Miranović: Svi moraju bez preispitivanja slušati ljekare i poštovati mjere

0

 

Šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja koronavirusa Vesna Miranović pozvala je danas čelnike svih lokalnih samouprava da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi naša zemlja i u predstojećem periodu nastavila da se uspješno suočava sa pandemijom koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Vlade, Miranović je istakla da očekuje od građana i predsjednika opština da u svojim sredinama slušaju bez izuzetka struku.

“Donijeli smo i nastavićemo da donosimo niz teških odluka. Nije bilo lako staviti u karantin cijeli jedan grad, ali smo naišli na razumijevanje gradske uprave Opštine Tuzi. Nema potrebe preispitivati da li je ugroženo određeno pravo naših građana, jer su prava na život i zdravlje osnovna ljudska prava koja svojim značajem prevazilaze sva ostala prava”, kazala je Miranović na prvom sastanku sa čelnicima crnogorskih lokalnih samouprava.

Rekla je i da je ovo trenutak u kojem ljekari moraju da se pitaju bez izuzetka.

“Politika je uzmakla pred medicinskom strukom zbog izazova pred kojima se nalazimo. Svaka država u svijetu na svoj način pristupa rješavanju ovog problema, jer svaka od njih uzima u obzir svoja kulturna dostignuća, mentalitetske karakteristike svog područja, nivo zdravstvene prosvećenosti stanovnika, način na koji ljudi prihvataju preporuke”, navela je šefica Operativnog štaba.

Ukazala je i da smo mi narod koji je po prirodi sklon polemici i nepovjerljiv prema struci.

“U ovoj situaciji nemamo vremena za to, a vrijeme je najvažniji faktor. Onaj ko na vrijeme shvati koliko smo ugroženi, je u velikoj prednosti. Velika je prednost naše države što smo počeli sa primjenom mjera prije nego što je otkriven prvi slučaj korona virusa. Od našeg ponašanja u sljedeće dvije do tri sedmice zavisi šta će se dalje dešavati”, rekla je Miranović.

Predstavnici lokalnih samouprava ukazali su na izazove u svojim sredinama i predložili način njihovog prevazilaženja.

“Na sastanku je konstatovano da je najbolji način distribucije svih vidova podrške i donacija centralizacija i distribucija preko lokalnih predstavništava Crvenog krsta, te da se strogo zabranjuje svako individualno istupanje u ovom smislu, kao što je i preporučeno od strane NKT-a. U konstruktivnoj atmosferi ukazano je na mogućnosti dodatnog angažovanja lokalnih službi – službenika komunalnih policija, inspekcija i službi zaštite i spašavanja, u mjerama prevencije koje bi mogle biti preduzete u predstojećem razdoblju”, zaključuju u Vladi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].