Ministarstvo prosvjete: Učiteljica Rada Višnjić drsko i bezobrazno zloupotrijebila i ugrozila djecu, nije joj mjesto u prosvjeti

4
Rada Višnjić

Nakon što je CdM objavio informaciju o tome da je Rada Višnjić, zaposlena u OŠ Jugoslavija porukom u Viber grupi pozvala djecu da dođu na moleban u Saborni Hram Svetog Jovana Vladimira oglasilo se Ministarstvo prosvjetre koje je ocijenilo da je ona drsko i bezobrazno zloupotrijebila i ugrozila djecu, te da joj nije mjesto u prosvjeti.

“Višnjić je, pozivom đaka na moleban, na najbrutalniji mogući način ponovo uvela vjersku i političku indoktrinaciju u školu, prekšila svaki zdravorazumski moralni kodeks, i usred epidemije drsko, bezobrazno i što je najgore – sa namjerom, ugrozila zdravlje djece pozivima na javni vjerski skup”, istakli su u Ministarstvu prosvjete.

I dok se, kako naglašavaju, Ministarstvo prosvjete zajedno sa Insitutom za javno zdravlje i svim zdravstvenim institucijama bori da što veći dio škola ostane otvoren zbog djece i njihove dobrobiti; dok se zdravstvene vlasti bore da sačuvaju zdravlje đaka zajedno sa njihovim roditeljima; dok roditelji šalju svoju djecu u škole pod maskama kako bi zaštitili i njih i druge; dok naši najmlađi daju sve od sebe da ispoštuju mjere koje im zasigurno teško padaju; neko ko se nažalost vodi kao prosvjetni radnik i njihov učitelj, u sekularnoj državi, koja je pritom u ozbiljnom epidemiološkom problemu, a i u specifičnom društvenom momentu, zove djecu svih vjera i nacija na zajednički moleban.

“Zgroženi smo, a vjerujemo da je i čitava dobronamjerna javnost. Sigurni smo da ovu zloupotrebu školske grupe, jasno ugrožavanje zdravlja djece, ali i provokacije, niti jedan građanin ove države, nezavisno od toga koje je vjerske ili političke pripadnosti i koje nacionalnosti, ne može pravdati niti stati iza njih. Kada je riječ o narednim koracima, javnost zna da je OŠ Jugoslavija protiv pomenute osobe već vodila disciplinski postupak koji je završen uslovnim prestankom radnog odnosa na šest mjeseci. Dakle, škola u kojoj je pomenuta osoba zaposlena sprovela je tada pravno valjan i ozbiljan disciplinski postupak”, navode u Ministarstvu prosvjete.

Sada, ističu u Ministarstvu prosvjete, nakon novog skandaloznog postupka iste osobe, škola mora da sprovede hitan novi postupak, u skladu sa zakonom, kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstrožiji, pravno utemeljen način sankcionisalo.

“Jedino to bi bio jasan pokazatelj kapaciteta obrazovnog sistema da reaguje vrlo odlučno, odgovorno i profesionalno u svakoj situaciji i prema svakome, uključujući onoga ko je čitavoj javnosti pokazao da obrazovnom sistemu nema mnogo da ponudi, osim urušavanja ugleda, provokacija, dizanja tenzija i što je najgore, ugrožavanja zdravlja naših najmlađih.  I ovog puta će škola imati punu podršku Ministarstva da postupak sprovede na način da iskoristi sve pravne mehanizme kako bi zaštitila dostojanstvo nastavničke profesije, ali i djecu od onih od kojih očigledno nemaju šta da nauč”, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Ovo je, kako ističu, primjer da u prosvjeti kao najvećem sistemu, nažalost, imamo i onih koji su u nju očigledno zalutali, zbog čega obrazovni sistem, ali i čitavo društvo, imaju obavezu više da ovaj, i svaki naredni slučaj, registruju i na pravno valjan način dovedu do kraja.

Zloupotreba djece: Učiteljica preko Vibera zvala učenike na moleban u Baru

Direktorica OŠ Jugoslavije: Najoštrije osuđujem čin Rade Višnjić

Čin zaposlene u JU OŠ Jugoslavija, profesorice razredne nastave Rade Višnjić, u ovom trenutku već poznatog javnosti, osuđujem prije svega, kao roditelj. Niko u ovoj zemlji, niti u svijetu, nema pravo da bilo čije dijete zloupotrebljava u privatne svrhe bilo koje vrste na način što koristi službeni položaj, posebno ne onaj kome povjeravamo djecu da ih obrazuje i vaspitava u isto vrijeme, a čije je ime prosvjetni radnik – zvanje koje zaslužuje svaku vrstu poštovanja i ima vjekovni dignitet u svakom društvu, saopštila je direktorica ove škole Biljana Vukmanović.

“Misija prosvjetnog radnika jeste stvaranje sigurnog i toplog ambijenta za učenje, pružanje kvalitetnog obrazovanja i podrške djeci u svakom njihovom naporu da napreduju, razvijaju se i stasavaju u ljude koji će pronaći pravi put tokom svog sazrijevanja, u društveno odgovorne ličnosti spremne da odgovore na sve nove izazove. Nažalost, u današnje vrijeme, ovo uzvišeno zvanje ne nosi svako onako kako dolikuje”, ističe Vukmanović.

Ona naglašava da osuđuje ovaj čin i kao građanin Crne Gore jer smatra da svaki građanin ove zemlje koja je multietnička i multikonfesionalna, ima pravo na svoje vjersko opredjeljenje i vjerski čin, koje je Ustavom i Zakonom zagarantovano, ali vjera je ono što je isključivo privatno, intimno i duboko lično, te tu nema mjesta manipulacijama bilo koje vrste, posebno ne sa maloljetnom i u isto vrijeme najosjetljivijom grupacijom na način što se zloupotrebljava službeni položaj.

“Na kraju, kao direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove, najoštrije osuđujem ovaj postupak kao neko ko je odgovoran i u zakonskoj je obavezi da u toku trajanja školske godine djecu škole kojom rukovodi zaštiti od svakog vida zloupotrebe, pa i one u religijske svrhe. Poziv upućen učenicima, kojima je pomenuta zaposlena odjeljenski starješina, predstavlja presedan u trenutku kada je epidemiološka situacija u zemlji nezavidna a briga za zdravlje prioritet cjelokupnog društva. Naša škola i svi njeni zaposleni, kao i sve crnogorske škole, ulažu maksimalne profesionalne i nadljudske napore da se djeci obezbijede svi neophodni uslovi za zdravstveno i higijenski bezbjedan boravak, kako bismo ih zaštitili od bilo kakvog izlaganja epidemiloškom riziku”,  nglasila je direktorica OŠ Jugoslavije.

Vukmanović je najavila da će u vezi sa ovim dešavanjem, u daljem postupanju iskoristiću sve pravne resurse koji budu na raspolaganju, nakon što se utvrde sve relevantne pojedinosti i činjenice i steknu uslovi za primjenu zakonske regulative.

Višnjić: Nijesam pozvala na moleban već obavijestila đake

Učiteljica iz OŠ Jugoslavija u Baru Rada Višnjić tvrdi da nije, kako su to prenijeli mediji, pozivala učenike da prisustvuju molebnu, već ih je obavijestila o tom događaju, kao što uvijek radi kad je riječ o društvenim događajima za koje procijeni da bi djeci mogli biti interesantni, prenosi Televizija Crne Gore.

Poznato je, kaže, da djecu obavještava o Susretima pod Starom maslinom, te da odlazi s njima na utakmice KK Mornar.

Navodi i da nema potrebe da se pravda za ono što radi van radnog vremena i van škole jer je to njena privatna stvar.

Ističe da su tog dana u Sabornom Hravu Svetog Jovana Vladimira bili pripadnici sve tri vjere i kaže da je promovisala značaj i ljepotu širenja bratstva i jedinstva.

4 KOMENTARI

  1. …UMJESO KOMENTARA-IMAM PITANJE ZA “JOŠ DOBRANO STOJĆEG U SEDLU” PREŠEDNIKA VLADE-DUŠKA DULENCA MARKOVIĆA-IZ “UPRAVNE ZGRADE BIVŠE “MONTENEGRO BANKE”..DA KAŽE:.. “KAD ĆE ISPUNITI “DATO OBEĆANJE-LUDOM RADOVANJE(?)”…ĆE- DA PRONTNO PORUŠITI SVECRNOGORSKU BRUKU I SRAMOTU-BREZ VEZIVANJA ZA BILO KOJU VJERU ILI NACIJU-ONU SRAMNU LIMENKU PROTUZAKONITO PODIGNUTU-POPERENU NA SAMANI VRH SVETE RUMIJE..VIŠE “STARE MASLINE”-BAR POLJE…ZA KOJE NEKAD DAVNO REKA CAR JUNAKA-DA TAMO “NEMA STANKA NI ČOJKU NI OVCI..”-KAD JE 1878 GODINE-ULJEGA-PONOSNO U BAR POLJE-U SVEMU PREMA ODLUKAMA-BERLINSKOG KONGRSA(1878)-POSLIE PET VJEKOVA-TURSKOGA JAHANJA-OSEDLANIKA…?POITAJ PREŠEDNIČE-JA,I DALJE VJERUJEM U TVOJU ZADATU-RIJEČ…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].