Montefarm ugovorio nabavku remdesivira vrijednu 110.400 eura

0

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm potpisala je u ponedjeljak sa firmom Farmegra sa sjedištem u Podgorici ugovor o nabavci lijeka “remdesivir”, ukupne vrijednosti od 110.400 eura.

Kako se navodi u ugovoru u koji su Dnevne novine imale uvid, rok isporuke je sedam dana od dana zaključivanja ugovora.

“Ovaj ugovor stupa na snagu danom potpisivanja od strane ovlašćenih predstavnika ugovornih strana”, navodi se u ugovoru.

Podsjećamo, kako je 9. oktobra saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Vlada Crne Gore je uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lijek “remdesivir”, koji će se koristiti za liječenje građana Crne Gore koji su zaraženi korona virusom, a imaju težu kliničku sliku.

“Na sjednici Nacionalne komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite održanoj dana 24.9.2020. godine, usvojen je Protokol liječenja COVID-a kod starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore. Navedenim Protokolom u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama kao jednog od antivirusnih ljekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva ‘remdesivir’”, ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Kako je tada istaknuto, cijena “remdesivira” iznosi 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

”Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula ‘remdesivira’ na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400 eura (bez PDV-a)”, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Remdesivir” je prvi lijek koji je dobio odobrenje na nivou Evropske unije za liječenje korona virusa. Međutim, kako je pokazalo nedavno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pod nazivom Solidarity trial, ovaj lijek izgleda da ne utiče na smanjenje smrtnosti među kovid pacijentima.

Istraživanje, koje još uvek nije prošlo “pir-rivju”, obuhvatilo je preko 11.000 pacijenta liječenih u 30 različitih zemalja, ispitujući dejstvo “remdesivira”, “hidroksihlorokina”, “lopinavira” i “interferona” na oboljele od korona virusa, odnosno postavljajući pitanje koliko primjena nekog od ovih ljekova pojedinačno ili u kombinaciji utiče na smrtnost, upotrebu respiratora i dužinu boravka u bolnici.

“Rezultati ukazuju da (ovi ljekovi) imaju malo ili nimalo uticaja na smrtnost i tok bolničkog liječenja Covida-19 među hospitalizovanim pacijentima”, navodi se u saopštenju szO.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].