Ministarstva ekonomije i prosvjete Bjekoviću: Nismo nadležni za donošenje odluke da se roditeljima plati odsustvo

0
Siniša Bjeković

Nakon što je juče Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković ocijeno da su zbog neefikasnosti tri ministarstava – zdravlja, prosvjete i ekonomije roditelji ostali bez septembarskih naknada za plaćeno odsustvo, reagovali su iz ministarstava ekonomije i prosvjete koja su saopštila da nisu nadležno za donošenje akta kojim se roditelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje početka školske 2020/2021 godine.

“Ministarstvo ekonomije je od početka epidemije do danas angažovalo sve raspoložive ljudske, tehničke i organizacione kapacitete u cilju pravovremene i efikasne realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID-19, pa se ne možemo se složiti Vašom konstatacijom da  “…nadležna ministarstva nijesu preduzela potrebne aktivnosti te uspostavila međusobnu saradnju o ovom pitanju, te je izostalo donošenje odluke. Dakle, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo ekonomije, bili su dužni da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se stekli uslovi da roditelji/staratelji hranitelji i samohrani roditelji koriste najavljenu mogućnost”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Zbog nerada tri ministarstava roditelji ostali bez septembarskih naknada za plaćeno odsustvo

Sigurni su da Ministarstvo ekonomije ne zaslužuje da bude pomenuto u ovom kontekstu i da se to ne bi ni dogodilo da su imali priliku da Bjekoviću pojasne svoje nadležnosti u direktnom kontaktu.

“Ministarstvo ekonomije nije nadležno za donošenje akta kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje početka školske 2020/2021 godine. Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, kojom se naređuje prekid obrazovno- vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, u prvom talasu epidemije, kao i mjeru kojom je roditeljima/starateljima bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, donijelo je Ministarstvo zdravlja i ista je objavljena u Službenom listu Crne Gore br. 14/2020 od 13.03.2020. godine”, naglašavaju u tom resoru.

Prema njihovim tvrdnjama odmah nakon najave Ministarstva prosvjete o odlaganju školske godine 2020/2021 sredinom avgusta, na predlog Ministarstva ekonomije, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 28. 08. 2020. godine, razmotrila i usvojila Informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID-19, u kojoj je, između ostalog, navedeno: “Zbog zabrane rada predškolskih ustanova, nastavlja se subvencionisanje zarada zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do sedam godina i kada su u pitanju avgustovske zarade.

“Zbog odlaganja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto neto minimalne zarade i 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.” Ovaj dokument i zaključak Vlade je objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore. Dodatno, Ministarstvo ekonomije je na upit udruženja Roditelji koji nam je dostavljen 17. 09. 2020. godine u kojem su tražena pojašnjenja u vezi sa korišćenjem prava na plaćeno odsustvo, odgovorila već sjutradan, uz detaljno pojašnjenje ko i na koji način može da ostvari pravo na subvenciju u periodu u kojem je na snazi mjera odlaganja početka školske godine”, kaže se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Dodaje se da je u skladu sa Programom subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID19, Ministarstvo ekonomije od 1. oktobra 2020. godine počelo da prima zahtjeve za subvenciju septembarskih zarada roditeljima djece do 11 godina koji koriste pravo na plaćeno odsustvo. Za prvih 12 dana oktobra isplaćeno je ukupno 1.039 subvencija u iznosu od 177 hiljada eura.

“Pravo na podnošenje zahtjeva za subvencionisanje septembarskih zarada, poslodavci i zaposleni mogu ostvariti do kraja mjeseca, tj, do 31. 10.  2020. godine. Od početka primjene programa, po ovom osnovu je isplaćeno više od sedam hiljada subvencija u ukupnom iznosu od 1,47 miliona eura. Koristimo priliku da Vas pozovemo da se i lično uvjerite u efikasnost rada Ministarstva ekonomije u dijelu isplate subvencija zaposlenima koji su koristili pravo na plaćeno odsustvo u prethodnih šest mjesec”, poručili su Bakoviću iz Ministarstva ekonomije.

I u reagovanju Ministarstva prosvjete ističu da ni oni nisu nadležni za donošenje navedenog akta nije, niti to može biti, njihova nadležnost.

“Nadležnosti Ministarstva prosvjete su jasne i definisane su zakonom. To je prije svega funkcionisanje obrazovnog sistema kako u redovim
okolnostima, tako i u ovim, epidemiološki izazovnim, i tom zadatku koji nam pripada, smo se posvetili u prethodnih nekoliko mjeseci. Odluka o odgađanju školske godine donijeta je još u avgustu mjesecu, na predlog zdravstvenih vlasti i o navedenom su i javnost i relevatne instance obaviješteni odmah”, naglašavaju iz Ministarstva prosvjete.

Time je, kako ističu uz naravno kompletne pripreme za školsku godinu, Ministarstvo prosvjete ispunilo obaveze iz svojih nadležnosti. Te obaveze uključivale su, napominju, razradu modela nastave, pribavljanje, zajedno sa Upravom za imovinu, izuzetno velikih količina sve neophodne opreme i dezinfekcionih sredstava za škole, te brojne druge aktivnosti vezane za uredan početak godine.

“A, kako je već navedeno, radni odnosi roditelja naših đaka, ili preciznije, regulisanje prava na plaćeno odsustvo, nijesu u nadležnosti resora obrazovanja. Očekivali smo da se ovo činjenično stanje, koje je notorno, evidentira. Isto tako smo očekivali da i na isti način svi drugi subjekti dovedu do kraja ovu važnu priču, kako bi roditelji mogli da iskoriste one mogućnosti koje sa pravom očekuju. U svakom slučaju, bićemo i dalje na raspolaganju za sva pojašnjenja i realizaciju svih aktivnosti u domenu rada ovog resora”, zaključuju u Ministarstvu prosvjete.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].