Miodrag Iličković: Policija zna lopova, ministar ne odgovara na dopis

2
Mijo Iličković

Biti u službi svoje zemlje znači da njen prestiž treba da bude stalna briga – da se ne zanemare pravila i običaji koji doprinose njenom renomeu medju građanima kao i međunarodnoj zajednici. Jedan od važnih aspekata jeste da se kroz ponašanje i činidbe čuva i učvršćuje povjerenje građana i stranih vlada.

Utisak je da to nijesu motivi kojima se rukovode nosioci sadašnje crnogorske vlasti. Već kod prve potrebe da kontaktiramo republičke ili lokalne organe postaje jasno dokle dostižu poštovanje sugrađana i demokratske navike.

Naša su iskustva sa ministrom unutrasnjih poslova. Vjerujemo da postoje karakterističniji ptimjeri ali da rijetko pokušava da ih javno eksponira svjesni da to nema mnogo svrhe – politička sudbina ministara ne zavisi od javnog mnijenja.

Prije nešto više od dvije godine prijavili smo policiji u Budvi pljačku u stanu. Nakon uviđaja nije bilo teško identifikovati počinioca niti je on to pokušao sakriti, pravdajuči se da je njegovoj porodici sve pokradeno tokom bosanskih ratova.

Od policije do danas nije bilo informacija o ovom slučaju, iako su se neke od pokradenih stvari pojavile na budvanskoj pijaci. Doznali smo takodje da je u međuvremenu počiniocu krivičnog dijela omogućen boravak u Crnoj Gori i da je otvorio novi biznis!

O čemu se radi – korupciji, birokratskoj nekompetentnosti nadležnih, lijenosti ili je u pitanju nešto sasvim drugo?

Obratili smo se ministru.

Očekivali smo da, ukoliko lijepi maniri i kurtoazija nijesu stil vlastitog izražavanja, odgovor proistekne iz nekog moranja koje propisuju zakoni i pravila. Ali nije bilo odgovora na naše pitanje. I u privatnim odnosima ignorisati nečiji dopis ili poruku znak je nevaspitanja, neprdržavanja osnovnih pravila društvenog ponašanja, ne poštovanja ličnosti drugoga. Kada se ministar tako postavlja prema građanima onda je to politika – tretiranje građana sa respektom spada medju osnovna ljudska prava. Vidljivo je da se obraćanja građana ne cijeni puno, nema interesa da se nađe način da se poboljša komuniciranje ili upoznaju njihove potrebe. Oni koji imaju neku vlast očigledno se zamišljaju nekom posebnom vrstom ‘izabranih’ za koje ne važi kodeks ponašanja ili normalna pravna, politička ili ekonomska pravila.

Dovoljno je pratiti komentare po internetskim sajtovima, novinama ili TV anketeda bi se uvjetili do koje mjere takvo postavljanje iritira građane, širi disrespekt i nepovjerenje. Ne radi se toliko o neslaganjima sa vladom ili funkcionerima partija na vlasti po značajnim političkim problemima, koliko se dovodi u pitanje njihovo poštenje, lični integritet i patriotizam.

Ko dolazi iz inostranstva na kraći boravak ili posjetu ne može da ima o svemu jasnu predstavu pa se, po potrebi, obraća ministru, Skupštini ili opštini naivno zamišljajući da će dobiti pažnju na koju je navikao tamo gdje živi. Ali velika je razlika u važećim standardima i obrazovnom nivou u demokratskim zemljama i onima sa raznim oblicima autoritarizma!

Pouka iz našeg slučaja je da ministrova prva briga nije da svoj rejting podiže profesionalnim obavljanjem osnovne funkcije zaštite građana, njihovih prava i imovine.

Nije toliko broj kriminalnih radnji lopovluk i korupcija ono što je karakteristično koliko utkanost svega toga u sistem i perzistentnost, tako da kriminal vremenom sve više formira mentalitet crnogorskog društva.

Miodrag Iličković

2 KOMENTARI

  1. Imam zelju da Vas pozdravim gospodine Ilickovicu, jer pored ovih danasnjih ljigavaca Vi ste bili i ostali dosledni sebi i Crnoj Gori. Vidite i sami na sta nam se Crna Gora okrenula. Sve sami protivnici dobijaju navisa priznanja, svuda su se uvukli i preobratili u ‘Crnogorca’ i samo cekaju kakav mig iz Biograda da naviku kokarde i ufate se kalasnjikova da ozezu po Crnoj Gori i Crnogorcima. Sramota me sto sam gajio iluzije u nekakvu modernu, nezavisnu Crnu Goru. Pi propali se zajedno sa njom.

  2. E moj Ilickovicu ovdje je druga kultura i moral. Zato su te i prekrizili, jer se nijesi uklapa u njihove marifetluke, nerad i korupciju. Poslusaj onu pjesmu “sve lopov do lopova pa ce ti mnogo toga biti jasnije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].