CDT: Ne prikupljati podatke o naciji, religiji, jeziku

9

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od najviših državnih zvaničnika i mandatara za sastav nove vlade, da se na predstojećem popisu stanovništa ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti kao i o jeziku.

Iz te NVO navode da je inicijativa upućena u cilju kvalitetnijeg demokratskog dijaloga relevantnih društvenih aktera o budućem popisu stanovništva, domaćinstava i stanova (popis), a prije početka zvanične javne rasprave o novom tekstu zakona.

“Inicirano je da se prilikom sprovođenja narednog popisa odbaci praksa prikupljanja podataka o etničkoj (nacionalnoj) i religijskoj (ne)pripadnosti kao i jeziku kojim građanke/ni, koji su po metodologiji subjekti popisa, govore”, navodi se u saopštenju CDT-a.

Cilj predloga je, kao su kazali, prekid dosadašnjih praksi i ustaljenog načina na koji se shvata suština popisa.

“Ovaj predlog predstavlja i diskontinuitet odnosa državne politike u odnosu na popis stanovništva, ali i sa načinom ponašanja relevantnih političkih i drugih društvenih aktera u toku njegove pripreme i sprovođenja”, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a navode i da prethodna praksa sprovođenja popisa nije bila nelegitimna, ali smatraju je prevaziđenom, pa, kako su kazali, zato žele da ponude alternativni način razmišljanja za drugačije razumijevanje suštine ove važne društvene akcije.

Inicijativa je, kako ističu, u potpunosti u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje podrazumijevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana, jer je dosadašnji konvencionalni način prikupljanja i obrade podataka prevaziđen, zastario i manje pouzdan.

“Vlada je u toku mandata 2016-2020. godine počela pripremne aktivnosti u ovom pravcu, ali one nijesu završene na vrijeme, pa će se i ovaj popis sprovoditi na ovaj, konvencionalni način. Popis jeste i treba da bude statistička akcija koja olakšava, podupre i usmjerava državne politike i ne sprovodi se, kako se to često misli, radi izjašnjavanja građana o vjeri, naciji i jeziku”, piše u dopisu.

U CDT-u smatraju da je ključni cilj prikupljanja podataka o etničkoj, vjerskoj ili jezičkoj pripadnosti vođenje etnonacionalističkih stranačkih politika i nastavak manipulisanja sa osjećajem nacionalne i vjerske pripadnosti građana.

“Ustav Crne Gore jasno proklamuje građansku državu i njime se ne određuju većinski i manjinski narodi niti se bilo koja važna ustavna obaveza ili politika države veže za etničku pripadnost građanki/na, izuzev zaštite identiteta manjina, što se može uraditi bez i bez popisa. Sprovođenje popisa po ustaljenoj praksi značilo bi i nastavak politike razaranja društvenog bića Crne Gore na vjerske i nacionalne okvire i dodatno udaljavanje od principa građanske države”, ističu iz CDT-a.

Usvajanje inicijative, kako smatraju u CDT-u nužno bi otvorilo pitanje na koji način će biti ostvarivana dosadašnja prava naroda koje naše zakonodavstvo definiše kao manjinske. Ovo se, kažu, prije svega odnosi na utvrđivanje procenta etničkih manjina potrebnih za primjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

“Za utvrđivanje ovih podataka biće, kako to zakoni kažu, korišćeni podaci sa prethodnih popisa, a u slučaju većih demografskih promjena (što redovno prati zvanična statistika) oni mogu biti provjereni kroz sprovođenje prikladnih zvaničnih istraživanja. Širok je prostor za afirmaciju i očuvanje posebnosti naroda ali popis nije put za njihovo ostvarivanje”, kazali su iz CDT-a.

9 KOMENTARI

 1. ..”STARI UROĐENI “OBIČAJI”-MODERNIZOVANI U SLADU SA POTREBAMA “HOMO NOVUSA(CRNOGRCA I SRBINA?)”-NA NOVIM OSNOVAMA-ZADOVOLJENJA NEZAJEŽLJIVVIH TAMO NJIHOVIH B L I Z N I C A”?!

  1a.NA POTONJEM POPISU-2O11 BIJAŠE CRNOGORACA..SUMALO 45%…?!

  2a.MATERNJI CRNOGORSKIM JEZIKO ZBORAŠE NJIH 36%..ILITI MANJE.9%?!…NIJE DATI DA SU OVE 9%-ONIZI “crnogorci”-TE SU “KUPILI “CRNOGORSKI/ekonomski/ PASOŠ-DRŽAVJANSTVO”…?

  1b. NA ISTOM POPISU(2O11.godine) BIJAŠE SER BA-NAĐOŠE IH “POPISIVAČI”..DA IH IMA SUMALO 29%?!..

  2b: MATERNJIM SER BPSKIM JEZIKOM ZBORAŠE 42% POPISANIH SER BA I OSTALIH ..KOJI ČINE ONE “NAUČNO FANTASTIČKE”-13% VIŠKA “SER BA”-KOJIMA JE MATERNJI JEZIK SER BPSKI?!

  PITANJE SVIH PITANJA:..”JEL OVO STATISTIČKA GREŠKA U OBA SLUČAJA”(CRNOGORAC-SER BIN)….ILITI “NADPRIRODNI DAR”-MOĆ BRZOG “MITARENJA”?

 2. Crnogorci smo, ateisti, sa popovima i crkvama nemamo ništa, a ćirilicu smo učili, ali je uglavnom ne koristimo, zastarjelo pismo, koje forsiraju srpski nacionalisti!
  “Srbe” volimo taman onoliko, koliko oni Nas! Bošnjaci i Albanci su o tome izrekli svoj sud, a i Mi imamo svoj:
  “svoji smo na svome”, klaparala i
  babarogonje – tamo njima, manitijem !
  (Jordane, ne plekaj se u posale
  crnogoracah !)
  Nacionalisti su tužna svita, a lulaši
  grbaljski su utihnuli, kao i sezona, a
  ugostitelji neka vade pare iz slamarica,
  puno su se okusali !
  Tu-tu, pa-pa Jole, do šljedećih izbora,
  pa ko dočeka, “oslobođenje” i
  narodno suđenje pred Dojmi !

  • …TAJ ZASIGURNO NEĆE DOČEKATI TUĐE ZLO..NO GA GOSPOD POZVATI I -STAVITI MERD- U KAZNU..SMESTITI NA SIMITOIUM..!..ČUVAJ FAMELJU Grujo Dan Culo Roto Vina…”BOG NEMA MILOSTI”-PREMA VAMA “PETOKRAKA SU PET PERA”..TO JE “ZNAČKA PROLETERA-KASAPINA I GROBRA SA DEDINJA I NJEGOVOG “ČETVOROPEA-NA POTINJEM SKALINU UGAZIO-PRED PUT U VJEČNOST 4M”omir MILOŠEVIĆ I Milo MAROVIĆ”…?!…E BO..DRAŽNSTVENI….Grujo Dan Cuo Roto Vina!!!

   • Pa Jolovani, da, Mi smo i
    petokrakaši, i to sa srpom i čekićem!
    Ne brigaj se , senjani smo Mi,
    od rođenja, da budemo trn u oku
    Tebi prevrtalu, info-lažu koji
    odje proteže para-lažu, bez
    argumenata i fakata!
    Lolobriđidaš si i neartikulisani
    faflaćun, koji nema veze sa stvarnošću .
    Kreveljiš se, ko staro raśedlano
    kljuse dorata, bez brata i roda !
    Mi smo ponosni na tekovine NOBa,
    koje si Ti napustio 90-ih !

    • NISAM VE NAPUŠTIO VAŠIH 9O GODINA…NO 1.STUDENOG.1991 GODINE-TOČNO U DANE KAD STE ŠEMENILI-JAHALI ONE KRAVE(TVOJE VAŠE MANJTENUTE) NA GRUDU U KONAVLE-I USPUT BRANILI “SER BPSXTVO-ČARNOGORSTVO I KOSOVO-PREDVOĐENI KASAPINOM I GROBAROM SA DEDINJA I NJEGOVIM ČARNOGOROSER BPSKI ČETVOROREGOM “4M”omirom MIOŠEVIĆEM I Milom MAROVIĆEM”…!!! I DANAS IMAM VISOKU PENZIJU-KOJU UŽIVA TRENTNO 4O2 GRAĐANINA RASPORDATE MONTENEGORO-JUNAČKO GNJEZDO…

 3. Popis bez podataka o nacionalnosti i vjeri, potpuno je ispravan pristup. Cemu ti podaci i sto bi to jednu drzavu trebalo da tereti, a narocito da od toga nesto kljucno zavisi.
  Drzavljanstvo, i tacka. Manjinski narodi su vec definisani, nema potrebe ponovo utvrdjivati.
  Drzava ne smije biti ugrozena zbog nacionalnog izjasnjavanja, ili pripadas ovdje ili idi gdje pripadas.
  Dosta je bilo mrznje, kopanja ociju i cupanja noktiju, zbog nacionalizma na ovim prostorima !

 4. Poslije popisa 2021 izjednačiće se broj Crnogoraca i broj Srba. Nakon toga, ustavno će se ustanoviti državotvornost dva naroda u CG, crnogorskog i srpskog.

  • Drzava postoji, nije potrebno definisati drzavotvorni narod, to je vracanje unazad. I nisu samo dva naroda, vec svi koji zive u njoj su drzavotvorni. Kome je potreban tacan broj ovih i onih, i zasto ? To ne popisuje, ni broji ni jedna drzava u Evropi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].