Mugoša: Situacija sa koronavirusom ide ka dramatičnoj, Institut predlagao poptuni “lockdown”

0
dr Boban Mugoša

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša kazao je da situacija sa koronavirusom ide ka dramatičnoj, te da je Institut predlagao poptuni “lockdown”.

Nacionalno koordinaciono tijelo danas je donijelo novi set mjera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koje će važiti za cijelu Crnu Goru.

Trgovine i ugostiteljski objekti do 20 sati, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom, i zabranjuje se napuštanje objekta stanovanje od 21 do 5 sati ujutro.

Svi vjerski obredi i skupovi održavaće se bez vjernika.

“Ove mjere, ako se budu poštovale, smanjiće broj inficiranih, a oni koji su dužni treba da ih kontrolišu. Svi oni koji su važni i bitni u ovom društvu, i Vlada i Skupština, pravosudni organi, da učine sve što je do njih da se smanji infekcija koja se širi kao požar”, rekao je Mugoša.

On je saopštio danas na konferenciji za novinare da su škole bezbjedno mjesto i da đaci treba da se vrate u škole po utvrđenom sistemu sistemu.

“Djeca treba da idu u školu od prvog do šestog razreda, kao i učenici prvog razreda srednjih škola. A ostali i dalje da imaju on-line nastavu. Molim da roditelji povedu računa kako djeca dolaze i odlaze iz škole. Njihovo druženje tokom slobodnog vremena može dovesti da se zaraze”, istakao je Mugoša.

Prema njegovim riječima ako bi bio uveden “lockdown” onda bi svi išli na online nastavu.

Posljednji pokušaj pred lockdown

Nove mjere se primjenjuju od nedjelje u 00:00, tako da ugostitelji mogu već u nedjelju ujutro da otvore objekte, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Ugostiteljima će biti potrebno neko vrijeme da obezbijede sve što je potrebno da otvore kafiće. Oni mogu da otvore bašte dok ne ispune mjere koje su propisane za unutrašnjost objekta. Za one koji ne poštuju mjere neophodna je brza rekacija tužilaštva i policije”, rekla je ona.

Sekulić je istakla da je u pitanju posljednji pokušaj pred potpuno zatvaranje.

Nove mjere za cijelu CG: Prodavnice i lokali radiće do 20 sati, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom, vjerski obredi bez vjernika, zabrana napuštanja kuća od 21 do pet sati ujutro…

Mjere u borbi protiv koronavirusa traju do 1. decembra, uz mogućnost produženja

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, predložene su mjere koje će trajati do 1. decembra, sa mogućnošću produženja:

1. Zabrana kretanja od 21 do 5 ujutru uz predefinisane izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi

2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru

3. Zabrana teritorija kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi

4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja)

5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika

6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od 7 do 20 sati. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.

7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova. Imenovati odgovornu osobu u kafiću koja će se starati da se mjere poštuju.

8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.

9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koji nisu članovi istog domaćinstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].