Ne tako učiteljice, sveti su samo životi naše djece!

19
Dubravka Jovanović

…Hvala vam gospođo učiteljice
i ne začudite se ovom pismu kasnom
podsjetiše me na Vas dvije male ptice,
dvije obične ptice na žici telegrafskoj,
napisao je Vito Nikolić najtoplije stihove u pismu svojoj učiteljici.

Nadalje, kaže u antologijskoj pjesmi posvećenoj učiteljici:

Ja se često sjetim tog vremena davnog
rata, zime, gladi, bodljikave žice
nije bogme, tada bilo jednostavno
naučiti nekog da zavoli ptice…

Gospođo učiteljice iz Bara, iz OŠ „Jugoslavija“, čemu Vi  van nastave učite male ljude, koje mi zovemo djeca, posred epidemije koja na žalost ne štedi ni najmlađe?

Vaša trobojka može biti emocija i crkva i krst i crkvene vlasti i popovi i poglavar. To je Vaše pravo i vaša intima. Vaše opredjeljenje i emocija. Vaša vjera.

Da li imate pravo kao prosvjetni radnik da to Vaše  i Vama sveto namećete djeci i njihovim roditeljima i da ih direktno pozivate u hram bez zaštitite od korone koja je čitav svijet o jadu zabavila?

Koje su to lekcije koje, po Vama, moraju da savladaju u hramu Sv. Jovana Vladimira da bi bolje učili, kako kažete?

Dvije obične ptice na žici telegrafskoj treba znati primijetiti i po njima poslati molitve za dobro zdravlje djeci, ne obzirući se na to, kako ste napisali, ko je koje vjere.
Što ćemo sa onom djecom koja ne vjeruju u Vašeg Boga i Vaše molebane?
Onom koja nijesu krštena, čiji su preci  ginuli pod zastavom antifašističke Jugoslavije čije ime nosi vaša škola?

„Večeras ćemo za njih voljeti“, možda bi mogla biti Vaša tema u školi u kojoj ste učiteljica.

Mnogo je časna, rekla bih, jedna od najčasnijih profesija učitelja koji se pamti za čitav život, kao ikona.

Ikona na zidu duša malih ljudi. Ikona  koja svijetli i kada odrastu, jer je upravo učitelj taj koji ih prima i otvara im vrata velikog života.

Stoga ih ipak, umjesto poziva na molebane, naučite da postoji ona zvijezda plava, zvijezda prava koju je pronašao Mika Antić.

iza reka, iza mora,
žbunja, trava,
opet tebe noćas čeka
čudna neka zvezda plava,
zvezda prava.

Čak i ako ne veruješ,
probaj toga da se setiš.
Kad zažmuriš i kad zaspiš,
ti pokušaj da je čuješ,
da odletiš,
da je stigneš i uhvatiš
i sačuvaš kad se vratiš.

Ali pazi: ako nije
sasvim plava, sasvim prava,
mora lepše da se spava:
da se sanja do svitanja.

Mora dalje da se luta.
Tristo puta.
Petsto puta.

Mora druga da se nađe.
Treća.
Peta.

Mora u snu da se zađe
na kraj sveta.

I još dalje iza kraja:
do beskraja.

Mora biti takve zvezde.
Što se čudiš?
Pazi samo da je negde
ne ispustiš dok se budiš.

Jednog dana,
jedne noći,
ne znam kada, al’ znam tačno,
izgledaće nebo bez nje
tako prazno, tako mračno.

I sva sunca,
sve lepote
i sve oči što se jave,
nikad bez nje neće biti
sasvim tvoje, sasvim prave.

Ja ti neću reći šta je
ova zvezda čudna, sjajna.
Kad je nađeš – sam ćeš znati.
Sad je tajna.

Njoj neka strijeme, a ko vjeruje i ko se Bogu moli neka to radi onako kako mu ga kuća i tradicija daje.

Krst je za istinsku vjeru i vjernika, ne i za usta malih koji samo zato što su mali moraju ljubiti krst u vrijeme kada zlom virusu ni Bog ništa ne može.

Ali mogu LJUDI.

Dubravka Jovanović

 

 

 

 

19 KOMENTARI

 1. ..sjedla Kaštio Parilo KLJUSE rašedlano(rasamareno!)”…!!! A bora mi nije on kriv-nego mama iz Parila-što je okotila zaludnjega..?!

 2. Zamolio bih administratora da ne objavljuje komentare ( ma za koga ili protiv koga bili), koji pišu isključivo sa “ caps lock”. Umara oči, a dotični su SMS nepismeni. Pa neka se nauče da pišu!

 3. A da je ovo isto trazila ali za crnogorsku crkvu, e onda bi je falili kako radi u duhu crnogorskog hiljadugodisnjeg pravoslavlja.

 4. Taman smak svijeta kad smo došli na ove grane.
  Učiteljicu s noge na nogu iz škole pa neka molebaniše u crkvu.

 5. ..ALI IMAM JEDNO PITANJE ZA SVE NARODE I NARODNOSTI NAŠE JEDINE-D O M O V I N E-NAMJERNO NE REKOH CRNE GORE-(JER MNOGI-..”PASANE VLASTI I OVE NADOLAZEĆE I NJIHOVI GLASAČI-GLASNOGOVORNICI”-KAO POTOCI KIŠE JESENJE..KOJI PLAVE VJEKOVIMA-KOTORSKE PJACE I PJACTE)-U PASANIM VREMENIMA-PRIZNAT SE MORA- JAVNO “ISPOLJAVAHU SVOJU LJUBAV ZA NEKU DRUGU -NJIMA MILIJU I DR(Ž)AV(ŽIN)U I NEKE DRUGE “IMPOR-EXSPORT”..”crnje domovine”!!!..”ALI,ALI,A DA NO..KAKO JE- DA JE”-SAMO SU JEDNI KRIVCI ŠTO SE U NJOJ DEŠAVA U POTONJE 32 GODINE-(“1988-2O2O..”)-A TO JE PREVARENI “NAIVNI”-NAŠI NARODI I NARODNOSTI-KOJI SU IH DOVODILI-DOVELI NA VLAST PUTEM GLASOVANJA”-MISLEĆI BLIZNICAMA-A NE GLAVAMA-(VRIJEME JE SVJEDOK-NARODNOM POSRTANJU!..ISTINI ZA VOLJU NIJE IM OVO “PRVI -MA NI POTONJI PUT(?)”-DA GLASAJU PROTIV INTERSESA SVOJEGA POTOMSTVA!)…ZAR NE?..

  I KAD SAM -KAD SMO- KOD GOSPOĐE “POHLEPNE”-BARSKE UČITELJICE I NJENE “TROBOJKE”-NOTA BENE – USTAVOM ZAGARANTOVANO PRAVO- “SLOBODA VJEROISPOVIJESTI”(NJENO INTMNO DOMAĆE VASPITANJE)-NA ŽALOST VERIFIKOVANO NA ULICI-OD PLANINA (AVALE-ROMANIJE-LOVĆENA-RUMIJE)-PA DO MORA I OD ULCINJA DO NOVOGA..”U ABlejalici-KOTRAEVOLUCIJI-KOJA “TRAJE-ISTRAJAVA”..1989-2O2O GODINA?!!!.UZ PITANJE-ODGOVOR..:”PRIRODNO (NE)POTREBNA TROBOJKA-SE VIORI ONAMO ĐE JE I “ZAĆETA”-ISPOD SVETE PLANINE RUMIJE-NA KOJOJ JE #PODIGNUTA SRAMNA LIMENKA-BLAGOSLOVOM-“PASANE I BUDUĆE-NADOLAZEĆ RISTOVE VLASTI” U MOJOJOJ DOMOVINI(DO DALJNJEGA BEZIMENOJ?)-A NOVCEM PREVARENOG NARODA..?! UZ TEHNIČKU POMOĆ DESANTNIH JEDINICA “VOJSKE SLAVNE-DOKAZANE U ODBRANI SER BPSTVA I KOSOVA NA KONAVLE I DUBROVNIK-I DILJEM PROSTORA OD VARDARA O TRIGLAVA…U POVIJESNO ISTORIJSKIM VREMEIMA -1988-2989-21991-1999-2O2O.GODINE-DO (BOJIM SE)..U NEDOGLED?!

  I NA KRAJU BEZ KRAJA-U STRAHU DA ME NEBI “MOJI PROGLASILI-ZA POTURICU”..POVEZAĆU “JEDNO BEZGLAVO TIJELO-DVIJE IDEOLOGIJE”-ISTIH CILJEVA (NAROD SE (NE)PITA-JER MU BOG NIJE DAO GLAVU NEGO TRUP SA BLIZNIOM”..DA PODSJETIM “ZABORAVNE..DA SU SE ISTO TAKO(KAO NA I POD RUMIJOM)-VIORILE TROBOJKE-KOJE SU “PODIZALI -TKOĐE”NEKI DRUGI UĆITELJI”(STRANE DRŽAVE) U DANE PROSLAVA LODA I SVETOG TRIPUNA-PO KOTORU I DILJEM PRIMORSKE CRNE GORE..DIZANE-PODIZANE NA TUĐIM OBJEKTIMA..NOTA BENE OBJEKTIMA (CRKVAMA ).DRŽAVE VATIKAN-ČLANICE(ČINIMI SE) UJEDIJENIH NRODA..ČIJI DRŽAVNI SIMBOLI NISU-TROBOJKE..NITI JE JEDNONACIONALNA DRŽAVA…OMEĐENA “TROBOJKOM-TROBOJKAMA!?!

  ZATO BUDIMO ISKRENI I ČUVAJMO SE OD” PISANJA”?!..ONO JE NEIZBRISIVO! A SLOBODNO GOVORIMO..JER SUDBINA NAŠIH “GOVORA..GOVORANCIJA”-SVEZANA JE ZA VJETAR…”A VJETAR NOSI-SVE U NEPOVRAT”.?

  • Infišana u srpstvo ova učiteljica, želi pokoravati mališane, čak i one drugih vjera ili ateističkih nazora, svetosavskom demagogijom!
   Pravoslavna klerikalna talibanizacija je na djelu. Došla je ova učiteljica u tuđe pitomo dvorište, da bere narodni
   cvijetak mladosti, za taštinu
   klero-fašista SPC !

 6. Hvala i bravo Dubravka!
  Ova navodna učiteljica je klerikalka i kao takvoj, nije joj mjesto u školi, nek’ ide u manastire , da podučava !

 7. Zaboravice nasa djeca i Vita i Miku,ali ce poznavati Pipi,Gospodara prstenova,,Alisu i Petra Pana.
  A uciteljice ce prenositi neke drige vrijednosti.
  Jos ce ih nauciti Tik Tok.Ili ga oni vec znaju.
  U moru istine i lazi ,tesko ce se djeca snaci.
  A jedan od pokazatelja treba da bude i ucitelj.
  Da ih nauci i o Koroni i zlu a ne molebanima i litijama
  Da ih uvede u ovaj novi svijet sa znanjem i sigurnoscu ,da odole krizi i bolesti.
  A roditelji? Nek se dobro zamisle
  A drustvo?
  Neka odgovori ,jer mora

  • MANJE SE GLEDAJ U OOSOBENO ZRCALO(KAKO TE-VAS ODAVNO OPOMENU Njego!š)PA ĆE TI BITI JASNIJE “DU?EBRIŽNI ISKOPNIČE-ISKOPANICI KASAPIA I GROBARA SA DEDINJA I NJEGOVOG “KVARTETA “4M”omir MILOŠEVIĆ i Milo MAROVI!!!…-ZATO SAM TI I REKA U GORNJEM NAPISU..DA TEBE I SLIČNE -NE TREBA KRIVITI “ŠTO STE GLUPI ROĐENI”-I DEBOTO- NA KONAVLE I DUBROVNIK “KRIZMANI”..DRAGI ‘?/b/u??-/zd/o…!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].