Mugoša: Epidemiju držimo pod kontrolom, cilj da ne napunimo 600 postelja

0
sa press konferencije Mugoša – Miranović

Crna Gora drži epidemiju koronavirusa pod kontrolom, a dani koji predstoje su krucijalni kako bi se sačuvalo zdravlje građana, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Navodi da je parimani cilj da se ne napuni 600 postelja koliko ih ima u zdravstvenim ustanovama za oboljele od koronavirusa.

To, kako ističe Mugoša, Crna Gora može uraditi samo uz pomoć građana i poštovanja mjera samoizilacije.

“Naš zdravstveni sistem nije toliko opterećen i uspijevamo da epidemiju držimo pod kontrolom. Sljedećih 15 dana su krucijalni da pokušamo da ograničimo infekciju, sačuvamo zdravlje i živote građana i jedina mjera koja nam je preostala je ograničeno kretanje”, istakao je Mugoša.

Upravo zbog toga što pojedini građani nijesu poštovali mjere socijalne distance i naredbe koje su izdali nadležni kako bi zaustavili širenje koronavirusa, moralo se krenuti sa rigoroznijim – zabrana izlaska radnim danima od 19 do 5 sati, i vikendom, kao što je ona sinoć donijeta.

“Molim da se pridržavate ovoga. Proći će i ovih 15 dana i ova epidemija, i moći ćemo da sagledavamo šta je bilo”, ističe Mugoša.

On je podsjetio da je od juče zabilježeno novih 14 oboljelih.

“Lokalna transmisija je uspostavljena. Ako hoćemo da se izborimo sa ovim virusom socijalna distanca je najvažnija, lijek nemamo”, naveo je Mugoša.

Nezahvalno je, navodi, govoriti o projekcijama koliko se očekuje oboljelih u Crnoj Gori.

“Preduzimamo sve mjere kako bi izbjegli pik i opterećenje, koji može da optereti zdravsteni sistem. Zašto govorimo o brojki 600 i nešto-jer imamo toliko postelja. Cilj nam je da ne napunimo 600 postelja. Za sada se borimo i u tome uspijevamo. U tome možemo da pobijedimo samo uz podršku građana i poštovanje mjera”, ističe Mugoša.

Mugoša je otkrio i kada se očekuje slabljenje virusa.

“Ako virus nema na kog da pređe, on propada. Ako mi napravimo dovoljno tih prekida da on ne može da pređe sa jedne osobe ili porodice na drugu, mi ćemo uspejti da ga oslabimo”, objasno je Mugoša.

On je naveo i da u posljednje vrijeme zaražene osobe imaju mnogo manje kontakata nego što je to bio slučaj na početku, gdje je jedna osoba inficirala 30-tak osoba.

“Sada jedna osoba inficira u prosjeku pet osoba. Ako se budu poštovala pravila mi ćemo uspjeti da kontrolišemo epidemiju,” objasnio je Mugoša.

Kaže i da do sada u Crnoj Gori ima 20 uvezenih slučajeva koronavirusa, te da ih je 79 iz kontakata, a ostali su u istraživanju.

“Počelo je sve sa uvozom, ali uspostavljena je lokalna transimisija, uvoz ulazi u drugu fazu, prioritet nam je lokalna transimisija. Nismo bez razloga produžili izolaciju sa 14 na 28 dana nadajući se da ćemo time makar ove ljude koji su došli sa strane stavimo pod takvu kontrolu da otkrijemo svaku infekciju, i kada prođe 28 dana možemo da kažemo da – sad nema nikakve opasnosti da vi nosite virus”, ističe Mugoša, dodajući da se puno infekcija desilo na skupovima, sahranama, religijskim skupovima.

Do sada su u Crnoj Gori testirane 824 osobe.

“Mi se nalazimo u sredini, da ne kažem vrhu po broju testiranih. Testova imamo dovoljno”, kazao je Mugoša, dodajući da se može uraditi više od 200 testova po danu.

Na pitanje da li je Crna Gora kasnila sa mjerama, te da je to što nema dovoljno medicinske opreme dovelo da se veliki broj zdravstvenih radnika nalazi u izolaciji, Mugoša uvjerava da naša zemlja nije kasnila sa mjerama, te da je po tome jedinstvena u Evropi.

“To što su zdravstveni radnici u izolaciji to ima veze sa njihovim ponašanjem. Oni su najizloženiji infekciji. Ovaj broj zdravstvenih radnika je rezultat ne infekcije na radnom mjestu i nedostatka opreme, već kontakata u kući”, ističe Mugoša.

Na pitanje kakva je situacija u Tuzima, Mugoša navodi da im je slika potpuno jasna vezana za tu opštinu.

“Zato smo dali ove mjere, na oprezu smo, posmatramo”, kazao je Mugoša.

Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja zahvalila je građanima Tuzi koji poštuju mjere.

“Građani Tuzi danas su zaštitili cijelu Crnu Goru”, ističe Miranović.

U karantinima se nalazi 1.144 osobe koje su se vratile iz inostranstva, a danas prvi napuštaju karantin i idu u samoizolaciju.

S.Đukanović

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].