Nove mjere za cijelu CG: Prodavnice i lokali radiće do 20 sati, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom, vjerski obredi bez vjernika, zabrana napuštanja kuća od 21 do pet sati ujutro…

9

Nacionalno koordinaciono tijelo danas je donijelo novi set mjera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koje će važiti za cijelu Crnu Goru.

Trgovine i ugostiteljski objekti do 20 sati, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom, i zabranjuje se napuštanje objekta stanovanje od 21 do 5 sati ujutro.

Svi vjerski obredi i skupovi održavaće se bez vjernika.

Prema riječima ministara zdravlja Kenana Hrapovića, jedan dio građana je svjesno ili nesvjesno potisnu da postoji koronavirus i na globalnom nivou i u Crnoj Gori.

“Nijesmo doprinijeli do jednog broja građana, koji ne poštuju mjere. Građani u gradu u kojem su zatvoreni lokali idu u drugi grad. To je primjer lične neodgovornosti. Znam da svako od vas zna nekog ko je imao koronu. Mnogi su izgubili svoje voljene i saosjećamo se sa njihovim bolom. Čini se besmislenim tražiti krivca u ovoj težkoj sitaciji, možemo svi uraditi da pomognemo u ovoj teškoj situaciji”, kazao je Hrapović.

On je apelovao na građane da poštuju mjere i javni djelatnici ličnim primjerom daju doprinos.

“Jedino pitanje života i smrti ne smijemo da politizujemo. Krajnje je vrijeme da shvatimo u kakvoj se situaciji nalazimo i počnemo da poštujemo ove krajnje jednostavne mjere”, rekao je Hrapović.

Hrapović je kazao da ne treba tražiti krivca u ovoj situaciji, ali i da su mjere donešene na vrijeme.

Mjere traju do 1. decembra, uz mogućnost produženja

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, predložene su mjere koje će trajati do 1. decembra, sa mogućnošću produženja:

1. Zabrana kretanja od 21 do 5 ujutru uz predefinisane izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi

2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru

3. Zabrana teritorija kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi

4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja)

5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika

6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od 7 do 20 sati. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.

7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova. Imenovati odgovornu osobu u kafiću koja će se starati da se mjere poštuju.

8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.

9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koji nisu članovi istog domaćinstva.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da situacija sa koronavirusom ide ka dramatičnoj, te da je Institut predlagao poptuni lockdown.

“Ove mjere, ako se budu poštovale, smanjiće broj inficiranih, a oni koji su dužni treba da ih kontrolišu. Svi oni koji su važni i bitni u ovom društvu, i Vlada i Skupština, pravosudni organi, da učine sve što je do njih da se smanji infekcija koja se širi kao požar”, rekao je Mugoša.

Posljednji pokušaj pred lockdown

Nove mjere se primjenjuju od nedjelje u 00:00, tako da ugostitelji mogu već u nedjelju ujutro da otvore objekte, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Ugostiteljima će biti potrebno neko vrijeme da obezbijede sve što je potrebno da otvore kafiće. Oni mogu da otvore bašte dok ne ispune mjere koje su propisane za unutrašnjost objekta. Za one koji ne poštuju mjere neophodna je brza rekacija tužilaštva i policije”, rekla je ona.

Sekulić je istakla da je u pitanju posljednji pokušaj pred potpuno zatvaranje.

Simović podnio ostavku na mjesto predsjednika NKT-a

Dosadašnji predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti Milutin Simović podnio je ostavku na tu funkciju, saopštio je danas ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je na konferenciji za novinare NKT-a na kojoj su saopštene nove mjere u cilju sprečavanja koronavirisa saopštio da će on od danas biti na funkciji predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela.

Dramatično: U Crnoj Gori od posljedica koronavirusa preminulo još 13 osoba, 601 novozaraženi (u Kotoru 11)

9 KOMENTARI

 1. Pa ne noze… fino je navedeno bez vjernika. Procitajte dobro mjere ili vam treba prevod. E sad sto se one ne postuju je druga stvar a najvise zbog ovakvih kao sto si ti i drugih koji ovako komentarisu. Inace da je nova vlast donosila mjere koristili bi svi kasicicu jer se preko nj ne prenosi virus cuo si mandatara

 2. Što si se zabrinuo Jole?
  Da nećeš u sanitet?
  Oli bi prcao anti Corona cjepiva ?
  Nešto se ne śećam da si bio agilan
  kada je Variola Vera bila , mislim 1972.,
  a sad si se uzleprešao, pa šini
  penecelin !

  • …Isren da budem-prepa sam se za tebe Kaštio,A BORAMI I+Gruja Culo(Roto)Vina +Pera gudina-GUDINA i ostalu vašu bratiju-bagru..da ve.ova CORONA.ne peči u te šporke jezičine-kvarne duše “od stotine pašije promjenjivije vjera”-pa da ove vlasti ne ostanu brez-“V A S GLASNOGLIBOJEZIČINA”-l e l e k a č a -za tužnijem prešdnikom-KOJI TUGUJE za svojijem-PRERANO IZGUBLJENIJEM- prvijem saradikom Ajatoahom Amfilohijem? Sa kojim nam je “skrpio(NJEGOVO PRIZNANJE U TELE GRAFU SUĆUTI) samostalnu Crnu Goru-daleko bilo i zlotvorima..ka da se pridigao Kera đorđivić iz groba -Topčiderskog…?!!!

   I ZA KRAJ-JEDNA MALA “ŽALOSNICA” NA TVOJE (NE)SEĆANJE-SPOMENUTE 1972GODINE?..JA SAM TADER RADIO U GUMARU-“BOKELJKU” S MAMOM TI-I BIO SAM JOJ “POSLOVOĐA…ŠEF””?!

 3. Što je sa maskama na ulici, da li su i one obavezne tokom cijelog dana ili samo kada se ulazi u kafiće i u radnje, odnosno škole? Što je sa uredima, preduzećima, autobusima, domu zdravlja i td.? Kad se već donosi naredba, neka ona sve obuhvati, a ne da lutamo i čekamo da nas neko opomene ili kazni!

  • Pa ako je ovo prosirenje mjera logicno je da i dalje vaze ranije mjere. Znaci maske kao i do sada svuda…. to znaju i ptice na grani

   • Draga Lidija
    Ptice na grani znaju, to je tačno, ali majmuni ne znaju, pa ih svakodnevno gledam kako mi se sprdaju što nosim uvijek masku.

 4. …DIO MJERA JE PREVARA-PODMETANJE-“KLINOVA” FUTURISTIČKOJ VLASTI!!!..PRIMJER ZABRANE VJERSKIH OBREDA SA(BREZ?) VJERNIKA”?

  TO ZNAČI CRKVE OTVORENE ZA DANA DO 21 ČAS UVEČE…A PO I KROZ CRKVU VJERNICI MOGU TARAKATI-KUPITI SE..PO CIJELI DAN?! ZA KOJE VRIJEME POPOVI ĆE -“UTEĆI-IGRATI SE ŽMURKE”?…BLAGO,BLAGOŠ SA ODLAZEĆOM VLAŠĆU?!!..ODLAZEĆIM U ČOPORIMA-.”MUDROST JE BILA NJIHOVA JEDINA VRLINA”…E BO? “LUD-ZBUNJEN-NENORMALAN”- KO IM JEVJEROVAO U PASANE NJIHOVE (ZA NAVIJEK)-GODINE…BILI NE PONOVOLILI SE NI U ARHEOLOGIJI…!!!..I DA PONOVIM…(“NI PO KJU CIJENU?)-VJERSKI OBREDI PO CRKVAMA -BEZ VJERNIKA”? NA MESTU VOLJNO-AMIN AMEN PODARI IM GOSPODINE…?…ZA SVE JE KRIVA “PREURANJENA OSTAVKA” MAGISTRA ZELENIŠA I LEŠ NIKA”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].