NKT: Inspekcije da spriječe i kazne organizatore nedozvoljenih okupljanja, pronaći rješenje za plaćanje odsustva roditelja

0

Od početka pandemije novog koronavirusa epidemiološke mjere donošene su pravovremeno i osmišljeno, krizom se upravljalo kvalitetno u datim uslovima i posebnu vitalnost pokazao je naš zdravstveni sistem koji u novom talasu pandemije i uz vanredne napore zdravstvenih radnika odgovara aktuelnim izazovima, saopšteno je na današnjeoj sjednici Nacionalnog koordinaciong tijela za zarazne bolesti (NKT) kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, a prisustvovao predsjednik Vlade Duško Marković.

Dodatnu pažnju, obaveznost i odgovornost, kako je saopšteno, treba posvetiti efikasnijoj kontroli sprovođenja epidemioloških mjera prije svega onih koje predstavljaju najveći epidemiološki rizik.

“Crna Gora je svojevremeno uspjela da bude prva država u Evropi bez potvrđenih slučajeva infekcije. Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa, ismijavanja epidemioloških mjera, javno izricanih sumnji u pandemiju prvenstveno od dijela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom”, navodi se u saopštenju.

Kako su konstatovali na sjednici, visoke stope infekcije i u našem susjedstvu i širom Evrope potvrđuju da je u zamahu novi, ozbiljan talas pandemije što iziskuje najviši stepen efikasnosti svih nadležnih subjekata u procesuiranju eklatantnog kršenja naredbi zdravstvenih vlasti.

“Najveći izazov i epidemiološki rizik predstavljaju organizovanje svadbi, rođendana i porodičnih proslava. Nadležni organi zaduženi su da takve skupove spriječe, a da prostore u kojima se okupljanja organizuju zapečate i kazne odgovorna lica”, navodi se u saopštenju.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva vjerske zajednice da dok epidemija ne bude ponovo stavljena pod kontrolu ograniče vjerske obrede i druga okupljanja u vjerskim objektima na najmanju mjeru.

Odbijene inicijative građana za ponovno objavljivanje spiskova lica u samoizolaciji

Nacionalno koordinaciono tijelo upoznalo se sa brojnim zahtjevima građana za ponovno objavljivanje spiska osoba u samoizolaciji i sa njihovom ocjenom da je taj pristup u prvom talasu značajno doprinio uspješnom odgovoru na COVID-19.

Konstatovano je da je u prvom talasu NKT takvu odluku donio u punom uvjerenju da je ona u skladu sa Ustavom, zakonom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Smatralo se da je ova mjera bila neophodna i da je bila proporcionalna legitimnom cilju zaštite zdravlja i života svih građana.

U svijetlu odluke Ustavnog suda Crne Gore, NKT izražava duboko žaljenje zbog mogućeg osjećaja neprijatnosti, koji je mogla izazvati Odluka o objavljivanju imena lica koja su u samoizolaciji.

Takva odluka NKT-a bila je motivisana najboljim namjerama u cilju zaštite zdravlja i života građana i nije bila usmjerena na bilo kojeg građanina pojedinačno.

NKT je dužno da poštuje Odluku Ustavnog suda, i zaključeno je da inicijative građana o ponovnom uvođenju ove mjere NKT ne može prihvatiti.

Iz doniranih sredstava isplaćena nabavka lijeka remdesivir

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti usvojilo je danas XVII Izvještaj o stanju na računu i odlivima sa računa Operativnog štaba za upravljanje donacijama u kojem se navodi da je po osnovu zaključka Vlade i Odluke NKT, za potrebe nabavke lijeka remdesivir isplaćeno 110.400 eura.

Prema podacima Štaba stanje na žiro računu NKT 14. oktobra 2020. godine u 9:00 je 5.091.994,99 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Ukupni prilivi od otvaranja računa iznose 8.161.264,12 eura i 75.971,72 američkih dolara, dok odlivi iznose 3.069.269,13 eura. (Pregled odliva po sedmicama može se preuzeti ovdje.)

Hitno pronaći rješenje za plaćeno odsustvo roditelja

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti razmotrilo je dopis Udruženja mladih s hendikepom koje je u ime osoba s invaliditetom zatražilo da tim osobama bude omogućeno korišćenje prednjeg sjedišta u vozilima taksi prevoza. NKT podsjeća da je, upravo imajući u vidu i osobe s invaliditetom, još u maju ukinulo mjeru obaveze prevoza u taksijima samo na zadnjem sjedištu i apeluje na vlasnike taksi vozila da budu posebno senzibilni prema ovom dijelu naše populacije.

Razmatrajući saopštenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u vezi sa pravom na plaćeno odsustvo s posla roditelja djece mlađe od 11 godina kao i odgovore ministarstava ekonomije i prosvjete NKT je naložilo predstavnicima ovih ministarstava kao i članovima NKT-a iz Sekretarijata za zakonodavstvo da već sjutra ujutro organizuju sastanak na koji treba da pozovu i predstavnika Ombudsmana i pronađu odgovarajuće rješenje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].