radonjić za Pobjedu komentarišući ovaj nemili događaj.

Primijetio je da mnogo djece učestvuje na protestnim litijama koje organizuje Srpska pravoslavna crkva.

“Sve to je odraz katastrofalnog stanja u društvu, u porodicama gdje ta djeca tako nešto uče i školama koje bi trebalo da ih upućuju na ono što je prirodno i normalno, da odražava njihov osjećaj pripadnosti, ne samo određenoj naciji ili državi nego ljudskom društvu kao takvom”, kazao je Radonjić.

Da je situacija zabrinjavajuća, pokazuje i činjenica da određeni, ne mali, broj djece traži od svojih nastavnika i profesora da ne prisustvuju nastavi kako bi išli na litije.

Osim toga, zabilježen je i slučaj zloupotrebe djece u školi. Učiteljica Rada Višnjić u Osnovnoj školi “Jugoslavija” u Baru prošlog mjeseca zadala je djeci trećeg razreda da nacrtaju srpsku torbojku i na njoj štrumpfa. Protiv nje je pokrenut disciplinski postupak, ali je ona za Pobjedu izjavila da zbog toga ne brine, jer će se, uvjerena je dokazati da nema njene krivice i odgovornosti zato što su djeca sama tražila da crtaju štrumpfa, kojem je u pozadini trobojka. Ona je suspendovana i protiv nje je u toku disciplinski postupak.

3 KOMENTARI

 1. Ova djeca ki da su ih vaspitavali (raspitavali )
  Ljuta, Bokelj , i ini veljesrbi ,kleronacionalisti
  na ovom portalu ,mrzioci Crne Gore
  crna im pamet.

 2. DJECA U LITIJAMA, protestima… paljenju zastava.

  Povodom litija i molebana, ovih dana se vrlo često navodi da u njima učestvuju i „… najmlađi, nevina, vjerujuća djeca, pa ko tu i što može zamjeriti?“. Sve u prilog „iskazane miroljubivosti, isključivo vjerskom karakteru litija, duhovnoj čistoći i tradicionalnom vaspitanju“ koje se ispoljava širom Crne Gore.

  Tim povodom mi se vraćaju neke slike:

  Slika prva: četvrtak ili nedelja, prije sedmicu ili dvije. Pored Škurde, prema parkingu, mimoilazim se sa sredovječnim čovjekom, vidno šepa, pored njega dječak od 7-8 godina, u rukama nosi ikonu.

  Pretpostavljam da se vraćaju sa molebana u Crkvi Sv.Nikole, gdje se uzdizao, već kako to priliči sveštenstvu, “duh bratske ljubavi, hrišćanske miroljubivosti, duhovnog spokoja…” i istrajnosti u postizanju krajnjeg cilja ( tobože zamagljenog) , ispod one zastave koja se godinama vijori i simbolizuje upravo taj cilj.

  Slika druga: negdje sredinom 90-tih, prijatelj mi priča dogodovštinu sa jedne svadbe u Grblju. Domaćin mu, sa svečanim ponosom, kaže: „Da te upoznam sa najmlađim četnikom u Jugoslaviji!“ I predstavi mu svog sina, dječaka od 7-8 godina, u narodnoj nošnji ali na glavi crna šajkača sa kokardom.

  Danas bi taj dječak mogao da ima oko 30 godina i nešto bih se mogao kladiti da je redovni učesnik ovih litija i da moguće svog sina, sa ikonom u rukama, jednako gura u prve redove.

  Slika treća, istih tih 90-tih : moja majka, vjerujuća Crnogorka, bez da nas išta pita, za rođendan jednog od brojne unučadi dovede sveštenika da krsti svu djecu. Ni otac ( Jugosloven, ateista), niti mi, već roditelji, nismo se protivili i pustili da joj se ispuni želja. Nakon tog krštenja, pitam oca, nešto zbunjenog, što mu je. Kaže „nisam imao ništa sitnije od 50 DM, da častim popa, a on ih samo strpao u džep!“. ( U ono vrijeme, to je bila bar dvostruka penzija).
  Nastale su šale, u smislu „valjda nisi očekivao kusur!?“ ali i ozbiljni razgovori.

  Jedan na temu: Što mislite kako će u crkvenim krštenicama biti upisana nacionalnost djece? Pitao je to moj zet, katolik inače, čije je troje djece iz braka sa mojom sestrom, pravoslavkom, tog dana „kolektivno kršteno“ i upisana, vjerovatno, kao pravoslavni Srbi ( iako nas za tu eventualnu “krštenicu” baš i nije bilo briga).

  I druga tema, prihvaćena od svih opštom saglasnošću: DJECU NE BI TREBALO NI KRSTITI, NITI PITATI ZA VJERU, NACIONALNOST I POLITIČKA UVJERENJA PRIJE PUNOLJETSTVA ! U protivnom, radi se o čistoj zloupotrebi !

  I treća: kroz roditeljsko i školsko vaspitanje, predočiti im verifikovane istorijske činjenice, moralna i univerzalna ljudska načela, osjećaj za pravdu, ljubav i istinu, a iznad svega potrebu da poštuju druge i drugačija uvjerenja.
  Pa sa punih 18, neka odluče SAMI.

  E sad, do koga će doprijeti ove moje slike, koji roditelj će se pogledati u ogledalo, na čija otvorena vrata će zakucati ova zapažanja a ko će ih odbaciti ili napasti u ovom podijeljenom i zatrovanom društvu, gotovo da znam.

  Ali te slike su samo djelić ( različitih) roditeljskih vaspitanja i nazora iz kojih proističe i užasna zloupotreba djece kojoj svjedočimo stalno, do parola, paljenja zastava i otrova protiv sopstvene zemlje.

  PS. Gospodine Mandiću, sinoć, u Neđelja u petak, je izgleda ipak prepunjena čaša i Vaše strpljenje u borbi da se čuje i drugačije mišljenje od onih plitkih, podmetačkih floskula i relativizacije SVEGA od strane Vaših koleginica. Dobro je da ste odustali od daljnjeg učešća, makar što će mnogi, željni dijaloga sa različitim stavovima, zaboraviti na tu emisiju.

 3. …Zna li iko živi…đe bješe Radovan Radonjić…kad se cijepala i palila Crna Gora i Jugoslavija-isped Skupštine SR Crne Gore…10.januara.1989 godine i u Kotoru…n staru srpsku godinu-1989..? To vi nama-neznavenijema recite…đe bijahu i mnogi drugi-tada srbi-a danas “niko ka oni-“cnogor/i/ci” koji danas poju-BLEJE da VO LU CRNU GORU? Ko im vjervao pašu vjeru vjrovao!!!! Zato smo tu đe smo-što juče pokaza onaj “seminar” u vilu Gori/od gorije/ca…?!
  PRAVO DA VI REKNEM- mene nešto drugo “BRINE i ŠUMI oliti ŠUŠURA”..što se ovo ne oglašava onaj “žuća iz kempe-iz Moskve”..? I što znači-i kuđ vodi oliti zavodi..”tamo,tamo za brda ona”-NA SRETENJE GOSPODNNJE I NA NEČIJENE ROĐENDANE……SVE O JEDNOME TROŠKU- “PROSLAVA PRVOGA SRPSKOGA USTANKA-1804 prestupne godine”? Današnje okupljanje..umjesto u Moskvu-u Biograd..u PALAC Kera..đorđevića…PRIJATELJA PRIJATELJSKIJIH PETROVIĆA NJEGOŠA?…NIJE DATI “RIPREMA”..ČETVRTOGA SRBPSKOGA USTANKA..PROTIV-JA KONTAM-SEBE SAMIJE..KA I VAZDE U PASANE VJEKOVE?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].