Mugoša: Više vjerujemo partiji, nego u postojanje korone

0
Aleksandar Mugoša
Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša ocijenio je da se zdravstveni sistem Crne Gore još uvijek dobro bori protiv epidemije koronavirusa, te da do sada nijesu prijavljene značajne negativne promjene.

Navodi da su masovna okupljanja uzrok ovolikog broja oboljelih.

On je za TVCG rekao da su njegove kolege iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) sigurno dali sve od sebe da borba protiv korone bude uspješna.

“Tome smo bili svjedoci u jednom periodu. E sad pitanje edukacije i usmjeravanja građana, povećanje zdravstvenih kapaciteta, to su ustvari političke odluke i struka ne može tu da mnogo uradi”, rekao je Mugoša.

On je rekao da je šansa virusa da se širi onoliko koliko mu mi dozvolimo, a očigledno smo mu dozvolili da se previše širi.

Kao društvo, kaže, moramo da se ujedinimo, jer se suočavamo sa razarajućim problemom.

Govoreći o tome kako se zdravstveni sistem nosi sa epidemijom. Mugoša kaže da se “još uvijek dobro borimo”, te da nijesu još uvijek prijavljene neke značajnije negativne promjene.

Mugoša je rekao da niko više ne smije da ne vjeruje u koronu.

“Ne znam zašto nije moguće vjerovati istovremeno i u Boga i u koronu. I ja sam vjernik. Postoje ljudi koji u Crnoj Gori više vjeruju u partiju ili neke druge stvari nego što vjeruju u postojanje virusa. A već imamo 230 porodica koje su izgubile tragično svog najbližeg”, navodi on.

Tražeće krivca u društvu za stanje u zemlji je više psihološko pitanje da uvijek tražimo krivca za sve što se desi.

“U Francuskoj su ljekari zajedno sa rodbinom preminulih tražili da se ispita nemar i postupanje odgovornosti. Sud je to prihvadio i sad se sprovodi istraga. Naše društvo ne treba to da radi, jer mi nijesmo spremni za to. A drugi je razlog mnogo ozbiljniji. Razlog ovog obolijevanja su masovni skupovi kojih smo svi mi bili svjedoci”, navodi Mugoša.

Kad su u pitanju uslovi rada, Mugoša kaže da zdravstveni sistem raspolaže sa dovoljno medicinske opreme, ali da je kadar iscrpljen.

“Dobri smo za sad, bez obzira na sve teškoće u radu”, rekao je Mugoša.

Mugoša je napravio paralelu sa zemljama regiona i situacijom tokom borbe protiv koronavirusa, navodeći da Slovenija ne zna koliko ima oboljelih ljekara, koji traže oslobađanje od krivične i profesionlane orgovornosti zbog greške koje prave zbog iscrpljenosti.

“U Hrvatskoj sam vidio najavu da će inficirani ljekari raditi u skafanderima, u BiH je ogroman broj ljekara neopravdano na bolovanju. U Srbiji imate dvije grupe ljekara koji su suprotstavljeni jedni drugima. Jedni podržavaju vlast, drugi koji su protiv vlasti. To je degutantno slušati”, navodi Mugoša.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].