Najskuplje liječenje djece van Crne Gore koštalo 190.000 eura

0
Sead Čirgić
Stotinu devedeset hiljada eura. Toliko je Fond za zdravstveno osiguranje ove godine platio najskuplje liječenje djece van Crne Gore, a odnosilo se na transplataciju koštane srži, koja je sprovedena u bolnici Acibadem.

Kako je CdM-u kazao direktor Fonda Sead Čirgić, najskuplje liječenje u Srbiji iznosilo je 40.850 eura.

Od 1. januara do 15. oktobra ove godine, na liječenje van Crne Gore (liječenje, dijagnostika i kontrola) upućeno je 462 djece.

“U zdravstvene ustanove Republike Srbije 396-oro djece (uzrasta do 18 godina), a u zdravstvene ustanove drugih inostranih država – 66-oro djece. U istom periodu prethodne godine, u zdravstvene ustanove Srbije, upućeno je 616-oro djece, dok je u zdravstvene ustanove drugih inostranih država upućeno 167-oro djece”, kazao je Čirgić.

U periodu 1. januara do 15. oktobra 2020, najskuple liječenje iznosilo je 190.000 eura, a odnosilo se na transplataciju koštane srži, koja je sprovedena u bolnici Acibadem, dok je najskuplje liječenje u Srbiji iznosilo 40.850 eura.

“U istom periodu 2019. godine, najskuplje liječenje iznosilo je 400.000 eura (transplancacija kostne srži u Njemačkoj), dok je najskuplje liječenje u Srbiji fakturisano na iznos 58.000 eura”, kazao je CdM-u Čirgić.

Evidentno je da se sve češće organizuju akcije za prikupljanje pomoći za liječenje djece, uglavnom na inicijativu NVO ili njihovih roditelja koji bi da ih vode u inostranstvo na liječenje, bez podnošenja zahtjeva Fondu za zdravstveno osiguranje.

Fond je više puta davao obavještenje medijima kojima je apelovao da treba izbjegavati ovakve načine samoorganizovanja roditelja, zato što je, kaže Čirgić, upućivanje na liječenje van Crne Gore, propisano pravo u okviru zdravstvene zaštite, koje osigurana lica mogu da ostvare uz poštovanje propisane procedure.

“Iz dosadašnjih primjera organizovanja akcija prikupljanja pomoći, u najvećem broju slučajeva bilo je riječi o upućivanju na liječenje koje još uvijek nije naučno dokazano i prihvaćeno odnosno potvrđeno u ljekarskoj praksi, tj. predstavlja eksperimentalni oblik liječenja, ili su ljekari Kliničkog centra Crne Gori bili mišljenja da se liječenje može sprovesti u ovoj zdravstvenoj ustanovi”, objašnjava Čirgić.

Fond je takođe više puta apelovao na humanitarne organizacije da pri pokretanju akcija prikupljanja sredstava za liječenje decidno navedu razloge zbog kojih oboljelo dijete nije upućeno o trošku Fonda.

“Bez te bitne informacije stvaraju krivu sliku i proizvode nesigurnost kod građana da Fond nema sredstava ili ne može obezbijediti liječenje, što vidite  kroz prezentovane podatke da nije tačno. Još jednom naglašavamo, da svako dijete kojem nadležni konzilijum KCCG predloži upućivanje na liječenje u inostranu zdravstvenu ustanovu, ostvariće ovo pravo na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u skladu sa propisima, bez obzira o kojem se iznosu radi”, navodi Čirgić.

Objašnjava i koja je procedura da bi nekom djetetu bilo odobreno liječenje van.

“Osigurano lice može ostvariti pravo na liječenje u inostranstvu podnošenjem zahtjeva Fondu za upućivanje na liječenje van Crne Gore. Uz zahtjev se podnosi predlog Konzilijuma za liječenje u inostranstvu osiguranih lica do 18 godina KCCG. Pored konzilijarnih preloga potrebno je dostaviti i drugu medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na prethodno liječenje”, objašnjava Čirgić.

Osiguranom licu koje je upućeno rješenjem Fonda ili izdatom uputnicom za liječenje u zdravstvenim ustanovama Srbije sa kojima Fond ima zaključen ugovor, pokrivaju se ukupni troškovi liječenja (ambulantno, polikliničko i bolničko), kao i troškovi ishrane i smještaja pratioca djetata u bolnici za vrijeme liječenja, do navršenih 15 godina života djetata, odnosno pratioca djeteta do navršenih 18 godina, ukoliko se dijete liječi od malignih bolesti.

“Osigurano lice i pratilac imaju pravo i na naknadu troškova prevoza sredstvom koje opredijeljeno rješenjem, odosno uputnicom Fonda, na naknadu troškova obezbjeđivanja neophodnog medicinskog sredstva ili medicinsko-tehničkog pomagala koje predloži ljekar zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, kao i lijekova za vrijeme bolničkog liječenja ukoliko je bilo neophodno obezbijediti ih za vrijeme liječenja u inotranstvu, kao i terapija u odgovarajućoj količini najduže do 15 dana, po povratku sa liječenja u Crnu Goru”, navodi Čirgić.

S.Đukanović

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].