Nove mjere: Samo jedna osoba na javnim površinama, zabrana izlaska od nedjelje u 11 do ponedjeljka do 5

5
NKT

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici, analizirajući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, konstatovalo da značajno povećanje broja građana na ulicama i javnom površinama predstavlja nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja, zbog čega je data saglasnost da budu dopunjene i izmijenjene pojedine privremene mjere, kako bi nove odluke važile od četvrtka 9. aprila.

Kako je saopšteno iz Vlade, izmijenjenim i dopunjenim naredbama zabranjuje se:

1. prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe, osim za dijete mlađe od 12 godina života, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i lica koja koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca, pratioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva;

Ova zabrana ne odnosi se na oosbe koje obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama.

2. prisustvo i zadržavanje lica na plažama (riječnim, jezerskim i morskim), uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima;

3. napuštanje objekata stanovanja od nedjelje od 11 do ponedjeljka u pet sati;

Naređuje se:

4. obavezna institucionalna izolacija za lica koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi koronavirus pozitivni, a moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju; lica koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljena su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 časa; kao i za lica koja su doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi korona virus su im bili pozitivni.

Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.

NKT je dalo saglasnost za novu Naredbu kojom se naređuje privrednim društvima, drugim pravnim licima, odnosno preduzetnicima koji obavljaju djelatnost građenja, odnosno izvođenja pojedinih radova i odgovorni su za izvođenje građevinskih radova na objektu, odnosno za izvođenje pojedinih radova:

1. na vidnom mjestu na gradilištu obavezno istaknu obavještenje o privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa propisanim ovom naredbom;

2. svim zaposlenim koji obavljaju građevinske radove, tokom njihovog organizovanog prevoza od i do gradilišta, kao i tokom boravka i rada na gradilištu (osim tokom konzumiranja hrane, u vrijeme određeno za obrok), obezbijede korišćenje lične zaštitne opreme – maski i rukavica;

3. svim zaposlenim koji obavljaju građevinske radove na gradilištu, tokom radnog vremena, zabrane napuštanje gradilišta radi nabavke namirnica i sl;

4. obezbijede dopremanje hrane zaposlenim koji obavljaju građevinske radove na gradilištu;

5. tokom organizovanog prevoza zaposlenih od i do gradilišta (autobus ili kombi) izvrše raspored zaposlenih na način da se obezbijedi njihova fizička distanca;

6. na većim gradilištima (sa 40 ili više zaposlenih) obavezno organizuju rad u više grupa od po 20 ili manje zaposlenih, čiji se sastav ne može mijenjati, uz obezbjeđivanje njihove fizičke distance na gradilištu i u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavanje fizičkog kontakta među tim grupama nakon napuštanja gradilišta. Ova obaveza odnosi se i na organizaciju kolektivnog smještaja zaposlenih, njihov prevoz, prostor za ishranu na gradilištu, vremensku distancu prilikom dolaska na gradilište, koja mora biti takva da se onemogući spajanje zaposlenih koji su podijeljeni po grupama;

7. rad glavnog, odgovornog i drugih inženjera u zatvorenom radnom prostoru organizuju na način da se obezbijedi veća međusobna fizička distanca uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme – maski i rukavica.

Iz Vlade su ponovili da nepostupanje po mjerama iz naredbi podliježe krivičnoj odgovornosti.

“Analizirajući efekte donijetih mjera NKT je pokrenulo proceduru za provjeru u Poreskoj upravi utemeljenosti potvrda za kretanje u vrijeme ograničenja koje izdaju privredna društva i pozvalo nadležne organe da svaku utvrđenu zloupotrebu tretiraju u skladu sa zakonom propisanom krivičnom odgovornošću”, naveli su.

Kako dodaju, sa istom pažnjom analizirane su pojave javnih ponuda pomoći, dobrovoljnog rada i zahtjeva za donacijama. Nadležni organi pozvani su da analiziraju te pojave posebno sa aspekta mogućih zloupotreba.

“Konstatovane su pojave podsticanja na nepoštovanje mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa i pokušaja unošenja nacionalnih i političkih elemenata u njihovu realizaciju. Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučno osudilo takve slučajeve koji direktno ugrožavaju javno zdravlje i živote građana”, naglašavaju u Vladi.

Na sjednici je iskazano čvrsto uvjerenje da pokušaji zaustavljanja probuđene društvene odgovornosti i solidarnosti koju iskazuju naši građani, privredni subjekti, strani investitori i crnogorska dijaspora ne mogu uspjeti jer su solidarnost, odgovornost i patriotizam mnogo jači i vredniji od svake opstrukcije.

“Ne prejudicirajući odluke pravosudnih organa i ne narušavajući presumpciju nevinosti, NKT je iskazalo punu podršku nadležnim institucijama na brzom i efikasnom otkrivanju lica za koje, kako je navedeno, postoji osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka tako što je spisak lica oboljelih od novog korona virusa proslijedilo i drugim licima”, zaključuje se u saopštenju.

5 KOMENTARI

 1. Napredak M grad! Pasao si sa niJEsu i niJEsam na kotorsku upotrebu ovih rijeci! Brao! Zatvor je karantin, tu nema korone!

 2. Zar nije zadržavanje i kontakt više od jedne osobe, kada plaćaš račun na kasi? Pa pojedinačno kad izlazimo, zar se nećemo ponovo sresti sa svojima kući i ponovo će biti više osoba na jednome mijestu.
  Nisu nas obavjestili, smijemo li pričati telefonom, nebi li i tako prenjeli zarazu.
  Ispada da svi zatvorenici u zatvorima, moraju imati zasebnu ćeliju. Zar to nije tako? Ako postoji neka razlika, volio bih, da mi je neko predoči, pa da me ubjedi, da ja nisam u pravu.
  Svaka vam čast! Samo vi tako nastavite!

  • …što više nema Roma pokućara-koji su kalaisali stare teće-bronzine-mišćele-pišure-korita za vas korisnike.pomoći volonotera-koji vas “pitaju”? Jer da ih ima…Vi bi ste pod hitno morali tražiti nihovu pomoć..da vam zakalaišu te zahrđale rupe-šupljine na oklopu tabule raze…iz kojih su vam izdušili- zdravi razum-,vjerovatno-pod udarima iliti zarazom coronavirusa-koji napada -vas kućne ljubimce-poput vas koji se i onako-do sada smucate kotorskim pjacama-njuškajući u mimohodu-za potrebe “Biroa u đardinu pok.Špira Radulovića na Peluzicu…? No ,ipak,ne zaboravite..od danas pa do daljnjega NEELJOM će te morati prekinuti “njušenje” od 11 ura ujutro do 5 ura ujutro -u poneđenik…?!

   I na ultimu-ipak,mora se razmisliti o vašim “pitanjima-dvoumicama”,jer Vi ,poodavno,živite u “pobačajnim uslovima-sirak tužni brez obraza i famelje”-koju niste-kažu da znaju i zašto- ustrojili..čekajući poziv Aleksandra Tonćuka…Koji vam može jedini pomoći..medižinom za suzbijanje “samoće-patnje” u uslovima kad od vas “bjaže kao đao od krsta”..dragii Moj gospon grad-e….Vašim mukama nema lijeka-poslednju riječ je dala vaša-“izdašna” sudbina…je tako šćela…”biti “pametan”-ne znači biti i rauzman-normlan?

   • Jordane podsjećaš me na tvoga ljubimca Marića, koji vodi srećnu televiziju. Mrziš sve i svakoga oko sebe, cak i u vremenima kada nije vrijeme za tako nešto. No dobro, dvije rečenice za tebe, tek toliko da ti odgovorim. Moja famelja, nema nijednu falju, ni mrlju, pa sam povuko na njih, Bogu hvala, za razliku od tvoje, koja je okoila najvećega špijuna sedamdesetih god. padaloga vijeka. Možeš ti pisati komentare do besvjesti, glumatarati, Njegoša, Andrića i ostale, ali pečat sa oznakom “ŠPIJUN” ostaće ti dokle je i vijeka i Svijeta. Eto imaće po čemu da te pamte naraštaji koji dolaze. Fala Bogu da je tako, da se i tvoja “FAMELJA” za života ima čime ponositi.
    STARI SJEDI U DOM!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].