Na Cetinju od posljedica korone u jednom danu preminuo bračni par

0
Cetinje

Na Cetinju su za prvih deset dana oktobra registrovana 92 oboljela od Covid-19, od čega u periodu od 5. do 11. oktobra njih 51. U ovom periodu obavljena su 202 testiranja. Među testiranima bile su četiri trudnice i 34 djece. Dvije osobe su preminule, a CdM saznaje da je u jednom danu od koronavirusa preminuo bračni par.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje istakao je da je situacija u tom gradu izuzetno ozbiljna, bez obzira na to što je primjetno da se bolje poštuju preporučene preventivne mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje.

Službenici Komunalne policije Prijestonice Cetinje, Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, kao i Tržišne inspekcije, postupajući u skladu sa ovlašćenjima, kontrolisali su 122 ugostiteljska objekta i 16 trgovina, dok je 440 građana upozoreno da poštuju mjere.

“Epidemiološka situacija u Prijestonici Cetinje izuzetno je složena, sa više od 100 oboljelih i šest smrtnih slučajeva. Kovid timovi Doma zdravlja i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje angažovani su u punom kapacitetu, kao i službenici Komunalne policije i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, kako bi se spriječilo dalje širenje novog koronavirusa i sačuvalo javno zdravlje”, navode iz Prijestonice.

Kako su dodali, mjere se posljednjih dana mnogo bolje poštuju u privrednim društvima, kao i na javnim površinama, ali je primjetno da građani i dalje ne poštuju mjere samoizolacije, te da se okupljaju suprotno izdatim preporukama.

“Apelujemo na građane, a posebno na mlade, da izbjegavaju organizaciju slava i rođendana, žurki, kao i drugih događaja koji podrazumijevaju učešće većeg broja ljudi, jer tako sebe i druge izlažu nepotrebnom riziku od obolijevanja. Već imamo slučajeve obolijevanja cijelih porodica, ali nažalost i smrtne slučajeve unutar jedne porodice za manje od 24 sata. Napominjemo da se sve propušteno može nadoknaditi, osim ljudskog života”, ističu oni.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, koji je i rukovodilac Opštinskog tima, sazvao je nakon sjednice tog tijela i kolegijum gradonačelnika, na kojem je upoznao sekretare, direktore i rukovodioce gradskih sekretarijata, direkcija i službi sa epidemiološkom situacijom u gradu.

Kašćelan je predstavnike lokalne uprave upozorio da je situacija alarmantna i zatražio od njih da preduzmu sve mjere opreza kako bi sačuvali sopstveno i zdravlje zaposlenih, kao i  građana sa kojima dolaze u kontakt.

Podsjetio je i da su četiri zaposlena u Prijestonici inficirana novim koronavirusom, te da je dio rukovodilaca i službenika u samoizolaciji.

“Mjere prevencije moraju se poštovati, a posebno treba obezbijediti poštovanje fizičke distance, stalno nositi zaštitne maske i svesti sve socijalne kontakte na minimum. Period pred nama je izazovan, čeka nas dosta obaveza oko pripreme i usvajanja strateških dokumenata i budžeta. Ne smijemo dozvoliti da sistem stane, jer imamo odgovornost prema građanima, čije potrebe moraju u svakoj situaciji biti naš ključni  prioritet”, upozoravaju iz Prijestonice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].