Minić: Rad pod opremom težak, ali volimo svoj posao

0
Sanja Minić
Glavna sestra Interne klinike KCCG Sanja Minić kazala je da je rad medicinskih sestara pod zaštitnom opremom za vrijeme pandemije vrlo težak, ali da one vole svoj posao i da su posvećene pacijentima 24 sata.

Ipak, najteži trenutak za njih, bio je gubitak koleginice zaražene Covidom-19, za čiji život su se borili danima.

U Internoj klinici liječe se pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, objašnjava Minić za RTCG.

“Mislim da sdmo u prethodnom periodu pokazali da smo spremni za najteža scenarija, da pacijentima pružimo kvalitetnu, bezbjednu zdravstvenu njegu”, kazala je ona.

Sestre rade u osmočasovnim i dvanaestočasovnim smjenama.

“Znate da je rad u zaštitnoj opremi vrlo težak, ali mi volimo svoj posao”, kazala je Minić.

Kaže da za njih nema iznenađenja, jer je tim uvijek spreman. Ipak, najteži udarac primili su gubitkom koleginice.

“Najteži trenutak za nas bio je odlazak koleginice koja je dobila kovid infekciju. Borili smo se danima  i satima da spasimo njen život i dan kad smo je izgubili bio je najteži u našoj profesiji. Mislim da je njen odlazak gubitak za zdravstvo Crne Gore”, kazala je medicinska sestra.

Ističe da građani moraju biti svjesni koliko koronavirus može da bude težak.

“Pacijenti se bore za svaki udah. Traže utjehu, traže saosjećanje, a vide samo naše oči i čuju samo naš glas. Zato molim naše građane da čuvaju svoje zdravlje”, objašnjava ona.

“Riječ je o multisistemskoj, iscrpljujućoj bolesti koja ne bira ni godine, ni pol, ni vjeru. Mislim da ljudi moraju biti više odgovorni prema sebi i prema svojim najbližima”, dodaje Minić.

Kada je počela pandemija medicinski radnici morali su da se naviknu na rad pod zaštitnom opremom.

“Novo za nas bila je izloženost zaraznoj bolesti koja zahtijeva više zaštitne opreme. Mi smo bili na treningu na kom smo učili kako se koristi lična zaštitna oprema”, kaže Minić.

Kaže da su u Kliničkom centru sprovedene sve mjere Svjetske zdravstvene organizacije.

“Rad u proteklih sedam mjeseci zahtjevao je veliku solidarnost, organizaciju i posvećenost najtežim pacijentima 24 sata. Na internoj klinici ima više od 40 postelja gdje se liječe najteži pacijenti. Medicinske sestre su im posvećene od jutra do mraka, tu su naši ljekari I fizioterapeuti i rendgen tehničari”, kazala je ona.

RTCG

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].