Nakon donošenja naredbe roditelji će imati pravo na plaćeno odsustvo

0
djeca u školi

Da bi plaćeno odsustvo roditelja djece do 11 godina bila obaveza za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da u narednom periodu ostvari to pravo donijeće se poseban akt, odnosno naredba.

Procedura za izradu i donošenje će biti pokrenuta već danas. To je zaključak današnjeg sastanka Ombudsmana Siniše Bjekovića i zamjenice Snežane Mijušković, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, ministra prosvjete Damira Šehovića, ministarke ekonomije Dragice Sekulić i predstavnika Sekretarijata za zakonodavstvo.

Roditelji djece do 11 godina koji su u septembru sa poslodavcem postigli dogovor o korišćenju plaćenog odsustva imaju pravo na naknadu, i nju je do sad iskoristilo preko 1.000 roditelja, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore iz 28. avgusta, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvjete, Ministarstva ekonomije i Institucije Ombudsmana.  Ističu da se zahtjevi za naknadu zbog iskorišćenog septembarskog odsustva inače mogu podnositi Ministarstvu ekonomije do kraja oktobra.

Dodaju i da je Vlada Crne Gore 28. avgusta, odmah nakon najave odgađanja školske godine, razmotrila i usvojila informaciju u kojoj se, između ostalog navodi: „Zbog odgađanja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.” Ovaj dokument i zaključak Vlade je objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore.

“Ipak, kako ne bi dolazilo do sporova na relaciji zaposleni-poslodavac, odnosno kako bi ova mogućnost bila imperativna za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da je iskoristi, te kako ne bi dolazilo do bio kakvih nedoumica i nemogućnosti da roditelji ostvare ovo pravo, dogovoreno je donošenje posebne naredbe kojom će se dodatno tretirati ovo pitanje. Već danas će se pokrenuti procedura izrade”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Zaključuje se da su se sagovornici složili da je potrebno ovo pitanje ispratiti do kraja, “kako se više ne bi dešavali propusti u komunikaciji te kako bi se, kao i do sada, učinilo sve da se roditeljima u ovoj specifičnoj epidemiološkoj situaciji izađe u susret”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].