Ministarstvo vanjskih poslova za CdM: Činimo sve da naše pomorce vratimo u domovinu

0

 

Ministarstvo vanjskih poslova čini sve da crnogorske pomorce vrati u domovinu. Kako kažu u resoru Srđana Darmanovića za CdM, vodi se računa o bezbjednom povratku crnogorskih pomoraca kući, kao jednom od najvažnijih Vladinih prioriteta u pogledu repatrijacije.

“Do sada je preko 140 crnogorskih pomoraca zatražilo pomoć od Ministarstva ili diplomatsko-konzularne mreže za povratak u domovinu, dok su se preostala lica posredno interesovala, preko kolega sa broda ili posredstvom brodskih vlasti za eventualni povratak. Do ovog momenta ukupno je vraćeno preko 125 lica/pomoraca (iz SAD, Brazila, Kanarskih ostrva, Turske, Japana, Velike Britanije, Španije, Portugala, Italije, Francuske, Njemačke, Nizozemske …) avionskim ili drumskim saobraćajem, i u okviru trenutnog otvorenog koridora u Sofiji, Amsterdamu, Frankfurtu, Zagrebu, njihov povratak još uvijek traje, saopšteno je CdM-u u Ministarstvu vanjskih poslova.

510 pomoraca i članova posade u inostranstvu

Prema informacijama kojima Ministarstvo vanjskih poslova (izvor diplomatsko-konzularna mreža) trenutno raspolaže, ukupan broj pomoraca i članova posade koji se nalazi u inostranstvu je oko 510.

Najveći broj naših državljana – preko 250 plovi kruzerima Royal Caribbean, a značajan broj i kruzerima Norwegian Cruise Line, Carnival Cruise Line, MSC i drugim manjim kompanijama.

Kako navode u MVP-u, službenici Ministarstva, crnogorske ambasade kao i počasni konzuli su u direktnoj komunikaciji sa velikim brojem crnogorskih pomoraca, reaguju na pojedinačne sugestije/informacije koje se odnose na mogućnost njihovog povratka, u toku su sa njihovim zdravstvenim stanjem i prilikama na brodu, kao i svim ostalim relevantnim aspektima njihovog boravka i povratka.

“Direktnu komunikaciju imamo i sa brojnim evropskim ambasadama sa kojima pokušavamo da iznađemo najoptimalnije mogućnosti za njihovu repatrijaciju. S tim u vezi, pitanje njihovog povratka, pored ograničene avio konekcije i unutrašnjih propisa zemlje u kojoj se brod nalazi, zavisi u prvom redu od pravnih regulativa koje kompanije moraju ispoštovati, pa i u pogledu osiguranja najviših zdravstvenih i karantinskih standarda, testiranja, kao i bezbjednosnih standarda za iskrcavanje pomoraca u uslovima epidemije COVID-19”, ističu u Ministarstvu vanjskih poslova u izjavi za CdM.

Evakuacioni planovi

U pogledu Royal Caribbean, kao i Greg Mortimer, Meinn Schiff 3, ali i svih drugih kompanija, crnogorske ambasade su u svakodnevnoj komunikaciji sa pomorcima, kompanijama, kao i nadležnim organima zemlje u kojoj se brod nalazi.

“Očekujemo da će se uskoro realizovati evakuacioni planovi svih kompanija da se pomorci vrate kući, uključujući plan Royal Caribbean i MSC koji još nisu počeli sa iskrcavanjem, već to planiraju narednih dana. Ministarstvo vanjskih poslova i u ovom zahtjevnom i kompleksnom procesu vodi računa o bezbjednom povratku crnogorskih pomoraca kući, kao jednom od najvažnijih Vladinih prioriteta u pogledu repatrijacije”, navode u MVP-u u izjavi za CdM.

Kako ističu, od početka izbijanja pandemije Ministarstvo vanjskih poslova je u saradnji sa svim relevantnim subjektima u Crnoj Gori pristupilo objedinjavanju informacija o crnogorskim državljanima koji su bili zainteresovani za povratak u Crnu Goru.

Isti slučaj je bio i sa pomorcima.

Pored pojedinačnog interesovanja pomoraca za povratak u Crnu Goru, Ministarstvo i naša diplomatska mreža su pristupili prikupljanju podataka o svim našim pomorcima koji su trenutno angažovani, nezavisno od izražene želje za organizovanim povratkom.

Miraš Dušević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].