Mugoša: Ako budemo morali da uvodimo mjere, krenuće se od ugostiteljskih objekata

0
Mugoša – Abdić

Žao mi je, ali ako budemo morali da uvodimo mjere i zaključavanja – prvo će se krenuti od ugostiteljskih objekata i ograničenja njihovog rada, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

On je pozvao sve nadležne organe i poslodavce da utiču na to da se poštuju mjere donijete u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, posebno upozorivši vlasnike ugostiteljskih organa jer je, kako je kazao, kod njih najveći rizik.

Zamolio je sve da čuvaju sebe i da čuvaju druge od sebe.

“Noseći masku ja čuvam sebe, onaj drugi čuva mene. Distanca čuva i jedno i drugo”, dodao je Mugoša, poručujući da se mora smanjiti lokalna transmisija jer se bliži početak školske godine.

dr Boban Mugoša

Na ulicama bilo više od 100.000 ljudi, bez maski i distance, pjevali su, vikali…

Mugoša je naglasio i da su Berane, Nikšić i Podgorica posebno pogođeni koronavirusom, ali je napomenuo da ni drugi gradovi nijesu pošteđeni.

Istakao je da smo u prethodnih mjesec dana na ulicama imali više od 100.000 građana, odnosno skoro četvrtinu stanovnika Crne Gori, koji pritom nisu nosili maske, održavali distancu, pjevali su, vikali…

“To je sve najbolji način da prenesete infekciju drugome. Znači, nismo čuvali ni sebe, nismo čuvali ni druge”, rekao je Mugoša.

Neka smo dosadni, to je jedini način da izbjegnemo zaključavanje

Još jednom je pozvao građane da poštuju mjere, a osvrnuo se i na komentare da su, kako je rekao, dosadni sa ponavljanjem “makse, distanca, higijena”.

“Neka smo dosadni, i treba da smo dosadni, samo da uspijemo da nametnemo da se to radi, jer je to jedini način da izbjegnemo ono krajnje – a to je zaključavanje. To niko ne želi”, naglasio je, dodajući da je jednostavno to spriječiti.

dr Nermin Abdić

Crna Gora raspolaže sa 577 kovid kreveta, trenutno popunjeno 280

Direktor Urgentnog centra KCCG i šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić rekao je da se u Kliničkom centru Crne Gore liječe 44 pacijenta pozitivna na Covid-19.

“Od toga 19 pacijenata je na Infektivnoj klinici, svi su stabilni i dobrog opšteg stanja. Ostali broj pacijenata je na Internoj klinici, Poluintenzivnoj i Intenzivnoj jedinici. Od ovih pacijenata – 11 je životno ugroženo i od tih 11 pet je na nekom od modaliteta mehaničke ventilacije”, kazao je Abdić i naglasio da se na na Institutu za bolesti djece liječi dijete 2004. godište, koje je stabilno i dobrog opšteg stanja.

Direktor Urgentnog centra je rekao da Crna Gora raspolaže sa 577 kovid kreveta, a da je trenutno popunjeno 280.

“Možemo da povećamo kapacitete bolničkih ustanova od 150 do 180 kovid postelja. Za sada sistem funkcioniše potpuno u redu”, istakao je Abdić i zahvalio svim zdravstvenim radnicima za uložene nadljudske napore.

Dosta ljudi krije da su inficirani

Komentarišući podatak da više oboljelih umire na sjeveru nego na jugu, Mugoša je rekao da veliki broj osoba krije da su inficirani i da se javljaju u bolnicu kada više ne može da se izbjegne.

“Nažalost, kod jednog dobrog broja pacijenata bude dosta kasno, da moraju da završe na vještačkoj ventilaciji, a neki nažalost i umru”, rekao je,

Veliki problem, naglasio je direktor Instituta za javno zdravlje, imaju sa onima koji ne žele da prijave kontakte.

“Među tim kontaktima onda ima i onih koji su bolesni, koji ostaju kući duže nego što je potrebno, ne javljaju se i onda često imamo ove probleme”, dodao je Mugoša.

Napomenuo je i da na sjeveru postoji određena “morbiditetna opterećenost” drugim bolestima.

“I onda kad se desi da se to da se poklopi i kovid infekcija sa nekom bolešću koja dugo traje, koja je teška ili koja zahtijeva posebne uslove koji je trebalo da se preduzmu odmah, zbog kašnjenja dolazi do težih slučajeva i umiranja”, kazao je Mugoša.

Ako 20 dana svi poštuju mjere – bolest ćemo svesti na 10 do 20 slučajeva dnevno

Mugoša je istakao da posebnu odgovornost imaju političari, religijski velikodostojnici i mediji, da bi svi oni trebalo da pošalju poruku “dajte da poštujemo mjere.

“Tvrdim, 20 dana ako svi nose maske, drže distancu i vode računu o higijeni, mi ćemo bolest svesti na 10 do 20 slučajeva dnevno”, naveo je Mugoša.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].