Mještanin Prčanja sa morem tokom cijele godine

15

 

Ko to kaže da nema sezone i da je korona nametnula neka nova pravila koja su zatvorila ljude u domove i ne puštaju ih ni kad sunce žari, poput ovog današnjeg u Boki Kotorskoj.

Neki proriču da ćemo tek u julu ili avgustu vidjeti prve goste. Drugi, opet, da ove godine neće biti turuizma ali, na sreću, ima i onih za koje je sezona počela, makar ona kupališna.

Na Prčanju samo po koji mještanin tromo ulicom neđe ide. Prođe i po koji automobil. Najviše je biciklista i mladosti sa rancima. Sastajalište im je, kako vidimo, na rivi prčanjskoj, pa će odatle neđe u prirodu. Ne zanima ih mnogo socijalna distanca, a ni rukavice nemaju. O zaštitnim maskama, da ne govorimo. Mami more, miris arije i jod koji puni nozdrve na lakom povjetarcu.

Koji metar dalje od kultne kafane, očima svojim ne vjerujemo. Pliva čovjek, kao usred ljeta.
Je li hladna voda, pitamo ga, koliko da vidimo je li naš i razumije li naše čuđenje.
Nije, kaže. Oko 16 stepeni je. Kupam se tokom cijele godine. Navikao sam tako. Kupao sam se za katolički Božić. Temperatura je tada bila 9 stepeni. Ali, ništa strašno. Navikao sam, kaže naš sagovornik između zamaha rukama kroz čisto more, jer se sa morem družim tokom čitave godine. I zimi i ljeti.

Na pitanje da li možemo fotografiju da objavimo na portalu Skala radija on, onako, ne pretjerano rado, kaže, objavi kad oćeš. Na pitanje kako mu je ime, nasmija se i reče: Prčanjanin, mještanin Prčanja. To je dosta. Ne treba više.

Rekosmo mu da će tako i biti, zadovoljni što naš sagovornik poštuje socijalnu distancu i preporuke NKT-a i Instituta za javno zdravlje. On u moru, a najbiliža do njega na kopnu.
Život se vraća u normalu.
Samo da ih svega što nas je zadeslilo pouku izvučemo.

15 KOMENTARI

  • A kako si ljubomoran towne!
   Skini te rebatinke , pa u sinje more!
   Što si se usukao, dođi na bazen, stavićemo ti pruge, pa plivaj mili Naš
   LERO sa “trga” od kina!
   No pari se da Tebe fjaka dere cijelu godinu! Nije lako biti Fjakaš i beštija,
   ali ni pundravci te ne zaobilaze!
   Pliva Jordan u širokim mudantima,
   basta li i tebi na Banj smočiti cullo !

   • . DOSADAN SI I NISI ZANIMLJIV. OČUH (JORDAN) TI JE U BOLJEM POLOŽAJU I PRILAGOĐAVA SE SVIM VREMENSKIM SITUACIJAMA. PRAVI VOJNIK, KAO DA JE OBUČEN U “LEGIJI STRANACA” I TO U OBLIKU, VRHUNSKOG ŠPIJUNA.
    PLIVA I RONI, NEBI LI NA DNU MORA, NAŠE “MILE” BOKE, PRONAŠAO LJEK I UNIŠTIO VIRUS CORONA. JA MU TOPLO PREPORUČUJEM, DA SE ŠTO DUŽE ZADRŽI NA SAMOM DNU MORA, JER JE TO U INTERESU SVIH NAŠIH GRAĐANA.

    • OPET KASNITE! …NA ŽALOST-“O OSOBENOM DNU-OD DNA”, STE TREBALI RAZMIŠLJATI-PRIJE NEGO STE “INTERVENISALI…”(bi se reklo da ste nevoljno i bez trunke ljubavi URADILIr,pa se pokajali?!)…VAŠIM “BOŽANSTVENIM JEZIKOM” RITUALNO-DJELOTVORNO DJELOVALI! I TIME POKAZALI KOLIKO VAM JE STALO DO KOTORA I NJEGOVIH GRAĐANA~( BEZ OBZIRA NA NJIHOVU VJERU,NACIJU,PORIJEKLO)~!

     ZATO,JOŠ JEDNO VELIKO HVALA I U OVE SVETE DANE…UZ MOLEBAN NEKA VAS I VAŠU OBITELJ SAČUVA SVETA OZANA KOTORSKA I CRNOGORSKA! AMEN,AMIN!…

     • Jole rodila loćika ove godine.
      Siješ li štogoć po livada?
      Ima li šparoge? Jesi li obrstio
      paprat i došò do žućenice?
      Ovi tvoji bivši pulen te prati u stopu, a ko zna možda te poprati
      ili isprati !?!

     • Emilfarbu, polako de, ne žuri sa ispraćajima. Loš si kao po običaju sebičan. Htio bi jednim udarcem, dvije Muve, ali neće da ti se može, jer ti kao Jole (tvoj OČUH) nisi pasao “Legiju stranaca” pa nemaš tu sposobnost da nadjačaš tvoje suparnike.
      Od rođenja, svi smo mi na “čekanje” pa prema tome ko će koga da prati i isprati ne odlučuje niko, a najmanje Antihrist poput tebe koji pljuje po svačijoj vjeri.
      Da si mi ti živ i zdrav i još dugo uveseljavao ovaj narod. Naravno sa tvojim Očuhom sa Prčanja.

     • Da se ne poznajemo, pa da ti se Jordane zahvalim na lijepim željama i tvojim molitvama u ime Blažene Ozane Kotorske. Fino mi suza nije krenula citajući tvoj moleban za moju obitelj.
      Dao Bog da i ti živiš 110 god. zarad tvoje dobrote!

    • …ZNAM DA SI U KOROTI!..ALI SAČUVAJ GLAS..TREBAĆE TI KAD TE ODVEDU U SPUŽ…NA ČETRDESNICU…DA ZALELEČEŠ SA ONIMA GIDINIMA NA FARMI U SPUŽU KAMENOME-KAMI TI U MOŽDANE-KA ŠTO JEST…I TO OD ČEGA? NIJE DATI NIŠTA OPASNO?..TUGA TE IŽEDE-“DESTREGA TE…?”NE BRINI” SVI ĆE MO TAMO…GOSPOD SE PITA…KAKO REČE NEĐE POP ĐURA…

  • ..HVALA VAM NA PAŽNJI -ČINEĆI MI SINOĆ USLUGU-KAD STE ME DRŽALI ZA UŠI I PUHAJUĆI SDUŠNO I OSJEĆAJNO- BRANILI “ŠKINU-STRAŽNJI ZATVORENI PROSTOR-cullo”…DA MI NE ULJEGNE “CORONAVIRUS-19! …POD PLATAN NA PJACU OD KINA!!!!

   • Jole oli si olimpijac posta?
    Miloš Đonović će te sekundirati!
    Treniraj jarče božji, boga Ti tovara Tvoga!

    • “STAROKOTRANA-MAGAREĆEG PORIJEKLA”…!!!! PA ZAR JE TO “KOTORSKO OD ISKONA GOSPODSKO VJEROVANJE U GOSPODA BOGA…? KOJEG Emilfratelomerda di merde..(BRE DETE-TVORENINA-DANAŠĐNJE KOPILADI KOMUNISTA NA VLASTI “)…NA SVETE KOTORSKE DANE..SVETE OZANE-NAZIVA-BEZ STIDA I SRAMA BOGA GOSPODA …”RIJEČIMA ..:”boga Ti tovara(magarca) Tvoga”…!
     Bog sami zna što je Emilfratelomerda di merde mislio kad je ovo pisao…” sjećajući se” tate kao “t..ovara”…i mame kao “m…agarice”..Koji su parenjem kobile i magarca ..dobili MASKA-MAZGU…Emilfratelamerdu di merde…koji riče po pjacama i pjcetama drevnoga Kotora….Jadno more ko te…..s….e!

     • Jordane to su sve riči otočana:
      …em ti boga harca, …em ti boga
      tovara …em ti ..rvu gospe itd.
      Tako vele pučani Velalučki, Korčule, Orebića i Hvara!
      Pa rec ti meni što mi ne bismo
      psovali boga, ovako dišperani i
      neraspoloženi?
      A još teke Titovci, komunisti,
      ateisti i Jevreji!?!
      Ne klerikališi i bog je griješan i treba da se ispovjedi Nama za ovu koronu i štošta još!
      Nemo me vuć za ježik , oli
      laštiku od mudanata!

   • Plivači, polivači leja ukradenih biljki i ostali iz Aleje bokeških “velikana”
    ne patišu sa opskurnim komentarima!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].