Mugoša: Situacija nešto bolja, u 18 opština imamo pokazatelje da se smanjuje broj inficiranih

0
Mugoša – Kavarić

Direktor Insituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša kazao je na današnjoj pres konferenciji da je situacija sa koronavirusom nešto bolja.

 

Podaci pokazuju da se u 18 opština smanjuje broj inficiranih, ali za samo nekoliko dana. On je rekao da je potrebno 14 dana kako bi zasigurno utvrdilo da taj trend zaista ide niže.

“Uspjeli smo da očuvamo zdravstvene kapacitete, nemamo popunjenost bolnica. Ne znači da se nećemo naći u toj situaciji, ali za sada uspijevamo da se izborimo sa lokalnom transmisijom”, kazao je Mugoša.

Dr Sreten Kavarić iz Kliničkog centra kazao je da je 240 ukupno hospitalizovanih u Crnoj Gori, od čega 26 je životno ugroženo.

“Imali smo posjete prošle nedjelje eksperte iz Švedske i Danske koji su podijelili svoja iskustva. Dali su nam neke sugestije u vezi antibiotika i kortikosteroida kod najtežih bolesnika. Građani lijepo vas molimo, do sada smo vi vama pomagali, ali morate i vi nama. Zdravstveni radnici su počeli da obolijevaju”, poručio je Kavarić.

Problem u obradi podataka, na rezlutate se čeka nekoliko dana

Mugoša je naveo da su imali problem sa informacionim sistemom, napravljeno je više analiza ali je došlo do prekida između Instituta i servera u Fondu.

“Više je testova odrađeno, a rezultati će biti prikazani sjutra. Zbog nedostatka plastike imali smo problema, jer smo imali veliki broj uzoraka i došlo je do kašnjenja. Ona su smanjena na najmanju moguću mjeru za hitne slučajeve. Došlo je do kašnjenja ovih drugih, upućivanja iz ambulanti. Svakog časa očekujemo isporuku potrebnog materijala. U međuvremenu smo se nadali da će se potpisati ugovor između Fonda i privatnih ustanova, ali zbog procedura nije se uspjelo”, rekao je Mugoša.

Kako je rekao, stigli su brzi testovi, ukupno njih 20.000. Zahvaljujući tome, testiraće se veći broj ljudi.

I dalje smatramo da je škola sigurno mjesto

Mugoša je naveo da sistem semafora funkioniše.

“I dalje smatramo da je škola bezbjedno mjesto. Ali pitanje je šta se dešava prije i poslije škole”, rekao je Mugoša.

Ova infekcija počinje da bude prisutna kod velikog broja ljudi, dodaje, tako i nalazi one koji su osjetljivi na nju.

“Pa i kod mlađih. Najčeće su tu u pitanju udružene bolesti.  Vidjeli smo danas slučaj maturantkinje iz Hrvatske. Tada dolazi do teških kliničkih slika, nažalost i umiranja”, upozorio je Mugoša.

Poštovati mjere

I danas su, nažalost, prisutni neki događaji kao što su sahrane, rođendani, okupljanja. Mugoša je još jednom apelovao na građane da poštuju mjere kako bi se izbjegao tragičniji scenario.

Poliklinika Kliničkog centra Crne Gore

Kavarić je rekao da je Poliklinika Kliničkog centra Crne Gore radila sve vrijeme za hitne slučajeva. Prema njegovim riječima, treba nadoknaditi 30.000 ljekarskih pregleda.

On je kazao da Poliklinika radi od jutros za sve specijalističke procedure. Kavarić je dodao da se građani sve češće pregledaju u privatnim ambulantama, jer ih je strah od zaražavanja. Građani jednostavno žele da se što manje zadržavaju u ambulantama, bez ostalih pacijenata.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].