Mugoša: Situacija jako ozbiljna, epidemija koronavirusa se širi svijetom

0
Mugoša – Abdić
Direktor Instituta za javno zdravlje,  Boban Mugoša, danas je na konferenciji za medije NKT-a, kazao da je situacija sa kornavirusom ozbiljna.

 

“I u Evropi imamo jako ozbiljnu situaciju. Veliki porast zaraženih. Ova epidemija se širi svijetom. Sada je na udaru Evropa. Zadatak svih nas je da je suzbijemo. Jedini način je da poštujemo mjere koje smo uveli. Treba da se okrenemo i pogledamo sebe i oko sebe i ukažemo da se mjere moraju primjenjivati”, jasan je Mugoša.

Kazao je da ovih dana imaju veliki priliv uzoraka i da pokušavaju sve to da obrade.

Uskoro i brzi testovi

Mugoša je najavio da razmatraju mogućnost da se testiranja obavljaju i na više mjesta. Najavio je uvođenje brzih testova.

Više oporavljenih nego što se prikazuje

Crna Gora se bori.

“Još uvijek možemo reći da kontrolišemo epidemiju. Imamo više oporavljenih nego što prikazujemo ali ne uspijvamo da sve obradimo”, naglasio je Mugoša.

Do 250 pregleda dnevno u Urgentnom centru

Nermin Abdić direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, danas je istakao da se u Kliničkom centru liječi 58 pacijenata pozitivnih na koronavrus.

Osvrnuo se na rad Urgentnog centra koji ima i do 250 pregleda dnevno koji nijesu samo kovid pacijenti.

Apelovao je na građane da vode računa u saobraćaju, upozoravajući da je više mladih ljudi koji su stradali u udesima.

Semafor

Mugoša je odgovarajući na pitanje novinara, a vezano za ugostiteljske objekte i zahjtjev prvog čovjeka NKT-a Milutina Simovića, Mugoša je kazao da Institut ima zadatak da predlaže mjere, a one se usvajaju na NKT-u.

“Tako je i predložena mjera semafor. Ako NKT zaključuje da mi treba da prihvatimo novu procjenu, mi ćemo to razmotriti na NKT-u. Tamo gdje smo uveli ove mjere, ti gradovi su sada došli u jako povoljnu situaciju. To želimo i drugima. Mislim da se treba pridržavati propozicija”, jasan je Mugoša.

Zaraženo 96 zdravstvenih radnika

Abdić je istakao da je 96 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus. Kod sedam osoba, nemedicinskog kadra, utvrđen je koronavirus. Svi su dobrog zdravstvenog stanja.

Odgovarajućiu na pitanje koliko je učenika i prosvjetnih radnika zaraženo koronavirusom, Mugoša je kazao da precizne podatke nema trenutno, ali je sigurno da prema sadašnjim podacima nema puno djece zaraženo koronavirusom, kao ni veliki broj profesora.

“Posebna pažnja se posvećuje situaciji u školama. Ministarstvo prosvjete vodi računa o tome na osnovu preporuka IJZ”, istakao je on.

Abdić je kazao da su donijeli odluku da produže obustavu specijalističkih pregleda, ali je apostrofirao da se to ne odnosi na hitna stanja.

Zahvalnost zdravstvenim radnicima

Direktor Urgentnog centra zahvalio se zdravstvenim radnicima u zemlji koji ne štede svoje zdravlje kako bi pomogli drugima.

“Hvala im za sve što čine za kovid pacijente širom zemlje”, poručio je Abdić.

Mugoša je kazao da još uvijek uspijevamo da se izborimo sa koronavirusom.

“Ako se budu poštovale mjere za tri sedmice bi trebalo doći do smirivanja situacije. Da bi imali brzi efekat, 95 odsto naroda bi moralo da poštuje mjere. Nadam se da ćemo doći do toga da se smanji infekcija. Ponavljam da je sve vezano i za ponašanje drugih instituija kojima je to dato u zadatak”, naglasio je Mugoša.

Abdić: Ne napuštam Klinički centar

 

Abdić je na pitanje da li odlazi iz Kliničkog centra i da li se oprašta od svojih kolega izlaganjem na konferenciji za medije, kazao da ne zna odakle zaključak da se oprašta.

“Mnogo pametnija posla imam da nemam baš puno vremena da se bavim medijskim spekulacijama. Mogu potpuno da relaksiram sve, najviše moje pacijente, da neću napustiti KC i nemam namjeru da ga napustim. Profesionalno obavljam posao u KC i tako će biti ubuduće”, kazao je Abdić.

M.D.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].