Naša Dušanka magistrirala na prestižnom Birkbeck Univerzitetu u Londonu

8
Dušanka Brguljan Asci

Dušanka Brguljan-Asci

Na Birkbeck prestižnom Univerzitetu u Londonu, koji predstavlja zajednicu 18 vodećih britanskih univerziteta, ovih dana je magistarski rad odbranila naša sugrađanka Dušanka Brguljan Asci.

Ona je prva i jedina Crnogorka koja je magistrirala na ovoj visokoj školi, čija je počasna savjetnica princeza Ana iz britanske kraljevske porodice.

Njena tema je Menadžment u ljudskim resursima, a to je i oblast kojom se u posljednih 14 godina bavi i to iz tri različite zemlje.

Poštujući diplomatska strožija pravila, detaljnije nam Dušanka nije mogla govoriti.

“Ovo je izuzetno zanimljiva tema. Tema sadašnjice ali i budućnosti, pa mi nije bilo teško da pratim programe na više jezika i da uporedo podižem dvoje djece”, priča nam 40. godišnja Dušanka Brguljan Asci, rodom iz kotorskog naselja Škaljari, odakle je prije 20 godina otišla u svijet.

Prvo na studije ekononije u Beograd, a potom u inostranstvo.

Danas živi i radi u Tirani, a do londonskog Univerziteta je doveo magistarki rad.

Međunarodni program Univerziteta u Londonu je dostupan svim zemljama svijeta, a na ceremoniji inauguracije 5. marta je bilo preko 1000 studenata iz 86 zemalja.

“Kada je na svečanosti uručenja diplome došao red na mene i izgovoreno ime moje države Crne Gore, osjećala sam pomiješanu emociju sa ponosom od koga je drhtao prostor i vazduh i tlo, činilo mi se. U amfiteatru se govorilo u tom trenutku na 156 svjetskih jezika”, priča Duda.

Na ovom Univerzitetu, podsjetila je naša sagovornica prestižnu diplomu je dobio i Nelson Mandela.

Savjetnica fakulteta, princeza Ana nas je počastvovala svojim prisustvom na svečanosti, a po pravilima Univerziteta, u takvim prilikama se nosi posebna uniformea koja je stara 400 godina, vidno uzbuđena priča Dušanka za Skala radio.

Ta uniforma je meni  bila za broj moguće veća, ali su organizatori objasnili da ne može da se prilagodi ženama, jer svih ovih godina nije mijenjan kroj, budući da su prije 400 godina ovaj Univerzitet pohađali samo muškarci.

“Na inauguraciji su predstavnici Univerziteta kazali da budemo ponosni što smo dio jedne svjetske zajednice čije spone nas vezuju do kraja života. Boje ovog Univerziteta moraju se braniti i slobodno širiti stečena znanja”, kazala je Brguljan Asci.

Što se same teme tiče, bavljenje ljudskim odnosima, kaže ona, ni jedan računar ne može da zamijeni i taj posao ne može da zastari, pa stoga  Duda preporučuje mladima da razmisle i ulože svu energiuju i svoje znanje upravo u oblast ljudskih resursa.

Ono čime se Dušanka konkretno bavi su radni odnosi, primanje i otpuštanje radnika, izdavanje plata, briga o njihovom usavršavanju i treninzima, ali i konfliktima u odnosima na radnom mjestu.

Prema njenim riječima sve, bar veće kompanije koje imaju međunarodni upliv kapitala u našoj zemlji, trebalo bi po pravilu da imaju menadžera za radne odnose.

Preporuka Dušanke Brguljan Asci mladim ljudima u Crnoj Gori je da se obrazuju i stalno rade na sebi jer je to jedina prava investicija.

Što se rodnog Kotora tiče, Dušanka svake godine odmara u gradu koji  je najljepši na svijetu, kaže ona.

“Mnogo se radujem  kada vidim pomake u razvoju Kotora. Posebno mi je drago što se stari grad  skoro kompletno obnovio od potresa 1979. godine. Ono što veseli je da se na ulicama Kotora ne čuje samo naš jezik, već se srijeću brojni turisti i gosti a bio je jedan period mrtvila, kada se nije mogao čuti ni jedan svjetski jezik. Međutim, može se i mora i bolje i više kada je Kotor u pitanju. Moja porodica i prijatelji smatraju da je Kotor grad broj jedan i prvi u Crnoj Gori koji zrači nesvakidašnjom  ljepotom. Posebna pogodnost je blaga mediteranska klima i prelijep zaliv, ali mi se čine da sami Kotorani koji žive u ovom gradu ne vide njegove blagodeti i ne znaju što imaju”, zaključila je Dušanka.

8 KOMENTARI

  1. Tako je skaljarica.Ovdje se u Kotor sve prasta osim uspjeh.Pogotovo ovaj Evropski ili Svjetski.To nikako.Svaka cast Dusanka samo naprijed.Ljubomora je uvijek bila hrana sitnih dusha.

  2. Svaka cast Gospodji ali ove informacije nisu tacne. Niti je Birkbeck prestizan fakultet niti je ova Gospodja jedina crnogorka koja je magistrirala na ovom fakultetu. Znam ih jos sigurno 4, a koliko ih tek ima. Kotor ima mnogo djevojaka i momaka koji su zavrsili prestizne svetske Univerzitete, svakako prestiznije od Birkbeka,(Cambridge, Oxford, LSE, London Business School, Imperial College ..) pa ih ne “mencujete”. U svakom slucaju gospodji svaka cast…

  3. Bravo Dušanka, čestitke od mene i moje porodice. Zasta, veliki je to uspjeh, mi to dobro znamo koji ovdje u UK živimo.
    Pozdrav tebi i svima u Brguljane.
    Stari Kotoranin

  4. Tako je Skala to su teme i naše ljude treba promovisati. Ova žena zaslužuje da se zna za njezin uspjeh.Bravo i havla ovom radiju za ovakve teme.

  5. Bravo za naše uspješne ljude u svijetu. Da je ostala u Kotor ne bi se ni znalo za nju i njene kvalitete. Ako bi ih i pokazala gledali bi na sve načine da je ospore i da je prvo izogovaraju pa onda da po kotorski smeta ko god nešto valja. Jer slabo se ovdje uspjeh prašta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].